Mond el ezeket a dolgokat a gyermekednek, még akkor is, ha már rég felnőtt!

Ha nem mondtad el a most következő szavakat a gyerekednek, akkor amikor kicsi volt, akkor mondd el neki most, amikor már felnőtt, és ha lehet akkor többször is ismételd el neki.

1. Büszke vagyok rád

Ezt többször ismételd el a gyerekednek akkor is, ha korábban nem tetted, most van itt a megfelelő idő. Mond el neki, hogy büszke vagy rá. Mindig mondd el a gyerekednek, hogy ő kedves, őszinte, szorgalmas, intelligens.

2. Bocsánatot kérek

Akkor is a szótáradban kell legyen a bocsánatkérés, ha te vagy a legjobb és legfigyelmesebb szülő, egy egyszerű bocsánatkéréssel az egész világot megváltoztathatod. Így a gyerek meg fogja érteni, hogy mindenki téved és az a bátor ember aki beismeri a tévedését. Nem kell szégyelld magad, te mint szülő, hogy bocsánatot kérj, amikor tévedsz.

3. Akarsz még mondani valamit?

Ez egy nagyon fontos kérdés még akkor is, a gyerek nem tud elmondani mindent azért, hogy ne bántson meg. Erre a kérdésre elég érdekes válaszokat szokott adni a gyerek.

4. Köszönöm

Köszönd meg a gyereknek, hogy az anyja lehetsz, köszönd meg azt, hogy ő van neked.

5. Ügyes vagy

Bátorítsuk a gyereket mondjuk el neki azt, hogy nincs még egy olyan ember mint ő. Ezektől a szavaktól a gyerek igazán boldog lehet.

6. Megérdemled, hogy boldog legyél

Ez a tanács nagyon fontos, a gyerekek izgulnak néha az érzéseiket nem tudják kifejezni. Ha azt látják, hogy a szülő boldogtalan valamilyen okból kifolyólag akkor ők is azt fogják érezni, hogy nem érdemlik meg azt, hogy boldogok legyenek.

7. Nem a te hibád

Sok esetben a gyerek úgy érzi, hogy ő a hibás azért ami körülötte történik, legyen szó egy válásról, pénzről vagy családi veszekedésről a szülők között.

Amikor a gyerek stresszes akkor nagyon fontos azt mondani neki, hogy nem a te hibád, nem te vagy a hibás azért ami történik.

8. Az, hogy minden rendben, nem azt jelenti, hogy jó

Mondjuk el a gyereknek, hogy ő a legjobbat érdemli. Egy olyan helyzetben amikor valami a normális küszöbén van, nem azt jelenti, hogy a legjobb. A gyerekek a legjobbat érdemlik mindenből. Ezért, ha a felnőtt gyerekednek olyan a munkahelye ahol jól meg van fizetve, de ő rosszul érzi ott magát, akkor próbáld meggyőzni arról, hogy olyan munkát végezzen amit szeret.

Ha a gyerekednek problémája van a kapcsolatában akkor beszélgess vele erről, mondd el neki azt, hogy nem kell toleráljon egy olyan kapcsolatot, amelyben ő nem boldog.

9. Ne engedd meg senkinek, hogy tiszteletlen legyen

Ezeket a szavakat sűrűn el kell ismételni a gyereknek. Egy gyerek kell tudja azt, hogy ő milyen értékes és az olyan személyek akik nem tisztelik őt nincs mit keressenek körülötte.

10. Mondj nemet, ha úgy érzed

Ez egy nagyon értékes tanács, te mint szülő ne mond azt a gyereknek, hogy egyezz bele mindenbe. Ha a gyerek nem akar megölelni valakit akkor ne erőltessük, majd ha úgy akarja akkor megöleli azt a személyt.

Meg kell tanuljon a gyerek nemet mondani egyes dolgokra, mert így nőni fog az önbizalma és távol tartja magát az olyan emberektől akik mérgezőek a számára.

11. Fogadd el magad úgy amilyen vagy

Mondjuk el a gyereknek, hogy tökéletes, nem kell jobban kinéznie, nem kell több pénzt keresnie, nem kell többet dolgoznia. Ezeknek a szavaknak hallatán jobban el fogja fogadni magát és szeretni fogja önmagát.