Megdöbbentő: kihalt a népszerű animációs filmben megismert kék papagájfaj

Aki látta a Rio című nagysikerű rajzfilmet, biztosan emlékszik Azúrra, a kék papagájra. A papagáj a filmben „azt mondta”, ő fajának egyik utolsó vadon élő példánya. Baljós jóslata sajnos valóra vált, a világ egymás után veszíti el a különböző állatfajokat a felelőtlen emberi viselkedés miatt, és most a kék papagájokon volt a sor.

A hivatalosan kék arapapagájnak (vagy Spixnek) nevezett faj rövid időn belül már csak tankönyvekben, archív felvételeken, vagy filmeken lesz látható.

 

A faj hosszú ideje a veszélyeztetettek listáján volt, az állatvédők minden tőlük telhetőt megtettek, rendszeresen figyelmeztették az érintetteket és a közvéleményt is, mindhiába. Ez a különleges, egzotikus madár már nem található meg természetes élőhelyén.

Egy szaklap tanulmánya szerint a kék arapapagájjal évek óta nem találkozott senki a vadonban. Kipusztulásuk okai között ott van az élőhelyük folyamatos csökkenése, a vadászat, és az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárás is. Egy-két példányuk ugyan még él – fogságban – , de a fajfenntartáshoz nincsenek sem megfelelő számban, sem megfelelő állapotban.