Szemölcs fajták és eltávolításuk – Mit lehet tenni a szemölcs ellen

szemölcs

Szinte minden szülő szembesül élete során a gyermeke bőrén felbukkanó szemölcs fertőzéssel, ami aggasztónak látszhat, ám az esetek nagy részében szerencsére jól kezelhető probléma. A vírusos szemölcs minden életkorban kialakulhat, mert könnyen fertőz és akár egy kézfogással, vagy az uszodában is elkapható. Az alábbiakban bemutatjuk a szemölcsök leggyakoribb fajtáit és a szemölcs kezelési módszereit is.

A szemölcs az egyik leggyakoribb, fertőző bőrbetegség, amely többnyire ártalmatlan és magától is elmúlik, ám bizonyos esetekben elfertőződhet, problémákat okozhat a szervezetben, így fontos, hogy orvoshoz forduljunk vele és ne hanyagoljuk el a tüneteket.

Mi az a szemölcs

HPV szemölcs – Vírusos szemölcs

A vírusos szemölcsök többségét a HPV (humán papilloma vírus) okozza. Többszáz HPV típust ismerünk és minden típus más-más tüneteket okoz a bőrön, vagy a nyálkahártyán.

A vírus rendkívül könnyen fertőz, ám az immunrendszer aktuális állapota is befolyásolja, hogy elkapjuk-e vagy sem, illetve azt is, hogy milyen gyorsan küzdi le a szervezetünk a kellemetlen fertőzést.

A szemölcsök formája a vírus típusától és a szemölcs megjelenésének helyétől is függhet.

Gyakori szemölcs fajták

Közönséges szemölcs

A leggyakrabban előforduló típus, a közönséges szemölcs (verruca vulgaris) általában a végtagokon, az ujjakon és a hajlatokban jelenik meg. A 3-10 mm átmérőjű, kerek, kiemelkedő, érdes felületű, szürkés, vagy barnás kiütés csak a talpakon, a járás miatt szokott fájdalmat okozni.

A körmüket rágó gyermekeknél olykor a köröm alatt, vagy a körömágyban is megjelenhet és fájdalmat okozhat.

Nemi szemölcs

A nemi avagy a genitális szemölcs az egyik leggyakoribb, nemi úton terjedő betegség. A condyloma acuminatum pici vörös, vagy bőrszínű, gyorsan szaporodó csomóként jelentkezik a nemi szerveken, a húgycsőnyílás és a végbélnyílás környékén. Ez a típus olykor tünetmentesen fertőzhet tovább.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz vele, mert veszélyes szövődményei lehetnek.

Futó szemölcs (Lapos szemölcs)

A futó, avagy a lapos szemölcs (verruca plana) a bőrbe simuló, 1-2 mm átmérőjű, bőrszínű, vagy barnás kiütés, amely általában csoportosan fordul elő a bőrön és olykor viszket. Elsősorban arcon, homlokon és ritkábban kézháton jelenik meg.

Megjelenése kamaszkorban, vagy legyengült immunrendszer esetén gyakori.

Lógó szemölcs

A lógó szemölcsök (verruca filiformis) fehéres, hosszúkás bőrkinövések az arcon, a homlokon, a nyakon és az ajkak környékén. Rendkívül fertőzőek és orvosi ellátást igényelnek.

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) igen gyakori kisgyermekeknél. A lencsényi kiütés általában csoportosan fordul elő és atópiás bőrön különösen jellemző a megjelenése.

Ezt a típust himlő vírusok okozzák.

Szemölcs kezelése

A szemölcsök egy része hónapok, évek alatt magától is gyógyulhat, ám a további szaporodás és a fertőzés elkerülése érdekében mégis fontos a kezelésük.

Az otthoni kezelés megkezdése előtt feltétlenül keressünk fel egy szakorvost, aki diagnosztizálja a szemölcsöt, és dönt a szemölcs típusának legmegfelelőbb módszer kiválasztásáról.

A gyógyszertárakban megvásárolható szemölcsirtó ecsetelők, fagyasztók és tapaszok megfelelőek lehetnek az otthoni kezelésre, illetve a bőrgyógyász szakorvos is felírhat otthoni kezelésre alkalmas vényköteles gyógyszereket, készítményeket.

Szemölcs eltávolítása

Az orvos dönt a szemölcs típusa és elhelyezkedése alapján a kezelés módjáról.

Kisebb szemölcsök esetén az ecsetelés elegendő lehet, ám más esetben a szemölcs gyorsabb eltávolítására lehet szükség.

Az alábbi módszereket szokták alkalmazni szemölcs eltávolítása érdekében.

  • Fagyasztás: folyékony nitrogén segítségével, általában több alkalommal alkalmazva, eredményesen, jó eséllyel heg nélküli gyógyulást eredményez
  • Lézeres eltávolítás: minimális vérzéssel és minimális heggel járó művelet, amit gyakran használnak a nemi szemölcsök eltávolítására
  • Elektrokoaguláció: nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülék, amely enyhe fájdalommal és csekély vérzést okozva jó eszköz egyes szemölcsök eltávolítására.
  • Volkmann kanállal való kanalazást, vagy sebészeti kimetszést is alkalmazhatnak.

A fentiek mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás, a szükséges étrendkiegészítők szedése és az immunrendszer erősítése segíthet a szemölcs fertőzés elkerülésében – vagy ha mégis megjelent a vírus –, valamint annak gyors leküzdésében.