15 virág, amikkel tarkábbá teheted őszi kertedet

Akármennyire is imádjuk nyári virágcsodáinkat, ezek a szépségek sem tartanak örökké – vagy legalább is nem folyamatosan. Habár az időjárás egészen idáig meglepően meleg volt az őszi hónapokhoz képest, már nem egyszer tapasztalhattuk azokat a hideg reggeleket, nappalokat, és éjszakákat, amelyek erre az átmeneti évszakra jellemzőek.

Szerencsére a hideg beálltával nem kell lemondanod a színpompáról, csak éppen változtatnod kell egy kicsit kerted berendezésén. Íme néhány őszi favorit, amelyek garantáltan feldobják majd portád megjelenését!

1. Krizantém (Chrysanthemum)

Kevesen tudnák elképzelni kertjüket ősszel krizantémok nélkül. Szinte bárhol beszerezhetők, és világos, nem közvetlen napfényben tartva sokáig viszonozzák majd a gondozást. Öntözni csak akkor kell őket, ha a talaj legfelső két centije kiszárad. Ha szeretnéd folyamatos virágzásra ösztönözni krizantémjaidat, akkor az elhervadt bimbókat rendszeresen távolítsd el róluk.

2. Kúpvirág (Rudbeckia)

A kúpvirágoknak köszönhetően még ősszel úgy érezhetjük, mintha friss napraforgókkal lennénk körülvéve. A magvakat nyáron ültesd el, közvetlenül a kerti talajba, hogy őszre kellően kifejlődhessenek.

3. Kerti árvácska (Viola tricolor var. hortensis)

A kerti árvácskák nem kifejezetten kedvelik a hőséget, ami csak jó hír az őszi kertészek számára. Valójában sokkal inkább a hideghez vannak szokva, így bizonyos területeken még a telet is képesek átvészelni. Nyár végén kell elültetni őket, hogy az első keményebb fagyig virágozhassanak. Téli „álmuk” után tavasszal újra megjelennek majd.

4. Napfényvirág (Helenium)

A napfényvirágoknak nem csak a neve szép – hanem kifejezetten hasznosnak is bizonyulhatnak vidéki, erdőszéli birtokokon, ugyanis segítenek távol tartani az ágyásoktól a nyulakat és az őzeket is.

5. Díszpaprikák (Capsicum annuum)

A díszpaprikák különösen jól mutatnak egy ablakpárkányban, de semmiképpen ne próbáld megenni őket, hacsak előtte meg nem bizonyosodtál róla, hogy alkalmasak-e emberi fogyasztásra. Készülj fel rá, hogy a biztonságos fajták különösen erősek tudnak lenni!

6. Csodamogyoró (Hamamelis)

Ez a sokoldalú növény nyáron sötétzöld levélzetet kínál, azonban ősszel és télen mutatja csak meg igazi bájait. A csodamogyoró általában jóval az után virágzik, hogy más növények rég befejezték tündöklésüket az adott évre, és lehullajtották leveleiket.

7. Kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)

Az ősz a barna, vörös, narancs és hasonlóan meleg árnyalatokról híres, de mit szólnál egy kis rózsaszínhez a kertdben? A kínai szellőrózsák kifejezetten jól tűrik a félárnyékot, amiből ősszel egyre több vetődik a falak közé zárt kertekre.

8. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

A sokat tűrő orvosi zsálya kiváló választás a kevésbé tapasztalt, kezdő kertészek számára. Ha a lila viráglándzsák és a kellemes illat nem lenne elég, az orvosi zsálya csinos, ezüstös levelekkel is büszkélkedik.

9. Varjúháj (Sedum)

Ez a pozsgásnövény nyáron készül elő az őszi showműsorra, amikor is mélyrózsaszín vagy piros színekbe öltözik. A varjúháj méretes leveleinek köszönhetően rengeteg vizet képes eltárolni, így mind a szárazságnak, mind a hőségnek ellen tud állni.

10. Gerlefej (Chelone)

Ezek a mutatós virágok az iskola kezdetét jelszik. Jellegzetes „fejük” tele van lilás-rózsaszínes virágokkal, amelyek ritkán látott színeket visznek az őszi kertekbe.

11. Ternye (Alyssum)

A ternye fehér és lila színekben is kapható, és remekül mutat mind kerti ágyásokban (akár magában, akár talajtakaróként), mind pedig növénytartó ládákban is. Ezekkel a szépséges virágokkal igazán látványos összeállításokat készíthetsz kertedben, különösen, ha más, nem organikus elemekkel párosítod őket.

12. Borzas Púpliliom (Tricyrtis hirta)

Ezek a liliomfajták árnyékos, nyirkos helyeken érzik jól magukat. Jól kijönnek más erdei növényekkel, mint például páfrányokkal, vagy árnyliliomokkal. Habár valószínűleg nem sokakat érint, de mégis megjegyeznénk, hogy az őzek különösen kedvelik, ezért ha már volt velük problémád kertedben, akkor ezt a virágot nem feltétlenül ajánlanánk nagy mennyiségekben.

13. Kikerics (Colchicum)

A kikerics augusztus és szeptember között virágzik, tehát segít szépségével átvészelni a nyár és az ősz közötti átmenetet. Különlegessége, hogy ekkorra már nincsenek meg levelei, ugyanis azok nem sokkal a tavaszi megjelenésük után természetesen lehalnak róla.

14. Évelő őszirózsa (Aster)

Kevés olyan jellegzetes őszi virágcsoda létezik, mint az évelő őszirózsa, aminek már a neve is eléggé árulkodó. Ezek a gyönyörű virágok nem csupán a szezon méltó sereghajtói, hanem segítenek az őzek távol tartásában is.

15. Sisakvirág (Aconitum)

A mérgező sisakvirágot csak azokba a kertekbe és udvarokba ajánljuk, ahol nem férhetnek hozzá sem gyerekek, sem háziállatok. Ha ilyen veszélyek nem fenyegetnek, akkor viszont kifejezetten látványos és tartós tagjai lehetnek a kerti közösségnek, ugyanis évelő növényekről van szó – csak ne felejtsd el alaposan megmosni a kezd, miután hozzájuk értél!

További hasznos tanácsokat találhatsz az Agrároldal.hu virágtermesztés rovatában!

Vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz: