Milyen változásokra számíthatunk rendszeres vitaminszedés mellett?

C-vitamin

Azt pontosan tudjuk, hogy mennyire fontos a vitaminok szedése – ha már étkezéssel nem tudjuk pótolni a szükséges tápanyagokat –, hiszen mindenhonnan ezt hallhatjuk. Ezt hajtogatják nekünk a tévéreklámok, az internetes blogok vagy éppen az influenszerek, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy pontosan miért is annyira fontosak az egyes vitaminok.

Az alábbiakban ezt fogjuk részletesen körbejárni: alapul vesszük a leggyakrabban szedett vitamintípusokat, és megnézzük, hogy milyen egészségügyi előnyöket tapasztalhatunk, ha rendszeresen szedni kezdjük őket.

A legalapvetőbb étrend-kiegészítő, a C-vitamin

Élete során már biztosan mindenki szedett C-vitamint: ha nem is rendszeresen, akkor a téli időszakban vagy egy betegség során biztosan. De miért is ennyire magától értetődő a C-vitamin szedése?

Nos, ez a tápanyag, amit aszkorbinsavnak is neveznek, rendkívül sokszínű, a szervezetben rengetegféle szerepet tölt be. Ezek közül a legismertebb talán az immunrendszer megerősítése: a C-vitamin szedése segít, hogy a szervezetünk ellenállóbb legyen a megbetegedésekkel szemben. Emellett antioxidáns hatása is van, tehát fellép a káros szabad gyökök ellen, valamint a szív- és érrendszerre is pozitív hatással van, így hosszú távon megelőzheti az olyan komoly egészségügyi problémákat, mint a rákos megbetegedések vagy a szívroham.

De a pozitív hatásait a külsőnkön is tapasztalhatjuk, mivel segíti a bőr feszességéért felelős kollagén termelődését, sőt még a ragyogást is fokozza. Emellett hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz és a hegképződéshez is, de az ínyünket is egészségesebbé teszi, így ritkábban tapasztalhatunk kellemetlen vérzést a területen.

A napfényből származó tápanyag, a D-vitamin

A legtöbben a téli hónapokban nyúlnak a D-vitaminos táplálékkiegészítők után, hiszen ilyenkor nem tudunk elegendő mennyiséget magunkba „szívni” a napsugárzásból. (Körülbelül naponta fél órát kell a napon eltöltenünk ahhoz, hogy a D-vitamin-raktáraink tele legyenek.)

A C-vitaminhoz hasonló a D-vitamin is megacélozza az immunrendszert, így ha rendszeresen pótoljuk, a betegségek nagyobb eséllyel kerülnek majd el minket. Szintén a már részletezett aszkorbinsavhoz hasonlóan segít az olyan komolyabb egészségügyi kockázatok kivédésében, mint a rák vagy a szívproblémák. Sőt – bár ezt nem tapasztalhatjuk annyira gyakran a mindennapokban – erősíti a csontokat, így védi azokat a sérülésekkel, esetleges törésekkel szemben.

És ez még nem minden: a D-vitamin hozzájárul a hormonszint-szabályozáshoz, így képes javítani az általános közérzetet. Ha következetesen bevisszük a szervezetünkbe, akkor kisebb eséllyel tapasztalhatunk álmatlanságot, szorongást, hangulatingadozásokat vagy olyan kedélybetegségeket, mint a szezonális depresszió. Továbbá az agyunkra is jó hatással van: segíti a koncentrációt és a memóriát is serkenti, amit mind a munkahelyünkön, mint az iskolában kamatoztathatunk.

Az agy legjobb barátja, a B-komplex-vitamin

A B-komplex tulajdonképpen nyolc különböző B-vitamin-típust foglal magában. Ezek mindegyike fontos szerepet játszik a szervezetben, például a kardiovaszkuláris rendszer és a sejtek egészsége terén. De mégis milyen előnyöket tapasztalhatunk a mindennapokban, ha B-komplexet szedünk?

Ami biztosan fel fog tűnni, hogy a B-vitaminok hatására több energiánk lesz, lendületesebbek, dinamikusabbak leszünk reggeltől estig, miközben az agyi funkcióink is a maximumra kapcsolnak. Eközben képesek csökkenteni a stresszt és az olyan mindennapos tüneteket, mint a szorongás. Hatással vannak továbbá az étvágyra, de ugyanakkor az emésztést is elősegítik. Végül, de nem utolsósorban pedig akkor is a javunkra válhat, ha szeretnénk fokozni a hajnövekedésünket, hiszen a sejtmegújulás támogatásával a B-vitaminok ehhez is hozzájárulnak.

A-vitamin, a látás egészségéért

Az A-vitamin, azaz a retinol, több szempontból is fontos vitamin, de a leggyakrabban a szem egészsége kapcsán emlegetik, hiszen védi a szaruhártyát és a retinát is, sőt az éjjeli látás miatt is kulcsfontosságú, így ezekben tapasztalhatjuk a pozitív hatásait. Emellett a bőrápolásban is gyakori összetevő, hiszen elősegíti a sebgyógyulást, hámlaszt, simává, egységessé varázsolja a bőrt és az epidermisz sejtszerkezetét is javítja.

A szépség vitaminja, az E-vitamin

Az E-vitamin egy fontos antioxidánsként szintén kulcselem a bőrápolásban – ezért nevezik gyakran szépségvitaminnak. Megakadályozza a bőrsejtek elhalását, védi az epidermiszt az UV-sugaraktól és még a szabad gyökök káros hatásait is kivédi, így képes hidratáltan, rugalmasan és gyulladásmentesen tartani a bőrt. Mindezek mellett az E-vitamin sok más tápanyaghoz hasonlóan védi az immunrendszert, így óvva minket a gyakori megbetegedésekkel szemben.