Molylepkét láttál a konyhában? Akkor ételmolyok vannak az élelmiszerek között! Így tüntesd el őket!

A molylepkéket senki sem szereti, hiszen tönkreteszik a ruhákat, de van egy még károsabb faj, az ételmoly, ami könnyedén elszaporodhat a konyhában, vagy a kamrában. Az ételmolyok rajonganak a gabonafélékért, ezért a liszt, de az olajos magvak is vonzzák őket. A nyári hónapokban sokaknál elszaporodik az ételmoly, ennek az egyik legfőbb oka, a párás lakás. Amikor elmegyünk nyaralni és egy hétig nincs szellőztetve, könnyen elszaporodhatnak az ételmolyok.

Ha csak résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, az nem elég. Az ételmolyok megjelenését leginkább úgy előzhetjük meg, ha rendszeresen szellőztetünk, huzatot csinálunk, ez a megoldás akkor is segít, ha már elszaporodtak. Az ételmoly nem szereti a változó hőmérsékletet, ezért a szellőztetéssel könnyedén rábírhatjuk a menekülésre.

Honnan tudhatjuk, hogy ételmolyok vannak a lakásban

Ha látunk néhány ételmolyt repkedni, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy lárvák is vannak, amelyek rövid idő alatt kikelnek. Nézzük át a szekrények tartalmát, a rizs, a liszt, a gabonapehely, a keksz, az aszalt gyümölcsök, a diófélék, de még a kutyaeledel is finom falat a számukra, ezért szívesen belepetéznek. Ha valamelyik zacskóban látunk egy lepkét, vagy egy lárvát, azt dobjuk ki, még akkor is, ha csak nem rég bontottuk fel.

Hogyan védekezzünk ellene

1. A nyári hónapokban különösen ügyeljünk rá, hogy a gabonaféléket, magvakat, gyümölcsöket jól zárható dobozokban tartsuk. Ha a kamrában hozzáférnek a dióhoz, vagy az aszalt szilvához, akkor lerakják a petéiket, amelyek a bőséges táplálék mellett 2 hét alatt ki is kelnek.

2. A zacskókban tárolt élelmiszerek, mint a sárgaborsó, a bab, magvak sincsenek biztonságban. Tekerjük össze a zacskó száját és kössük meg, vagy öntsük át az élelmiszert egy zárható üvegbe, ha nem szeretnénk, hogy megtalálják az ételmolyok.

3. Tudnunk kell, hogy az ételmolyok eldugott helyeken szeretik lerakni a petéiket, a konyhaszekrény háta mögött, vagy a hűtő mögött remekül eléldegélnek. Az ilyen helyeket fontos rendszeresen takarítani, ha nem szeretnénk, hogy elszaporodjanak ezek az idegesítő kártevő rovarok. A takarításhoz érdemes ecetes vizet használnunk.

Mivel riaszthatjuk el őket

A fokhagymagerezd és a fahéjrúd nagyon hatékony. Tegyünk ezekből egy keveset a kamrába, vagy a szekrénybe, az erős illattal elűzhetjük a rovarokat. Ugyanilyen hatékony a mentalevél is, tegyük egy kis tasakba és helyezzük el az érintett területen.

Az ételmolyok a legfurcsább élelmiszereket is képesek megtámadni, senki sem gondolná, hogy még az állateledel is vonzza őket, pedig szeretik. Ezért a legfontosabb, hogy ha ételmolyokat találunk a lakásban, akkor minden olyan élelmiszert dobjunk ki, amihez hozzáférhettek és takarítsuk ki a konyhát és a kamrát alaposan. Szellőztessünk naponta többször, minél huzatosabb a lakás, annál gyorsabban megszabadulhatunk tőlük.