22 kevéssé ismert tény Jacques-Yves Cousteau-ról (neki köszönhetően nem termelik ki az olajat Antarktiszon)

Több tucat film a tengerekről és az óceánokról, találmányok a búvárkodással kapcsolatban, a híres kötött vörös sapka – talán ezek az első dolgok, amelyek eszünkbe jutnak, amikor Jacques Yves Cousteau nevét említik. Személyisége annyira legendás, hogy a marseille-i karneválon időről időre felbukkannak olyan emberek, akik a híres kutatónak öltöznek. De a nagy francia életének – amely nyilvánvalóan a fent említett három, egyébként valóban nagy figyelmet szerzett tényen kívül – voltak egyéb más, szintén nem kevésbé fontos momentumai, jellegzetességei, például a huszadik század közepén ő már harcolt a tiszta környezetért, jóval azelőtt, hogy a széles közönség érdeklődést mutatott volna ezen téma iránt.

A BIDISTA szerkesztősége örömmel tanulmányozta annak az embernek a történetét, aki felfedezte a „kék kontinenst”, és ezért úgy döntöttünk, érdemes megosztani olvasóinkkal néhány kevésbé ismert tényt.

Jacques-Yves Cousteau tengeralattjárója a Monacói Oceanográfiai Múzeumban

1. Amikor Jacques-Yves és testvére fiatalok voltak, apjuk munkát talált az Egyesült Államokban, és az egész család átköltözött oda. A testvérek ezért az amerikai iskolába jártak és megtanultak folyékonyan angolul.

2. Jacques-Yves mindig is arról álmodozott, hogy pilóta lesz, de ez a vágy elérhetetlen lett számra egy autóbaleset következtében, amelyben mindkét kezét eltörte.

3. Ifjúkorában egyedül épített egy elektromos autót.

4. A második világháború alatt tagja volt az Ellenállásnak, segítette országa hadiflottájának egyesülését a többi szövetséges államéval, továbbá kommandós hadműveleteket szervezett a Franciaországban tevékenykedő olasz kémhálózat megsemmisítésére. Cousteau később megkapta a Becsület Légió parancsnokának rangját és számos más katonai kitüntetésben is részesült.

5. A háború után vízi aknák semlegesítésével foglalkozott.

6. A haditengerészetnél való szolgálata során ellátogatott még a Szovjetunióba is.

Jacques Yves Cousteau, merülésre készül 1965-ban

7. 1943-ban, hogy életet második filmjét leforgathassa, több kis filmtekercset ragasztott össze, mert a háború miatt egyszerűen nem volt hagyományos, és megfelelő hosszúságú filmszalag.

8. Három Oscar-díjat is elnyert, valamint érdemes azt is megemlíteni, hogy a már 48 évesen legendává váló Cousteau mindmáig az egyetlen személy, aki Cannesban az Arany Pálmaágat megkapta egy dokumentumfilmért.

9. Filmet készített Bajkál-tóról.

10. Egy egész évig részt vett az „Ezek a csodálatos állatok” televíziós sorozat filmjeinek készítésében, amelynek egyik rendezője az a Priscilla Presley volt, aki korábban a híres zenész, Elvis Presley felesége volt.

11. 1985-ben a Cousteau csapata elutazott Kubába, hogy megvizsgálja a helyi homár egyedi populációját. Maga Fidel Castro lépett a kutatóhajó fedélzetére, hogy együtt vacsorázzon a kutatóval, ugyanis a diktátor elolvasta Cousteau könyveit és mindenképpen találkozni akart a szerzővel. Ezen az estén Castro és Jacques-Yves Cousteau összebarátkoztak, és ennek a különleges kapcsolatnak köszönhetően Kuba 80 politikai foglyot szabadon engedett.

John F. Kennedy amerikai elnök Jacques-Yves Cousteau-t a Fehér Házban a Nemzeti Földrajzi Társaság aranyérmével tünteti ki; Cousteau-tól jobbra a National Geographic szerkesztője, Melville Bell Grosvenor; mögöttük, a lépcsőn Franciaország Egyesült Államok-beli nagykövete, Herve Alfand és felesége, Nicole Merenda Alfand, valamint Cousteau felesége, Simon Melchior (a nagykövettől jobbra) található

12. A második világháború után Jacques-Yves Cousteau kutatásait Philippe Thaye haditengerészeti tiszt és Frederic Dumas társaságában végezte. Talán Frederick vezetékneve miatt kezdték el őket a „Tenger muskétásainak” hívni.

13. A Cousteau tevékenységének köszönhetően megjelent a víz alatti régészet, mint tudomány. természetesen ő vezette az első víz alatti régészeti expedíciót is, mégpedig Tunéziában 1948-ban. Az akkor felfedezett római hajó a búvárok előtt ma is nyitva áll.

Jacques-Yves Cousteau, 1989. június 25-én egy 50 méteres kék bálna alakú léggömb előtt áll, mely egy reklámkampány része volt a tengerészeti múzeum megnyitásának Párizs Les Halles kerületében.

14. Egyik nap Cousteau meglátott egy kompot, amelyet egy leszerelt brit aknakeresőből alakítottak át. Ez a komp Málta és Gozo szigete között teljesített szolgálatot. Jacques-Yves Cousteau azonban ideálisnak találta, mint óceánkutató hajó. Így kezdődött a híres Calypso története.

15. Hála a Guinness-család milliomosával, Thomas Loel-mel való ismeretségének, a Calypso bérleti díja évente mindössze egyetlen frankba került. Thomas megvette a hajót és két dolgot kért Cousteau-tól: ne mondja el senkinek, ki segített neki, és ne kérjen többet pénzt tőle.

16. A Calypso fedélzetéről egészen 1996-ig végeztek kutatásokat, amikor a hajó egy bárkával történő összeütközés után Szingapúr partjainál elsüllyedt. Azonban most már folynak a helyreállítási munkálatai.

A Calypso Montrealban 1980-ban

17. Az 1960-as években Jacques-Yves Cousteau egy tudományos programot vezetett, amelynek résztvevői hosszú ideig víz alatt éltek és dolgoztak. Az I., II. és III. laboratóriumok 10 m, 30 m és 102,4 m mélységben helyezkedtek el a Földközi-tengeren, egészen pontosan Marseille közelében. A kísérlet célja annak kiderítése volt, hogy az ember képes-e állandóan víz alatt élni.

18. Kezdetben az óceánban élők kettesével merültek le, és 7 napot töltöttek a bázison, de már a harmadik alkalommal 6 ember élt 3 héten át a mélyben. A kísérlet meglehetősen sikeres volt, bár kiderült, hogy ilyen körülmények között az embereknek igencsak hiányzik a napfény. E kísérletek eredményeit egyébként felhasználták az űrhajósok felkészítésekor is.

19. Ezek a tenger alatti laboratóriumok mindmáig fennmaradtak.

Egy búvár a Conshelf II-nél, 2017-ben

20. 1960-ban állítólag radioaktív hulladéklerakót terveztek a Földközi-tengeren. A Francia Atomenergia Bizottság még arról is beszámolt, hogy az óceáni kutatók támogatták a projektet, bár a tudósokat arról győzködték, hogy a hulladék mennyisége sokkal kevesebb lesz, mint a tervezett mennyiség. Cousteau magas szintű nyilvános kampányt indított a hulladéklerakó ellen, és az aktivisták megállították a hulladékot szállító vonatot, egyszerűen a vasúti sínre ültek.

21. 1990-ben a Cousteau Alapítvány világméretű petíciót indított az Antarktiszon történő bányászat tilalmáról. A felhívás sikeres volt, és a tilalom hatályba lépett. Éppen ezért ma csak tudósok és turisták léphetnek az Antarktiszra.

22. Nem messze a brazil antarktiszi „Comandante Ferras” nevű állomástól egy púpos bálna csontváza található. A csontok 1972-ben, Cousteau-nak köszönhetően kerültek oda, emlékeztetve az embereket a bálnák 20. századi tragikus sorsára.

Brazíliai tudósok a Comandante Ferras állomás közelében 2014. március 10-én.

És te, mennyi Cousteau-filmet láttál? Mire emlékszel a legjobban a filmekből?