3 féle omlós töltött pogácsa Húsvétra (sajtos, sonkás és túrós)

Megmutatjuk, hogyan készíthetsz fenséges töltött pogácsákat, amiknek senki nem tud majd ellenállni!

1. Sajtos

20 deka lisztből, 20 deka vajból, 10 deka teszek parmezánsajtból, 10 deka reszelt ementáli sajtból, kis sóból, 1 késhegynyi szódabikarbónából és 3 tojássárgájából tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk (a fele mennyiség tetejét megkenjük tojással) és megsütjük. Azután a meg nem kenteket megkenjük puha sajttal (vagy szardellás vajjal) és a megkenteket a tetejükre helyezzük. Természetesen nemcsak pogácsa, hanem másféle alakokra is formálhatjuk és kiflicskéket is alakíthatunk belőlük.

2. Sonkás

22 deka lisztből, 15 deka vajból, 2 tojássárgájából, 12 kanál tejfölből, kevés sóból és annyi borból, hogy inkább puha, mint kemény legyen, késsel tésztát dolgozunk ki. Késhát vastagságúra nyújtjuk ki. A kinyújtott tészta felét barátfüle módjára megtöltjük 30 deka apróra vagdalt sonkából (vagy füstölt húsból), 3 deka reszelt sajtból és kevés tejfölból kevert töltelékkel. A tészta másik felé ráhajtjuk (éppen, mint a barátfülénél) és ahol a kis töltelékkupacok kidudorodnak, megfelelő nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojással megkenjük és szép pirosra sütjük.

3. Túrós

Tizenkét deka áttört, száraz tehéntúróból, 12 deka lisztből, 12 deka vajból, egy tojássárgájából és megfelelő sóból tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, kinyújtjuk egyujjnyi magasra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük és szép világosra sütjük. Mikor kihűltek, kettévágjuk őket és vajjal megkenve libamájat vagy sonkát teszünk a közepükbe.