Mióta így gondozom az orchideát, rengeteg virág van rajta!

Az orchidea sokan szeretik, ezért egyre több lakás legfontosabb növénye lett. Ha tudjuk, hogyan kell gondozni és megfelelő helyet biztosítunk neki, akkor egyáltalán nem nehéz az orchideát megtartani.

Ma szeretnénk néhány hasznos ötletet adni nektek az orchidea gondozásához. Az orchidea nagyon szép növény, több féle színű és nagyságú található a virágboltokban, ezért bárki választhat az ízlésének megfelelőt a lakása díszítéséhez.

Az orchidea már csak egy kis figyelmet érdemel, akkor amikor minden körülmény adva van a számára ilyen a fény, a hőmérséklet és a vizes talaj.

Tanácsok az orchidea neveléséhez

A legjobb talaj

Az orchideák többségének szüksége van nedvességre. Több féle talajba ültethetjük: fenyőkéregbe, páfránykéregbe, parafa, tőzeg, szén, homok, de a legideálisabb a speciális talaj, amely egy keverék és ezt bármelyik virágüzletben beszerezhetjük.

Találjunk neki helyet

Az egyik legfontosabb tényező a cserép elhelyezése, az orchidea nem érzi jól magát bárhol. Tegyük a cserépbe ültetett orchideát az ablakba vagy délkeletre néző szobába. Ez a növény szereti a napot. Ha az orchidea nem kap elég fényt, akkor kevesebb virágot hoz, ha pedig túl sok napfényt kap akkor elszáradnak a levelei.

Hőmérséklet

A hőmérséklet is fontos az orchidea számára, igaz elviseli a hidegebb vagy melegebb környezetet is évszaktól függően, de az ideális hőmérséklet a számára a 15 foknál hidegebb éjszakai hőmérséklet, mint a nappali.

Ha ezt biztosítani tudjuk akkor az orchidea gazdagon fog virágozni. A hőmérséklet különbségek dús virágzást eredményeznek. A legjobb hőmérséklet az orchidea számára a 14-16 fok télen, 22-24 fok nyáron.

Néhány trükk az orchidea neveléséhez

Az orchideának szüksége van vízre, de kell hagyni a talajt egy kissé száradni két öntözés között. A legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni a talaj nedvességét, ha benyomjuk az ujjunkat kb. 1 cm mélységbe az orchidea talajába, ha száraznak érezzük, akkor lehet locsolni.

Hogyan öntözzük helyesen az orchideát

Öntsünk egy kevés vizet a cserépbe úgy, hogy ne érintsük meg az orchidea leveleit vagy a rügyeket, a vizet amely a cserép alatti tányérba folyik öntsük ki.

Egy másik módszer az öntözéshez: helyezzük víz alá a cserepet, amelyben az orchidea van 10-15 percre, így felszívja a számára elegendő vízmennyiséget. Az orchideának 50-70%-os nedvességre van szüksége, ez a lakás páratartalmától is függ.