Nagy hibát követnek el a szülők, amikor elvárják, hogy a gyerek jó tanuló legyen! Érdemes elolvasni és megjegyezni ezeket a dolgokat

Minden szülő azt akarja, hogy a gyermeke okos és boldog legyen, de sajnos ez sok esetben fatális tévedéseket vonz maga után, mert a szülők túl sokat követelnek a gyermekeiktől.

Az egyik legnagyobb hiba, amit a szülő elkövet, hogy elvárja a gyerekétől azt, hogy mindig jó jegyet kapjon az iskolában, mert ettől függ a jövője. A jó jegyekért cserébe sokan jutalmazzák is a gyereket, ami ugyancsak helytelen.

Ma szeretnénk, ha megismernétek egy sokgyerekes anyának, Elena Kucherenko-nak a véleményét arról, hogy milyen veszélyes lehet az, hogy a gyermekeinktől a legjobb jegyet várjuk el.

A hölgy a következőket mondta: „Amikor a nagyobbik lányom Varya iskolába ment, egy borzasztó nagy hibát követtem el, amelyet a mai napig próbálok jóvátenni. Azt mondtam neki, hogy én kiváló tanuló voltam és ugyanezt várom el tőle is”

Azt javasoljuk, hogy gondolkodjon el mindenki ezen a dolgon!

A gyermekek jegyei és eredményei

„Varya nagyon jól tanult, mindig a sikereiről mesélt, mi meg örültünk a jó eredményeinek és büszkék voltunk rá. Nem ellenőriztem a füzeteit és az elektronikus naplóját sem. Egy napon azonban a kezembe vettem az egyik füzetét, fellapoztam és találtam egy 3-as jegyet, elmaszatolva benne.

Varya mi történt? – kérdeztem tőle szigorúan. A lányom elkezdett sírni és bevallotta, hogy félt ezt a jegyet megmondani nekem mert tudta, hogy haragudni fogok rá. Ha legalább 4-es lett volna, de 3-as! Azt mondtad anya, hogy kiváló tanuló kell legyek.

A lányom félt elmondani, hogy valami nem sikerült neki az iskolában, értitek? Én a saját kezemmel építettem ezt a falat közénk, a félelmet és a bizalmatlanságot.

Még belegondolni sem merek milyen következménye lehetett volna ennek, ha nem lapoztam volna át azt a füzetet? Első pillanatban azt sem tudtam mit tegyek, aztán átöleltem a lányom, elmondtam neki mennyire szeretem és megkértem, hogy soha többé ne hazudjon és ne féljen tőlem. Majd átment a másik szobába elgondolkodni a dolgokon és sírt.

Tehát ez az anya egy falat épített önmaga és a gyermeke között, de még időben rájött a tévedésére.
Amikor kérünk valamit vagy elvárunk valamit a gyermekünktől, akkor előbb mérlegeljünk, hogy az adott dolog tényleg olyan fontos a gyereknek, vagy a szülőnek.

Értsük már meg egyszer, hogy nem az iskolában kapott jegyek a fontosak, mi mindig azt követeljük a gyermekektől, hogy jól tanuljanak és ezért vitázunk velük. Nem helyes, mert egy idő után tönkretesszük a gyereket pszichikailag és nem is fog megbízni bennünk.

A híres pszichológus Mikhail Labkovsky azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne beszéljenek a gyerekkel az iskoláról. Az, hogy a gyerek, hogyan tanul csak rá tartozik. A legjobb, ha az életről beszélgetünk vele és nem a jegyei miatt vitatkozunk. Nagyon fontos, hogy a gyerekben tudatosuljon, hogy mi a fontos a számára és, hogy abban az irányban fejlődjön. Ahelyett, hogy újra olvassa „A háború és béke” című regényt, jobb ha megtapasztalja, milyen is az élet.

A legrosszabb eset, ha a szülő kitűnő tanuló volt, de mégsem ért el nagy sikereket az életben. Nem találja az élet értelmét, nem azt a munkát végzi amit szeret, a bevásárlást is az anyagi bevételtől függően végzi, de a gyereket erőlteti, hogy jól tanuljon, hogy legalább belőle legyen valaki.

Előbb – utóbb észrevehetjük mindezt a saját tapasztalatainkból. Tényleg csak a jó tanulók sikeresek? Egészen biztos, hogy azok között akik jó tanulók voltak, van alkoholista vagy olyan személy, aki reggeltől – estig dolgozik, hogy a megélhetést biztosítani tudja.

Azok közül a gyerekek közül, akik nem voltak éltanulók is kerültek ki sportolók, üzletemberek, politikusok, modellek, színészek és ők is megállják a helyüket az életben.

Ne feledjük el, hogy számtalan olyan esetről hallottunk már, amikor egy szülő túl szigorú volt a gyerekével, túl sokat követelt tőle és amikor a gyerek egy rosszabb jegyet kapott vagy nem jutott be az egyetemre, akkor inkább öngyilkos lett!

Amikor a gyerek állandóan izgul egy felmérő dolgozat előtt, addig amíg meg nem tudja, hogy milyen jegyet kapott, akkor az iskolás évei végére teljesen tönkremegy pszichikailag és amikor egy fontos kérdésben kell döntést hoznia az életben, akkor nagyon ideges lesz.

Amikor egy gyerek könnyen megtanul mindent és szívesen olvasgatja a könyveit az jó, de amikor veszekszünk vele bármilyen tévedéséért az nem jó a számára.

Ne tegyük tönkre a gyerekeinket már kicsi korban és ne neveljük beléjük a félelmet. Próbáljunk meg közeli barátságba kerülni a gyermekeinkkel, ne csak az etetésükkel és az öltözködésükkel foglalkozzunk és ne veszekedjünk velük. Ha türelmesen és szeretettel neveljük a gyermekeinket, akkor biztosan sikeres emberek lesznek, nem fognak félni a kudarctól és beteljesítik az álmaikat.

„A legfontosabb dolog amire rájöttem az az, hogy ne veszekedjünk a gyermekeinkkel az iskolai teljesítményük miatt. Szeressük és segítsük őket és bízzunk meg a gyermekeinkben, viselkedjünk úgy, hogy ők is megbízzanak bennünk, ne féljenek tőlünk!”