Mit hoznak az adóváltozások? 2019. évben fontos adóváltozások jönnek

Így változnak az adók jövőre

Az adózás tulajdonképpen mindenkit érint. Az új adózási törvénnyel kapcsolatban a leggyakrabban azt emlegetik példaként, hogy a cafeteria gyakorlatilag megszűnik.

Vadász Iván adószakértő erről a következőket mondta:

„Ez így nem igaz, cafeteria lesz, de azok a változtatások, amiket a jelenlegi kormány bevezetett pár évvel ezelőtt, váratlanul megszűnnek. Ilyen volt például a lakáscélú támogatás bővítése, újraszabályozása. Ezek egy gombnyomásra megszűnnek, kevesebb lesz a béren kívüli juttatás. A Szép kártya azonban megmarad.”

A szakértőt megkérdezték arról is, összességében jobban járnak-e a munkavállalók 2019-től az új adótörvénnyel, vagy sem?

„Szerintem nem járnak jobban, de ez csak egy érzet, mert ehhez a 183 oldalas törvényjavaslathoz nem készült hatástanulmány. Nem tudjuk, hogy mik azok az elemzések, amelyek hatására megszületett maga a törvényszöveg, ezért csak érzetre lehet véleményt mondani, nem tudományosan megalapozottan.”

A törvénytervezet szerint nem kell majd többet adóznunk,

azonban az eddigi gyakorlat alapján lehet áremelésre számítani, ugyanis az eladók az eddigi élelmiszeradó csökkentéseket beleépítették az áraikba (pl. az év eleji hús áfa csökkentés)