3 téves nevelési elv, amit a szülők gyakran alkalmaznak!

A szülők mindent megtesznek azért, hogy a gyermekeik boldogak legyenek. Azonban van néhány dolog, amit vélhetőleg jó szándékkal teszünk, mégis káros a gyermek lelki egészségére.

Nyomás alatt tartjuk

Mikor a gyerek hazaér az iskolából, rögtön a jegyeiről faggatjuk, ha rossz jegyet kapott, azonnal leültetjük tanulni. Kioktatjuk, hogy bezzeg mi az ő korában, vagy a szomszéd fia, sokkal ügyesebb, ő jól tanul, neki nem kell folyton könyörögni, hogy tanuljon… A szülők azt gondolják, hogy ezzel jót tesznek a gyermekeiknek, hiszen motiválni akarják, pedig így csak feszült lesz a kicsi. A gyermekekre is rossz hatással van a stressz és ha úgy érzik, hogy nem teljesítenek jól, hogy képtelenek megfelelni, akkor csak idegesek lesznek és így még rosszabb lesz a teljesítményük.

A legjobb amit tehetünk, ha megkérdezzük, hogy segíthetünk-e neki a tanulásban. Rossz jegyet kaptál, vajon mi lehetett a gond? Nem érted a tananyagot? Átnézzük együtt, talán tudok benne segíteni. Ezek a mondatok sokkal eredményesebbek, mint a szidalom és a más gyerekével való összehasonlítás.

Azt akarjuk, hogy a gyerek tökéletes legyen

Teljesítsen jól az iskolában, járjon különórára, sportoljon, viselkedjen kedvesen, legyen udvarias, tanuljon nyelveket és még hosszasan sorolhatnánk mi mindent vár el egy szülő. Ezzel nincs is gond, de fel kell mérnünk, mire van energiája a gyermeknek. Ha iskola után fáradt, hiába küldjük nyelvórára, mert nem lesz energiája rá, hogy a plusz tananyagot is megtanulja. A legtöbb szülő azt mondja, hogy a gyerek érdekében teszi mindezt, azért követelik meg tőle a tanulást, hogy sikeres felnőtt legyen. Ez így szép és jó, de figyeljünk arra is, hogy a gyerek néha pihenhessen.

Együtt, közösen válasszunk olyan napokat a különórák számára, amikor a gyermeknek kevesebb a tanulnivalója. Ne erőltessük rá az akaratunkat, hiába szeretnénk, hogy járjon úszni, vagy tanuljon meg zongorázni, ha a gyermeket nem érdekli. Ez nem azt jelenti, hogy nem akar sportolni, vagy hangszeren játszani, csak talán valami más érdekli. Lehet, hogy jobban szeretne kézilabdázni, vagy hegedülni, adjuk meg neki az esélyt arra, hogy kiválassza, mi az ami érdekli.

A hangulatunk befolyásolja a gyermekkel való viselkedésünket

Sok szülő észre sem veszi, hogy képtelen kontrollálni magát. Ha anya összeveszett apával, vagy a munkahelyen felidegesítették a kolléganők, esetleg túlórázni kellett, akkor érthető, hogy feszült. Azonban a gyermekkel ezt nem szabad éreztetni. Ha máskor nem zavar, hogy kiabál, ugrál, hangosan játszik, akkor ha rászólsz, hogy fejezze be és maradjon már csendben, a gyerek nem fogja érteni, hogy most miért nem lehet, ha máskor szabad… A gyerekek érzik, ha valami nincs rendben,ez már önmagában is nyugtalanná teszi őket. Ha még a viselkedésed is azt tükrözi, hogy baj van, akkor megrémül.

Ha rossz kedved van, mond el a gyermeknek, hogy néha a felnőtteknek is lehet rossz hangulatuk, de nem haragszol rá és sajnálod, ha most nem tudsz rá annyira figyelni mint máskor. Ettől még nagyon szereted, csak most nem vagy jókedvű. A gyerek így érteni fogja, hogy rossz napod van és nem esik kétségbe, nem hibáztatja magát, hogy mi rosszat csinált.