Nézd meg mi mindenre használható a korábban kidobásra szánt banánhéj

A banán egy meglehetősen népszerű gyümölcs. Nemrég tudósok felfedezték, hogy már két banán elfogyasztása képes biztosítani azt az energiamennyiséget, amit egy másfél órás intenzív edzés megkövetel az emberi szervezettől. Éppen ezért olyan népszerű a banán a sportolók körében. Ezen kívül a banán endorfinokat tartalmaz, melyeket boldogsághormonnak is neveznek. De azt tudtad, hogy nem csak a gyümölcshús hasznos?

Biztos lehetsz benne, ezen cikk elolvasása után te sem fogod csak úgy kidobni a banánhéjat a szemétbe. Már csak azért sem, mert most megtudhatod a banánhéj hasznos tulajdonságait, hogy mire használható. Hát akkor, íme, a banánhéj felhasználási lehetőségei.

1. A banánhéj felhasználható a víz tisztítására. A banán héja sok rezet és ólmot képes felvenni, melyek szervezetünk számára mérgező fémek. Így aztán érdemes a banánhéjjal vizet szűrni: egész egyszerűen tedd bele a víztároló edénybe, majd egy idő után vedd ki.

2. Kiváló komposzt a szobanövények számára. Tedd bele a virág locsolóvizébe egy napra a banánhéjat, ezután egy nyomelemekkel és energiával teli folyadékkal locsolhatod meg szobanövényeidet. Az így kapott öntözővizet lehet hígítani 1:5 arányban, és magát a banánhéjat is többször felhasználhatjuk.

3. A banánhéj nagyszerűen tisztítja az ezüstből készült étkészleteket! Turmixban némi víz hozzáadásával mixeljük össze, hogy egy finom pasztát kapjunk. Ezzel a péppel kenjük be a késeket, villákat stb., Mossad le a maradékot róluk, és polírozzad ki őket; rögtön látni fogod, mennyivel szebben csillognak az evőeszközök egy banánhéjas tisztítás után.

4. A banán héjában olyan enzimek és olajok találhatóak, melyek segítenek csillapítani az égési, csípés utáni, harapásból származó horzsolásokat, sebeket, valamint elősegíti a sebek gyógyulását. Elég az érintett bőrfelületre egy darabka banánhéjat tenni, belső felületével a seb irányába, valamivel rögzíteni. Szemölcsök kezelésére is ajánlott a banánhéj: kezeljük banánhéjjal addig, amíg teljesen el nem tűnnek.

5. Egyébként, a banánhéj az olyan betegségek tüneteit is enyhíti, mint amilyen a pikkelysömör. Ez esetben a héjjal az érintett területet kell bedörzsölni. Hamarosan jelentkezni fog az eredménye, hiszen a fájdalom megszűnik és a bőr pikkelyszerű leválása mérséklődik. A banánhéjjal ezen kívül az akne is kezelhető. Meg kell állapítani, hogy a banán héjában olyan anyagok találhatóak, melyek a bőrt táplálják és hidratálják, így a nők is használják bőrfiatalítóként.

6. Ha már elmélyedtünk a kozmetika világában, megemlítendő, hogy a banánhéj fogfehérítő hatással is bír. Rengeteg ásványi anyag található benne: kalcium, kálium, magnézium, foszfor, mangán, ezek mind fehérítőként hatnak a fogzománcra. Fogainkat tehát érdemes a banán héjával bedörzsölni azután, hogy fogkrémmel fogat mostunk. Az eredményre nem kell sokat várni!

7. A banánhéjban az olajokon kívül található még természetes viasz is, így bátran használható a cipőkrém helyett cipőnk bokszolására. Próbáljad ki te is: dörzsöljed be a kedvenc cipődet banánhéjjal, majd a szokásos módon polírozzad fel. Biztosak vagyunk benne, hogy el leszel ragadtatva az eredménytől.

8. Jó ideje közismert tény, hogy a banán gazdag káliumban. De azt tudtad, hogy a banánhéj is sok káliumot tartalmaz? Nagyszerű fogyókúrás étel, mert a káliumtartalmának hála a banán felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, ezáltal a szervezet több zsírt éget el. A héjból alma, fahéj vagy jég hozzáadásával készíthető püré. Bebizonyosodott, hogy az ilyen püré elfogyasztása után a szervezet szerotonin és dopamin szintje megemelkedik.

9. Tudni kell, hogy a banán olyan, reménytelennek tűnő betegségek leküzdéséhez is hozzájárul, mint amilyen a rák. Különösen a banánhéj járul hozzá a fehérvérsejtek számának növeléséhez, amelyek a szervezet immunrendszeréért felelősek. Fogyasztható püré formájában, de banánteaként is. Forraljuk fel a banánhéjakat 10 percig, majd adjunk hozzá mézet. Ez minden esetben egy nagyszerű és egészséges ital.

10. Visszatérve a konyhába, ha a fentiek közül egyikre se szeretnéd alkalmazni a banánhéjat, még mindig van egy alternatív felhasználási lehetőséged! Ez igazából egy gasztronómiai trükk: ahhoz, hogy a csirkemell szaftos, puha maradjon… …igen, kitaláltad, megint a banánhéj! Csak süsd együtt a csirkemellel.

Ennyi mindenre használható a korábban kidobásra szánt banánhéj. Ez persze messze nem jelenti azt, hogy ezután csak banánt vegyél a piacon vagy a zöldségesnél.

Nem szabad elfeledkezni róla, hogy testünk „helyhez kötött”, azaz a tengerentúli banánt mindenképpen kombináljuk a hazai almával, körtével! Végül is a legfinomabb a gyümölcssaláta, aminek számos receptjét megtalálod oldalunkon!

Oszd meg ezt a cikket barátiddal ismerőseiddel is, hogy ők is tudomást szerezzenek a banánhéj sokoldalú alternatív felhasználási lehetőségeiről!