17 igazán finom ízű gyümölcskompót válogatás

A kompótokat főleg nyáron készítjük, amikor elegendő friss gyümölcs áll rendelkezésünkre. Egyfajta vagy többféle gyümölcsből készítjük. A friss kompót készítéséhez hibátlan, kemény, de érett, zamatos gyümölcsöt veszünk. A kevert kompótot különböző színű gyümölcsből készítjük. Ízét élvezetesebbé teszi a citromhéj, egész fahéj, szegfűszeg és a kihűlt kompótba csepegtetett citromlé.

A gyümölcsöt közvetlenül a felhasználás előtt folyó vízben megmossuk, rozsdamentes késsel meghámozzuk, magházát kivágjuk, vagy kimagozzuk. és tetszetős darabokra vágjuk. A bogyós gyümölcsöt átválogatjuk, megtisztítjuk, leszemeljük, szitára tesszük, és folyó vízben megmossuk. A kompótlevet kristálycukorból, esetleg mézből és vízből készítjük.

Csak kevés vizet vegyünk, hogy a lé a kompóttal elfogyjon. A cukrot a vízzel felforraljuk, kisebb mennyiségű ízesítőt teszünk bele (nem szabad a gyümölcs ízét elnyomnia), és az előkészített gyümölcsöt a forrásban levő szirupba dobjuk. A kemény gyümölcsöt egy kis ideig forraljuk, de nem főzzük szét. A puhább bogyós gyümölcsöt csak felforraljuk, és azonnal levesszük a tűzről. Lefedve hűtjük  ki.

Télen aszalt gyümölcsből készítünk kompótot. Többfajta aszalt gyümölcsből is készítjük, különféle fűszer: egész fahéj, szegfűszeg, citromhéj hozzáadásával. A kihűlt kompótba citromlevet csepegtethetünk.

Az egyes receptek adagjai 4 személyesek.

Cseresznyekompót

Hozzávalók: 50 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g cseresznye.

A cukorra ráöntjük a vizet és felforraljuk. A cseresznyét megtisztítjuk, megmossuk és beledobjuk a forrásban levő szirupba. Két percig forraljuk, betakarjuk, és hűlni hagyjuk.

Meggykompót

Hozzávalók : 80 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g meggy.

A kristálycukrot a vízzel felforraljuk. A meggyet leszedjük a száráról, megmossuk, és beledobjuk a forró szirupba. Egyszer felforraljuk, lefedjük, és kihűtjük.

Eperkompót

Hozzávalók 80 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g eper.

A cukrot a vízzel felforraljuk. Az eper kocsányát leszedjük, a gyümölcsöt megmossuk, a forrásban levő szirupba dobjuk. Nem főzzük, hanem azonnal levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni.

Eper és málnakompót

Hozzávalók : 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 400 g eper, 200 g málna, citromhéj, citromlé.

A cukrot kiöntjük a vízzel, beletesszük a citromhéjat, és felforraljuk. A forrásban levő szirupba beledobjuk a megtisztított és megmosott epret és málnát, és levesszük a tűzről Lefedjük, és mikor kihűlt, belecsepegtetjük a citromlevet.

Egres és ribiszkekompót

Hozzávalók: 120 g kristálycukor, 2.5 dl víz, egres, 200 g ribiszke.

A kristálycukorra ráöntjük a vizet, és amikor már forrásnak indult, beledobjuk a megtisztított, tűvel megszurkált, megmosott egrest és a leszemelt. megmosott ribiszkét. Amikor újra felforrt, levesszük a tűzről, lefedjük, és kihűtjük.

Barackkompót

Hozzávalók : 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g érett, kemény barack. A cukrot a vízzel felforraljuk.

A barackot megmossuk, kettészeljük, magját eltávolítjuk, és a forró szirupba dobjuk. Rövid ideig főzzük. Levesszük a tűzről, és lefedve kihűtjük.

Őszibarackkompót

Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, citromhéj és citromlé, 600 g érett, kemény őszibarack.

A kristálycukrot a vízzel és a citrom héjával felforraljuk. Az őszibarackot meghámozzuk, megmossuk, magját kiszedjük, és a forró szirupban rövid ideig főzzük Levesszük a tűzről, lefedjük, és a már kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet.

Ringlókompót

Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g ringló, 2 szem szegfűszeg.

A cukrot a vízzel felforraljuk. A ringlót megmossuk, a nagyobbakat kettévágjuk és kimagozzuk. A forrásban levő szirupba dobjuk, hozzátesszük a szegfűszeget, és egyszer felfőzzük. Félreállítjuk. és lefedve hűlni hagyjuk.

Körtekompót

Hozzávalók: 80 g kristálycukor, 2.5 dl víz, citromhéj, citromlé, 600 g érett, de kemény körte.

A kristálycukrot felöntjük a vízzel, hozzátesszük a citromhéjat, és felforraljuk. A körtét meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát kivágjuk, és megmosva a szirupba dobjuk. Rövid ideig forraljuk, és lefödve hűlni hagyjuk. A kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet.

Feketeáfonya-kompót

Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g fekete áfonya.

A kristálycukorra ráöntjük a vizet, és amikor már forrásnak indult, beledobjuk az átválogatott és folyó víz alatt megmosott fekete áfonyát Egyszer felfőzzük, és levesszük a tűzről. Lefedjük. A kompótot kihűlve tálaljuk.

Málnakompót

Hozzávalók: 80 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g málna.

A cukrot a vízzel felforraljuk. A forrásban levő szirupba beledobjuk a málnát, és azonnal elhúzzuk a lángról. Lefedjük, mikor kihűlt, tálaljuk.

Vörösáfonya-kompót

Hozzávalók : 600 g vörös áfonya, 2 dl víz, citromhéj, citromlé, egész fahéj, 150 g kristálycukor, 1 dl vörös bor.

Az átválogatott vörös áfonyára ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a citrom héját és egy darab egész fahéjat. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, rövid ideig még forraljuk, és fedő alatt hűlni hagyjuk. A már kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet, és hozzáöntjük a vörös bort.

Szőlőkompót

Hozzávalók: 60 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g nagy szemű szőlő, egy kevés citromlé.

A kristálycukrot felöntjük a vízzel, és felforraljuk. A megmosott szőlőt leszemezzük, beledobjuk a forrásban levő szirupba, és egyszer felfőzzük. Azonnal levesszük a tűzről, és lefedve hűlni hagyjuk. A kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet.

Szilvakompót

Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 2 szem szegfűszeg, citromhéj, citromlé, egy kis darab egész fahéj, 600 g szilva, 2 kanál rum.

A cukrot a vízzel felforraljuk. Beletesszük a szegfűszeget, citromhéjat, egy darabka egész fahéjat, és rövid ideig forraljuk. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd a forrásban levő szirupba dobjuk. Röviden forraljuk, levesszük a tűzről, és lefödve kihűtjük. A kihűlt kompótba citromlevet csepegtetünk, és beleöntjük a rumot.

Almakompót

Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, citromhéj, citromlé, egy kis darab egész fahéj, 2 szem szegfűszeg, 600 g alma.

A cukrot a vízzel, citromhéjjal, a kis darab egész fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk. A forrásban levő szirupba beledobjuk a meghámozott, négyfelé vágott almát, melynek magházát kivágtuk. Rövid ideig főzzük, levesszük a tűzről, lefedjük, és hűlni hagyjuk. Amikor a kompót már kihűlt, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele.

Narancskompót

Hozzávalók: 150 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g narancs. A kristálycukrot felöntjük a vízzel, és felforraljuk. A narancsot meghámozzuk, és gerezdekre szedjük. Rövid időre a forrásban levő szirupba dobjuk. Levesszük a tűzről, lefedjük, és amikor kihűlt, tálaljuk.

Aszalt gyümölcsből készült kompót

Hozzávalók: 100 g aszalt alma, 100 g aszalt körte, 100 g aszalt szilva, 3 dl víz, citromhéj, citromlé, egy kis darab egész fahéj, 120 g kristálycukor.

Az aszalt gyümölcsöt gondosan megmossuk, ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a citromhéjat, egy kis darab egész fahéjat, a kristálycukrot, és főzzük, míg a gyümölcs megpuhul. A megfőtt kompótot levesszük a tűzről, és lefedve kihűtjük. A kihűlt kompótba citromlevet csepegtetünk. Tálalás előtt a fűszert kivesszük.