Milyen az igazi ljulja-kebab? Fasírtra ennyi dicsérő szót még soha nem kaptam,

Mindenki, aki csak egy kicsit is otthonosan mozog a török, kaukázusi, vagy éppen a közép-ázsiai konyhaművészetben, hallott már a ljulja-kebab nevű finom húsételről (Grúz-fasírt). A ljulja-kebab mellett nem lehet közömbösen elmenni, hacsak nem vagyunk vegetáriánusok; jellegzetes ízű, szaftos, fantasztikus állagú vagdalt hús az alapanyaga, amely teljesen különbözővé teszi a többi, ugyancsak ilyen alapanyagú ételtől.

Elsőre nagyon egyszerű elkészíteni, feltéve persze, ha rendelkezésre áll némi darálthús és néhány nyárs. De, mint az lenni szokott az ilyen legendás ételeknél, a ljulja-kebab elkészítésének is megvannak a maga apró trükkjei, fortélyai. Ha te is szeretnéd lenyűgözni a barátaidat a legközelebbi piknik alkalmával, akkor javasoljuk az alábbiak alapján elkészíteni ezt a tradicionális ételt.

A ljulja-kebab készítésének titkai

  • Eredetileg a kebabot a fiatal bárány hátsó részének húsából készítik. A hús és a faggyú aránya: 4:1. Nem egyszer a bárány helyett valamilyen más húst használnak alapanyagként, például csirkét, ekkor a hús mellé a faggyú helyett zsírt adnak.
  • Mind a húst, mind a szaftot adó faggyút, illetve zsírt „tisztán” kell előkészíteni, tehát minden íntól, értől csont(darabtól) mentesnek kell lennie. Ekkor lesz a kebab finom szaftos, és omlós, hogy szinte elolvad az ember szájában.
  • A kebab elkészítéséhez a húst apróra kell vágni, azonban ha mégis a darált hús mellett döntünk, akkor az alapanyagot a daráló legnagyobb lyukán keresztül daráljuk le.
  • A darálthúst (vagdalt húst) nagyon alaposan, többször is össze kell keverni, hogy megfelelő állagú legyen, és akkor az igazi, ha felhasználás előtt legalább egy fél órát a hűtőben áll.
  • A nyársra húzandó hósgombócok szélessége legalább másfél centiméter legyen, mert az ennél keskenyebb gombócok nem maradnak fent a nyárson.
  • Amit a húshoz kell adni – a faggyún, illetve zsíron kívül – azok a következők: só, bors, apróra vágott vöröshagyma. Petrezselyemmel, kaporral az elkészült kebabot díszíthetjük.
  • A kebab sütéséhez körülbelül 12 perc elég, viszont minden harmadik percben fordítani kell egyet rajta.

Ezek után az apró fortélyok után a te ljulja-kebabod is olyan lesz, mintha egy nívós étteremben készült volna. Hogy mások se maradjanak le erről a finomságról, bátran osszad meg barátaiddal, ismerőseiddel is ezt a cikket!