Munka szállással – álláslehetőség földrajzi korlátok nélkül

munka szállással

Egyenetlen lehetőségek

Akár hazánkra vetítve is elmondható az, hogy az egyes régiók között a munkalehetőségek szempontjából is komoly különbségek vannak. Sokak számára pedig éppen a földrajzi távolság jelenti a fő problémát egy vágyott pozícióval kapcsolatban. Mindig vannak azonban megoldások, melyek kiküszöbölik a technikai akadályokat.

Hazánk gazdaságára sok minden mondható, de annyi bizonyos, hogy az egyes tájegységeken különböző súllyal esik latba a szerepe és fejlettsége. Ez pedig értelemszerűen az álláspiacra is hatással van. A fejlettebb gazdasági zónák ugyanis több vállalatot és befektetőt vonzanak, akik aztán üzemeikben egészen tekintélyes mennyiségű munkaerőt alkalmaznak. Ezek az egyenetlenségek pedig azt okozzák, hogy egyes régiókban jóval küzdelmesebb a megfelelő álláshely felkutatása.

Azt persze nem állíthatjuk, hogy léteznének teljesen „üres” zónák, ahol semmilyen álláslehetőség sincs, de a különbségek jelentősek lehetnek. Míg például a Dunántúl egy jellemzően jó munkalehetőségeket tartogató, gazdaságilag fejlett tájegység, addig a kelet-magyarországi régiókban jóval nehezebb biztos megélhetést kínáló munkát találni. Így tehát az a furcsa helyzet alakul ki, hogy a karrierépítés földrajzi akadályokba ütközik.

A munkáltatók persze tisztában vannak a differenciával, épp ezért sokszor különféle alternatív megoldásokkal teszik lehetővé a távoli munkavállalók foglalkoztatását. Egyik jellemző példája ennek az utazás biztosítása, például külön buszokkal. Ez a munkavállalók számára is élhető megoldás. Még kényelmesebb azonban, ha a munka szállással együtt jár rendelkezésre, hiszen így a dolgozóknak sem fájhat a feje sem a távolságon, sem a lakhatás megoldásán.

Lakhatás és munka

A munka és a földrajzi akadályok viszonylatában a munkába járás mellett a másik sarkalatos kérdés a lakhatás. Könnyen előfordulhat az, hogy valaki akár több száz kilométerrel arrébb találja meg számításait a munkaerőpiacon, ám az élete teljes átszervezése és a tartós költözés nem megoldható. Ilyenkor különösen élhető opció lehet a munka szállással együtt, melyet jellemzően a munkáltató biztosít a dolgozóknak.

Ezek a szálláshelyek a legtöbb esetben ingyenesek, de legalábbis rendkívül kedvező áron igénybe vehetők. A munkabér szempontjából abszolút releváns kérdés, hogy milyen havi fix kiadásokkal rendelkezünk, melynek a lakások bérleti díja is sokszor szignifikáns része. A munka szállással egy olyan lehetőség, mikor ezzel nem kell érdemben foglalkozni és akár az alapvető lakóhelytől távol eső állások is elérhetővé válnak.

Persze ez a megoldás is jár bizonyos áldozatokkal, így mindenkinek érdemes mérlegelnie, hogy ér-e ennyit az adott pozíció. Ami biztos, hogy ezzel a lehetőséggel a lemaradásban lévő régiók lakói is kedvező feltételekkel juthatnak álláshoz, mely adott esetben a közvetlen környezetükben nem megvalósítható. Ha valaki pedig ettől is tovább menne, a munka szállással külföldön is abszolút reális opció.

Külföldi kilátások

Ha a hazai regionális munkalehetőségekben mutatkozó különbségeket nagynak érzékeljük, a nyugati országokkal kapcsolatban ugyanez az összevetés gyakorlatilag beláthatatlan távolságokat mutat. A külföldi munkalehetőségek és az ott elérhető bérek ugyanis messze meghaladják az itthoni szintet. Ennek tükrében nem csoda, hogy sokan döntenek a határon túli munkavégzés mellett. A határmenti települések lakói számára ez ingázással is könnyedén megoldható, de távolabbról sem kell letenni a lehetőségről.

A munka szállással ugyanis egy olyan opció, melyet külföldi cégek és munkáltatók is előszeretettel alkalmaznak. Folyamatosan várják ugyanis a hazánkból érkező munkaerőt is, az ehhez szükséges körülményeket pedig igyekeznek is biztosítani. Ha ingyen szállást nem is minden esetben garantálnak, mindenképpen segítik a beilleszkedést, ezzel is könnyítve a külföldi karrier elindítását.

A külhoni munkalehetőségek rendkívül szerteágazóak, de az bátran állítható, hogy kivétel nélkül magasabb bér- és életszínvonalat garantálnak. Így tehát könnyen lehet, hogy a munka szállással együtt eleinte komoly segítség ugyan, de idővel egy saját lakás bérlése sem elérhetetlen távlat. Ha a munkavállalók kellő szorgalommal, elhivatottsággal állnak neki a feladatoknak és hajlandóak életvitelszerűen is új helyeket kipróbálni, egy egészen szép karriert építhetnek fel akár határon innen, akár túl.