15 igazság, amit minden nőnek tudnia kell, hogy ne kelljen a válásig eljutni, és a házasság megmenthető legyen!

Az együtt leélt évek kivétel nélkül mindegyik házas félre jelentős benyomást tesznek. Idővel mind a nők, mind a férfiak kissé elfásulnak, így kevesebb figyelmet fordítanak életük párjára, mint azelőtt. Pedig ez nagy hiba!

„Az okos feleség szabályai” című könyv szerzői, Ellen Fein és Sherry Schneider azt tanácsolják, hogy a házastársak legyenek mindig résen. Különösen, a házas nőknek kell figyelni több fontos dologra…

A férj szeretete

1. Engedd meg neki, hogy fontos döntéseket hozzon

Úgy gondolod, hogy inkább egy nagy házban szeretnél élni, míg a párod szereti a városi életet, ráadásul egy lakásban? Elhatároztad, hogy három gyermeket szeretnél, de neki elég kettő is? Szeretnél valahol Európában nyaralni, míg ő Ázsiát részesíti előnyben? Érdemes az utolsókig ragaszkodni a te kívánságaidhoz?

A válasz igen, ha ez számodra létfontosságú. Más esetekben nyugodtan add át a gyeplőt a férjednek, intézze ő a dolgokat! Végtére is, a harmonikus kapcsolat fontosabb, mint az, hogy mindig a mi igazunknak szerezzünk érvényt.

2. Ügyelj magadra, de ne ess túlzásokba sem!

Férjed természetesen vonzónak talál, különben nem kérte volna meg a kezedet. De ez nem ok arra, hogy ne törődj magaddal! Nem kell minden nap szupersztárként kinézned, legyél egyszerűen szép és természetes!

3. Hagyjad néha, hogy egyedül lehessen!

Gyakran megesik mindenkivel, hogy szeretne egyedül maradni. Ezt a lehetőséget nem szabad megvonnunk partnerünktől sem! Amikor egy fáradt férj hazaér a munkahelyről, nem érdemes rögtön kérdésekkel bombázni, követelésekkel nyaggatni és feladatokkal megbízni. Jobb ez esetben adni neki fél órát, hogy kicsit pihenhessen, még jobb várni, hogy ő maga kezdeményezze a beszélgetést.

4. Támogasd a házastársadat!

Még a legkisebb bajban is támogatni kell a férjedet. Ő biztosan értékelni fogja. Továbbá ne felejtsd el dicsérni, és köszönetet mondani a házastársnak a segítségért, még ha az nem is volt olyan jelentős. Fontos, hogy egy ember érezze a szükségességét, ekkor nagyon könnyű lesz vele együtt élni.

5. Ne beszélj rosszakat a családjáról

Még akkor sem, ha a rokonai valóban egyenesen a pokolból valók. Hidd el, ha így van, ez esetben ő maga is nagyon jól tudja ezt. Időről időre a férjed megengedheti magának, hogy bírálja őket, neki megvan ez a joga. Neked nem kell ettől még szidni őket, vagy rosszat mondani róluk, hiszen ezzel csak magadat tünteted fel rossz fényben.

6. A romantika ne vesszen ki a házasságtok megkötése után sem!

Még a házaspároknak is (különösen, ha már gyermekük van) szükségük van egy időre, amikor csak egymással foglalkozhatnak. Töltsétek egyedül az estét. És nem számít, milyen módon teszitek ezt: elmentek egy étterembe, vagy egy filmet néztek meg együtt. A cél az, hogy senki se zavarja meg az este romantikus hangulatát.

7. Ne panaszkodj a gyermekekről

Azt természetesen érdemes elmondani férjednek, hogy miként telt a kis gyerkőcök napja. De nem kell a szélsőségbe esni, és órákon át panaszkodni a párodnak, hogy a fiatok a séta során olyan csatakos lett, hogy alig lehetett ráismerni, vagy, hogy a lányotok rossz jegyeket hozott az iskolából. Idővel a férj egyszerűen nem tud kommunikálni veled, mert azt gondolja, hogy rossz anya vagy.

8. Semmiképpen se beszéld ki a háta mögött!

Finoman fogalmazva sem a legjobb ötlet, hogy kettőtök problémáját nem beszéled meg vele, de aztán mással megosztod azokat. Mielőtt panaszkodnál arról, milyen rossz a férjed, anyádnak, illetve barátnőidnek, próbáld meg először az illetékessel, azaz a pároddal megvitatni a problémát. Hidd el, hogy a viták felét el lehet kerülni, ha időben felismeritek a problémák okait.

9. Ne kérjél tanácsod egyedülálló barátnőidtől!

Ennek oka nagyon egyszerű: ezek a fiatal hölgyek még nem kóstoltak bele a valódi családi életbe, és a házasság úgy tűnhet számukra, mint egy véget nem érő romantikus történet. Ezért nagyon érdekesnek hat számukra, és meghallgatják a következő veszekedéseteket a pároddal. Ezek a lányok könnyen azt gondolhatják, hogy hatalmas problémáitok vannak.

10. Légy a  kellemes hangulatú családi fészek fenntartója!

A férfiak rendkívül furcsa lények. Annak ellenére, hogy sok esetben a garázsban vagy a műhelyben komplett rendetlenség uralkodik, ott ezt teljes mértékben elfogadhatónak találják. De amikor hazaérnek, komfortérzékelésük alapvetően megváltozik. Ezért a feleségnek nap, mint nap meg kell próbálnia, hogy a családi kuckó tiszta és rendben legyen.

11. Ne vitatkozzál vele mások jelenlétében!

Különösen vonatkozik ez a gyermekek előtti vitákra! Tilos a gyermekeket arra kényszeríteni, hogy állást foglaljanak egy kettőtök közti vitában. Sose felejtsed el, hogy a házastársak problémái csak kettejükre vonatkoznak.

12. Készíts neki valami finomat!

A férfiak nagyon nagyra értékelik, ha az ételeket szeretettel főzik. Ez nem függ attól, hogy mennyire szeretsz vagy tudsz főzni! Nem kell főszakácsnak lenned, hogy megörvendeztethesd párodat!

13. Fogadd el, hogy vannak dolgok, amik nem rád tartoznak!

Ne faggasd a férjedet részletes történetekről, az életében bekövetkezett minden egyes eseményről. Könnyen megeshet, hogy nem esik jól neki visszaemlékezni egyik-másik kudarcára, csalódására, vagy a kellemetlen helyzetekre. Fogadd el, hogy neki is joga van kis titkokat tartani, elvégre neked is vannak, nemde?!

14. Hagyj fel a sikítással, kiabálással!

A férfiak számára nem az információ a fontos, amelyet egy nő közvetíteni akar, hanem az, hogy ezt milyen hangon teszi. Ezért felejtsd el végre a kiabálást, sikítást, jajveszékelést! Igaz ez akkor is, ha tényleg nehezedre esik nem így tenni. Ehelyett próbálj meg mindent nyugodt hangon elmagyarázni, ebben az esetben sokkal több esélyed van, hogy férjed meghallgat.

15. Gyakrabban csókold meg!

Azok a házaspárok, akik sok éve éltek együtt, gyakran egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy csak úgy megcsókolják egymást. Pedig ez nagyon fontos! Legalább egyszer egy nap csókold meg a házastársad, ez az egyik legmeghatóbb kifejezése annak, hogy szereted.

És te? Te betartod ezeket a kimondatlan szabályokat? Mindenképpen oszd meg velünk házassági tanácsaidat a kommentrovatban!