A papírtölcséres trükk visz mindent – Mondj búcsút a gyümölcslegyeknek és szúnyogoknak!

A gyümölcslegyek és a szúnyogok közeli rokonai egymásnak. Légyfélék, melyek a meleg hónapokban jelennek meg. A gyümölcslegyeket a gyümölcsök és a zöldségek vonzzák, a szúnyogokat pedig a beltéri növények és a nedves talaj. Drasztikus csökkentik azon élelmiszerek élettartamát, melyekre lecsapnak. Tekintettel arra, hogy milyen gyorsan szaporodnak és mennyi kellemetlenséget tudnak okozni, az ember általában elmegy a legközelebbi üzletbe és megvásárolja az első szembeötlő rovarirtó szert ellenük. Szerencsére otthoni módszerekkel is leszámolhatunk velük.

Otthon általában fellelhető hozzávalókból könnyedén készíthetünk csapdát, ami elől a gyümölcslegyek és a szúnyogok nem menekülhetnek. Szükségünk lesz egy bögrére vagy egy befőttes üvegre, a lentebb felsoroltak közül valamilyen folyadékra, valamint műanyagfóliára.

De készíthetünk csapdát papírtölcsérből is úgy, hogy egy darab papírt tölcsér alakúra hajtogatunk és beleillesztjük az üvegedény szájába. A tölcsér alján legyen kb. 1 cm-es nyílás és a tölcsér hegye kb. 2 cm-re legyen az üvegedény aljától. Helyezzük el a választott csalit az üvegben és figyeljük, ahogyan a rovarok bemásznak érte, de kijönni már nem tudnak.

Vörösbor

Akárcsak mi, emberek, a gyümölcslegyek és a szúnyogok is szeretik a vörösbort, legalábbis annak az illatát. Keverjünk össze ½ bögre vörösbort 1 ½ bögre vízzel és töltsük a csapdába. Oda tegyük az üveget, ahol a rovarok a legtöbbet mozognak. Ha túl sok rovar gyűlt benne össze, cseréljük ki a folyadékot.

Almaecet

Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a gyümölcslegyek és a szúnyogok ellen, mivel az almaecet olcsó és könnyen hozzáférhető. Melegítsünk fel ½ bögre almaecetet, adjunk hozzá pár csepp folyékony szappant és jól keverjük el. Töltsük a folyadékot az üvegbe, az illat hamarosan csalogatni kezdi a rovarokat.

Túlérett vagy rothadt gyümölcs

Csapdának olyasvalamit használjunk, ami a rovart a legjobban vonzza. Ilyenek a túlérett vagy már rothadó zöldségek, gyümölcsök, melyeket folyadék helyett tehetünk az üvegbe csalinak.

Tej, bors, cukor

Melegítsünk fel 2 bögre tejet, adjunk hozzá 8 evőkanál cukrot és 4 evőkanál őrölt borsot. Főzzük 10 percig, majd töltsük át egy lapos edénybe és tegyük ki a rovaroknak. Az édes illat egyenesen a folyadékba fogja vonzani őket.

Citrom illatú spray

Az erőteljes citrom illat elriasztja a rovarokat. Keverjünk össze 2 bögre forró vizet és 10-15 csepp citromfű olajat, majd töltsük a folyadékot szórófejes flakonba. Spricceljük be vele a konyhai felületeket, ahol a leginkább zavaró a rovarok jelenléte.

Másik megoldás, hogy 4 bögre vizet és 2 evőkanál citromos mosogatószert keverünk össze és ezzel spricceljük le a veszélyeztetett növényeket.

Ezekkel a módszerekkel kb. 1 hétig tart, míg megszabadulunk az otthonunkat ellepő gyümölcslegyektől és szúnyogoktól.

A videóban megnézheted, hogy készíthetsz gyorsan csapdát almaecetből!