Nagyi tippje: bukta több módon, a jól bevált töltelékekkel!

A bukták közül nincs olyan amiért ne rajonganánk, de a lekváros a kedvenc! Nincs is jobb, mint langyos buktát majszolgatni, egy jókora bögre tejjel! 🙂

Bukta

Rendes élesztős tésztát megkelesztünk, kinyújtunk és négyszögekre vágunk. A négyszögekre lekvárt teszünk, keskeny hosszúkás alakúra összecsavarjuk, és szorosan egymás mellé tepsibe rakjuk. Újra megkelesztjük és tojással megkenjük. Sülni tesszük a sütőbe.

Bukta burgonyás tésztából

Ugyanúgy készül, mint az élesztős bukta (lásd fentebb), a különbség csak az, hogy főtt és átpasszírozott burgonyát keverünk a tésztájába — egy kiló liszthez húsz-huszonöt deka burgonyát.

Túrós bukta

Tésztát gyúrnak: huszonöt deka lisztből tizenöt deka vajjal, kis kanál cukorral, csipetnyi sóval, két tojássárgájával és másfél deka, tejfelben elhabart élesztővel. A tésztát annyi tejjel gyúrjuk, hogy ne legyen se kemény, se lágy. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, hosszúkás négyszögeket vágunk belőle, és rájuk tehéntúrót helyezünk, amelyet előzőleg átpasszíroztunk és tejföllel, tojással, cukorral, reszelt citromhéjjal elkevertünk. A négyszögeket hosszában összehajtjuk, széleiket összenyomkodjuk, tojással megkenjük, és meleg sütőben megsütjük.

Különleges bukta

Másfél deci tejbe belekeverünk nyolc deka felolvasztott vajat, beleteszünk három tojássárgáját, egy evőkanál cukrot, kevés sót, egy késhegynyi sütőport vagy szódabikarbónát, és szép simára keverjük. Huszonöt deka lisztet a fenti keverékkel kanállal középkeménységű tésztává verünk. Négyszögletes darabokra vágjuk, megtöltjük lekvárral, mákkal vagy dióval, ráhajtjuk a két szélét, végeit lenyomkodjuk és gyors tűznél megsütjük.