Sok autósnak (és a kerti kisgépeknek) problémát jelenthet az új, környezetbarát benzin

Nagy változást hoz az idei év az autósok számára, hiszen január elsején megérkezett az ún. E10-es benzin, amely abban különbözik, hogy a korábbi 5 helyett 10 százaléknyi etil-alkoholt tartalmaz. Az újításra környezetvédelmi okokból volt szükség, azonban az E10 problémát okozhat azoknak, akik régebbi típusú autót vezetnek. A változásról az Autó című magazin főszerkesztője, Szécsényi Gábor is nyilatkozott:

“A benzinkutak nagy többsége már decemberben is az új előírásoknak megfelelő benzint kínált. Az átállás azonban nem lesz zökkenőmentes, különösen a régebbi autókat használóknak. Az egyik fő probléma az, hogy a benzin megemelkedett alkoholtartalma tömítéseket roncsolhat szét az autóban, és kocsonyásíthatja az üzemanyagot is. Emellett az etil-alkohol vizet köt meg a levegőből, ez pedig a teljes üzemanyagrendszer korróziójához vezethet hosszabb távon.” – mondta a szakértő.

Aki télre félreteszi a régi motorját, vagy autóját, az tavasszal azt észlelheti, hogy a tankban lévő benzin egy zselészerű anyaggá változott. Szécsényi szerint azok a gépjármű tulajdonosok vannak biztonságban, akiknek autóit 2005 után gyártották. Itt pedig olvasható egy lista arról, melyik autót hogyan érintheti az átállás.

A fentebb említett problémák elvileg ezeket az autókat nem érintik, de a biztonság kedvéért érdemes lehet a márkakereskedéshez fordulni. A kocsonyásodás csak azokat az autókat veszélyeztetni, amelyeket hosszú hónapokig nem használnak, de erre is van megoldás: érdemes beszerezni a bárhol beszerezhető adalékanyagok valamelyikét, vagy drágább üzemanyagot tankolni a kocsiba, ugyanis a prémiumnak számító benzinek még jó ideig E5-ösök maradnak (5 százalékos etil-alkohol tartalmú benzin).