Nem muszáj áttetsző műanyag cserépbe ültetned az orchidea Phalaenopsis-t!

Rengetegszer felmerül a kérdés, hogy az orchideát tényleg csak átlátszó műanyag cserépben nevelhetjük? A válasz nem! Az orchideát bátran beletehetjük cserépbe, kaspóba, amelyek természetesen színesek is lehetnek. Had meséljek nektek valamit a két típusú cserépről, amelyekben az orchideát nevelik.

Az orchidea Phalaenopsis-t nem csak műanyag cserébe ültetheted. Nincs szükség átlátszó műanyag cserépre, egészen addig, amíg megfelelő módon locsolod és a gyökerei levegőzhetnek. A legtöbb orchidea rajongó mégis átlátszó műanyag cserepekbe ülteti az orchideát, hogy lássa a gyökereit és folyamatosan vizsgálgathassa, hogy jól fejlődik-e a növény. Van aki cserepestől beleteszi egy kaspóba, mert így díszesebb. Ebben az esetben figyelni kell, hogy a kaspóba ne gyűljön össze túl sok víz, mert az orchidea nem szereti a sok nedvességet.

A műanyag, átlátszó cserép olcsó és a másik előnye, hogy a növény gyökerei könnyen nőhetnek benne, sokszor ki is növik a cserepet. A legnagyobb hátránya, azon kívül, hogy nem túl mutatós, hogy instabil, ha a növény már túl nagy.

A kerámiacserép sokkal stabilabb, de ha ebbe ülteted, a víz is könnyebben átfolyik rajta, ezért sokan hajlamosak túlöntözni a virágot, azonban ezt az orchidea nem szereti. A gyökerei könnyen hozzátapadhatnak a kerámiacseréphez, ezért amikor átülteted, nagyon kell rá vigyáznod, hogy ne sérüljenek meg.

Tehát nem muszáj, de a legjobb, ha átlátszó műanyag cserépbe ülteted az orchideát, mert így mindig láthatod, hogyan fejlődik.

A műanyagcserepes orchideát beleteheted egy kaspóba, ezzel nem ártasz a növénynek. A gyökerei így ki fognak nőni, a fotoszintézis miatt. A kifelé nővő gyökereket ne távolítsd el, mert ez nem tesz jót a virágnak! Ha a növény gyökerei kinőnek a cserépből és szabadon vannak, időnként kevés langyos vizet spriccelj rá, hogy megfelelően hidratáltak legyenek. Orchidea tápoldattal is befújhatod.

Olyan kaspókat is vásárolhatsz, amelyek részben nyitottak, ezt nagyon szereti az orchidea. Tény, hogy kicsit többe kerülnek mint a hagyományos kaspók, de nagyon szépen fejlődik bennük az orchidea, mivel a gyökerei fényhez jutnak.

Az orchidea a természetes környezetében is úgy nő, hogy a gyökerei egy része fényhez jut, a másik része árnyékban van. Tehát bátran használhatsz kaspókat. A legjobb, ha átlátszó műanyag cserépbe ülteted a növényt és színes kaspóba teszed, így bármikor kiveheted és láthatod, hogyan fejlődnek a gyökerei.