16 finom, friss zöldség, amit te magad is megtermelhetsz!

Mindenki szereti ha nem kell egy szál petrezselyemért a piacra szaladni, ezért ma bemutatjuk nektek, hogyan lehet otthon megtermelni a legfontosabb mindennapi zöldségféléket. Ha tömbházban laktok, akkor erre a célra megfelel az erkély vagy az ablakpárkány, hiszen nem csak hagymát és fokhagymát tudunk házilag termelni, hanem még néhány fontos zöldséget, gyümölcsöt is.

Hogyan termeljünk zöldséget, gyümölcsöt otthonunkban

Kapor, koriander, újhagyma, póréhagyma

Ezeknek a zöldségeknek a gyökereit le kell vágni és vízbe tenni, egy olyan helyre ahol világosságot kapnak. Időnként tegyünk rá friss vizet, hogy a gyökerek ne száradjanak el. Amikor megjelennek a levelek már fel is használhatjuk az ételek készítéséhez és a gyökereket ismét vízbe tehetjük.

Káposzta, zeller, kínai kel

A fehér gyökerét levágjuk és vízbe tesszük, majd választunk egy napos helyet ahová elhelyezzük. Pár nap múlva már kihajtanak, ültethetünk földbe is, csak legyen elég nedves a föld.

Kínai kúszómagnólia

Ez a növény a liánokhoz hasonló struktúrával rendelkezik, nagyon könnyen nevelhetjük otthoni körülmények között. A gyökereit tegyük egy befőttesüvegbe, majd miután kicsírázott ültessük át virágföldbe és néha locsoljuk meg.

Burgonya

Szeleteljünk fel egy burgonyát kisebb darabokra, majd minden darabra készítsünk egy lyukat ahol majd csirázni fog. A burgonyadarabokat tegyük néhány napra száraz helyre, majd ültessük nedves földbe. A burgonya még a konyhában is termeszthető.

Gyömbér

A gyömbér rövid idő alatt kicsírázik ugyanúgy mint a burgonya. A gyömbér gyökerét tegyük vízbe és helyezzük meleg helyre, majd csírázás után ültessük földbe.

Fokhagyma

Egy gerezd fokhagymából egy fej fokhagymát nevelhetünk, ha beletesszük egy tál vízbe, világos helyre és csírázás után átültetjük földbe. Amikor a zöld szára kinő, vágjuk le így stimuláljuk a fokhagyma növekedését a földben.

Hagyma

Válasszunk ki egy egészséges hagymát, ültessük nedves földbe és tegyük olyan helyre ahol éri a nap. Rövid időn belül már le is arathatjuk a termést.

Édesburgonya

Az édesburgonya is olyan rövid idő alatt kicsírázik mint a burgonya. Amikor megjelennek az első csírák rajta, ültessük földbe és rövid időn belül már lesz termésünk.

Répa

Vágjuk le a répa felső részét, tegyük vízbe, egy befőttesüvegbe és helyezzük napos meleg helyre, amikor kicsírázik ültessük földbe.

Gomba

A gomba szárát ültessük tápanyagokban bővelkedő földbe és locsoljuk meg. Nappal legyen világos helyen éjszaka pedig egy hűvösebb helyre költöztessük.

Ananász

Az ananász is termeszthető otthonunkban, csak türelmesnek kell lennünk, mert az ananász nagyon lassan nő. A gyümölcs csúcsát, a leveles részt tegyük vízbe, majd figyelgessük mikor csírázik. Amikor kicsírázott ültessük földbe és egy bizonyos idő elteltével lesz egy nagyon finom gyümölcsünk.

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal azoknak a személyeknek is segítettünk akinek a vérében van a kertészkedés de nem rendelkeznek elég hellyel. Az otthoni kert gondozása hobbivá is válhat!