10 dolog, amit valószínűleg nem tudtál az emberi agyról

Az emberi agy és elme egészen hihetetlen dolgokra képes. A legbonyolultabb feladatok elvégzésére is képesek lehetünk, megváltoztathatjuk szokásainkat, felfogásunkat, elképesztő mennyiségű ismeretre tehetünk szert, elérhetjük céljainkat. Ennek ellenére az agy pontos működéséről még mindig nem tudunk mindent, az alábbi tíz tény számodra is tartogathat érdekességeket!

1. Az elménk szerint nincs különbség a valóság és a képzelet között.

Az elménk minden gondolatra reagál, viszont nem tud különbséget tenni a tények és a fantázia között. Ez lehet a magyarázata a híres placebo jelenségnek, valamint annak, hogy a pozitív beállítottságú, optimista emberek sokkal jobban érzik magukat a bőrükben.

2. A szellemi munka nem fárasztja az agyunkat

A szellemi fáradtság pusztán egy érzet, nem egyenlő azzal, amikor egy edzőteremben megterhelt kar, vagy láb fárad el. A szellemi munka végzése közben az agyunkon átáramló vér összetétele nem változik meg. Azonban az egész nap fizikai munkát végző ember vérellátása megváltozik.

3. Az agyunk leggyakrabban magától, automatikusan működik

A mai napi gondolataink több mint fele megegyezik a tegnapi gondolatainkkal. Ezért is olyan nehéz megváltoztatni gondolkodásmódunkat. A negatív gondolatokat ki kell „tisztítani”, törölni, mert a rossz beidegződések sokáig ott maradnak a fejünkben.

4. Látjuk, amire gondolunk!

Minden gondolatunk élettapasztalattá válik. Például, ha egy Párizsi nyaralásról álmodozol, egész hétköznapi apróságok is erre fognak emlékeztetni, fogékonyabb leszel a témára, ezért az agyad próbálja „összekötni” ezt a vágyat, amivel csak lehet. Nagy igazság: Ha meg akarsz változtatni valamit a világon, először változtasd meg a gondolkodásmódod!

5. Az agynak is szüksége van edzésre, akárcsak az izmoknak!

Az agyunk nem különbözik az izmainktól: edzésre is szüksége van! Az agytorna legjobb módjai a következők: tanulás, edzés a friss levegőn, egészséges táplálkozás, elegendő mennyiségű és minőségű alvás, utazások, új hobbik, jegyzetelés, naplóírás, zene és tánc – ezek a tevékenységek mind nagyon hasznosak az agynak!

6. Az agy soha nem pihen!

Az agyunk akkor is keményen dolgozik, amikor mi békésen alszunk. Sőt, agyunk aktivitása alvás közben még magasabb, mint amikor ébren vagyunk!

7. Az állandó agyalás sok problémát okoz

Hacsak nem akarunk belefulladni a negatív gondolatainkba, időről időre ki kell kapcsolódnunk, lekötni magunkat, hogy agyunknak és immunrendszerünknek egy kis szünetet biztosítsunk. Agyunknak aktív pihenéssel segíthetünk a legtöbbet, ne spóroljuk meg ezt magunktól!

8. Felejteni jó!

Nem véletlen, hogy nem emlékszünk mindenre múltunkból, hogy nem tudjuk felidézni, milyen ruhában voltunk nyolc évvel ezelőtt. Annak érdekében, hogy új, friss emlékeink megmaradjanak, az agyunknak régi emlékektől kell megszabadulnia, és ezt meg is teszi. Hát nem lenne szuper, ha mi dönthetnénk el, mely emlékeink törlődjenek?

9. Az agy nem érez fájdalmat

Agyunk ugyan reagál a fájdalomra, de nem érzi azt, ugyanis nincsenek meg benne az ehhez szükséges receptorok. Ez azonban nem vonatkozik az agyat körülvevő idegekre és szövetekre.

10. Minden fejben dől el!

Minden agyi aktivitás új idegrendszeri kapcsolatokat hoz létre. Ezért, ha például azt gondoljuk, nem fog előléptetni a főnökünk, ez a gondolat idővel teljesen átszövi a gondolkodásunkat, és ennek megfelelő lesz a hozzáállásunk is. Azonban ha azt gondoljuk, hogy sikert érünk el, az elménk lehetőséget ad nekünk arra, hogy elérjük céljainkat.