10 nevelési elv, amely segít, hogy a gyerekből valódi zseni legyen!

Sok anya szeretné, ha a gyermeke zseni lenne, de ehhez még senkinek sem sikerült pontos receptet adnia.
Vannak olyan szülők akik nem tesznek semmit és a gyermekeik mégis zsenivé válnak.

Ma szeretnénk bemutatni nektek, néhány nevelési elvet, amelyek segítenek abban, hogy intelligens, talpraesett gyerekeket neveljünk, akikből akár zsenik is lehetnek! A lényeg, hogy a gyerek boldog és vidám legyen, ez az alapja a boldog felnőttkornak.

1. A gyerek ösztönzése az önállóságra

A családok nagy része meg van győződve arról, hogy azért, hogy a gyerek sikeres legyen az agyába kell vésni azt a mondatot, hogy „Én meg tudok csinálni bármit”.

Az lenne a leghelyesebb dolog, ha a gyerek azt tanulná meg, hogy „Én minden tőlem telhetőt meg tudok csinálni.”
Ez a gondolkodásmód nagy segítségére lehet a gyereknek abban, hogy megértse azt, hogy ő nem csak egyszerűen halad a jövő felé, hanem ő építi a jövőt.

2. Mindig a kezdet a legnehezebb

A gyerek érdeklődését meg kell hallgatni és bátorítani kell őt. Amikor a gyereket érdekel egy foglalkozás akkor a szülő minden erejével azon kell legyen, hogy motiválja és ösztönözze az adott dolog irányába. Ha valami nem úgy sikerül ahogy lekenne, akkor a szülő el kell magyarázza a gyereknek, hogy minden kezdet nehéz!

3. A magabiztosság a legjobb dicséret

Hogyan tudunk egy gyereket bátorítani? Hát a cukorka nem a legjobb megoldás!
Ahhoz, hogy a gyerek megtegye az első lépéseket valamilyen irányba, hinnie kell magában, ez a legértékesebb és legfontosabb dolog. Ha a gyerek teljes mértékben hisz a sikerében, akkor megérti azt, hogy jó amit csinál.

4. Nem a külső a legfontosabb dolog

Általában a zseniket nem igazán érdekli a külső. Ahhoz, hogy egy gyerek odafigyelő és tiszta legyen nagy erőfeszítéseket kell tennie. Ő élvezi a játékot és nem foglalkozik azzal, hogy összepiszkolja magát.
A legtöbb esetben a gyerek számára nem fontos az, hogy milyen a kinézete, de a személyes fejlődését ez nem is befolyásolja.

5. Nem baj ha rendetlen

A gyerekek körül általában mindig káosz van, de egy okos szülő ezért nem haragszik, mert megérti, hogy a kicsik rendetlenek, még nem tudnak vigyázni a dolgaikra, mindig leejtenek valamit és összepiszkolják magukat. Ezért nagyon fontos, hogy ne veszekedjünk velük a rendetlenség miatt, hanem megértő, kellemes környezetet alakítsunk ki a számukra, majd lassanként magyarázzuk el nekik, hogy miért is jó a rend.

6. Az elemeknek le kell merülniük

A szülők többsége állandóan azt mondja a gyereknek, ne tedd rá a kezed, ne menj arra, maradj ott….
Az okos szülők tudják, hogy a gyerek valahogy le kell vezesse az energiáját és ha hagyjuk őket, hogy kitombolják magukat, akkor felnőtt korukban sokkal szorgalmasabbak és állhatatosabbak lesznek.

7. Racionális szabadság

Minden gyereknek szüksége van a szabadságra, de a szülő meg kell szabja a határokat, főleg azt, hogy a felnőtteket tisztelni kell.
Ha egy gyereket bátorítunk mindenben amit csinál, de közben észrevesszük, hogy nem helyes a viselkedése másokkal szemben, akkor nagyon határozottan lépjünk fel és tegyünk ez ellen.

8. Apa a főnök, anya apával tart

A felnőttek tiszteletét minél kisebb korban meg kell tanítanunk a gyermeknek, tudnia kell, hogy a családban apa és anya irányít. Ha ezt megtanulja a gyerek, akkor elkerülhetjük az akaratos hisztiket amely a legtöbb gyerekre jellemző, és így a gyerek tudni fogja, hogy ki kell érdemelnie azt amit akar.

9. Az önkontroll a gyerekeknél is létezik

Ha egy gyerek hibázik akkor a büntetés helyett inkább arra kell ösztönöznünk, hogy kijavítsa a hibáját. Ez fontos ahhoz, hogy megtanulja az önuralmat.

10. Semmi sem marad észrevétlenül

Nem a legjobb dolog, ha egy gyereket megdicsérünk ha kell, ha nem, de amikor valami jó dolgot csinál, akkor a szülőnek kötelessége bátorítani és megdicsérni őt, sőt el kell neki magyarázni, hogy legközelebb, hogyan lehetne még jobb az amit csinál.

Ha a szülők megfogadják ezeket a tanácsokat akkor a gyerek mindig arra fog törekedni, hogy minél jobban fejlődjön és, hogy egyre ügyesebb legyen.