3 tipp, ami segít a megfelelő munkaruha kiválasztásában

Munkaruhának tekinthető a formaruha és a munkavédelmi ruházat is. Míg az előbbinek elsősorban az a feladata, hogy beazonosíthatóak legyenek egy cég alkalmazottai, uniformisként viselve akár reklámozzák is az adott vállalatot, addig a munkavédelmi ruhák praktikus feladatokat is ellátnak. Ebben a cikkben azokról a munkaruhákról esik majd szó, amiket nemcsak marketing és brand szempontokból hordanak a dolgozók, hanem a fizikai előnyeik miatt is.

A megfelelő munkaruha nemcsak a ruházatot védi a szennyeződéstől és az elhasználódástól, de biztosítja a dolgozók kényelmét is. Ezen kívül hasznos lehet, hogy olyan zsebek, tárolók, akasztófülek vannak rajta, amikben el lehet helyezni a szerszámokat, munkaeszközöket, így mindig kéznél van, amire épp szükség van. Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy-egy jól megválasztott, logóval ellátott munkaruha marketingcélokat is szolgál, miközben professzionalitást sugall az egész cégről. 

3 tipp a munkaruha kiválasztásához

Mivel manapság már számtalan típusú munkaruha elérhető, nincs könnyű dolgunk, amikor választanunk kell közülük. Az alábbi szempontok mentén, a kérdéseket megválaszolva viszont már nem okozhat gondot a döntés.

Milyen munkához kell?

Az első szempont a munkaruha kiválasztásánál, hogy milyen munkafolyamatok elvégzése során lesz viselve. Vannak-e olyan speciális követelmények, amiknek meg kell felelnie a munkaruhának? Ha a munka rakodással, cipekedéssel, favágássál, hegesztéssel jár, akkor érdemesebb vastagabb anyagú munkaruhát választani, amik ellenállóbbak a mechanikai sérülésekkel szemben.

A nagyobb hővel, lángvágással, hegesztéssel járó munkákhoz célszerű lángálló anyagot választani. A különböző savakkal, lúgokkal, vegyszerekkel végzett feladatokhoz saválló ruha ajánlott. Elektromos munkákhoz pedig antisztatikus anyag javasolt. Olyan munkavégzésnél, ahol fontos a mozgékonyság is – például a szerelésnél, alpinista munkáknál –, vékonyabb, rugalmasabb anyagú munkaruha ajánlott, ami nem gátol a guggolásban, nyújtózkodásban és hasonló akciókban.

Milyenek a munkavégzés körülményei? 

A következő fontos szempont, hogy milyen környezetben történik a munkavégzés. Télen vagy állandó hideg közegben, például hűtőházakban végzett munkához, bélelt munkaruhát érdemes választani. Amennyiben a munkavégzés éjszaka, vagy éjszakába nyúlóan, rossz fényviszonyok között zajlik, akkor fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruhát érdemes vásárolni. Kaphatóak emellett különböző fényvisszaverő kiegészítők is, amik a ruhára rögzítve növelik a láthatóságot. 

Csapadékos időben, vagy állandóan nedves közegben végzett feladatokhoz vízhatlan, vízlepergetős anyagú munkaruhát kell választani. Itt pluszban szóba jöhet még egy esőkabát, vagy esőoverál beszerzése is. Vegyszerekkel, savakkal, lúgokkal, permetezőszerekkel végzett munkához vegyszerálló munkaruha ajánlott. Favágási munkákhoz, ahol láncfűrész is használatban van, szükség lehet vágásbiztos öltözékre. Olyan körülmények között, ahol nagy a hőleadás, lángok és szikrák is előfordulhatnak a már említett lángálló anyagú munkaruha a legjobb választás. Igaz, ilyen esetekben inkább már munkavédelmi ruháról beszélünk.

Kényelmi szempontok

Fontos még azt is megvizsgálni, hogy milyen egyéni preferenciáink vannak. Több különböző fazonból lehet választani, attól függően, hogy mi az, ami kényelmesebb, az adott munkánál praktikusabb viselet. Léteznek olyan munkaruhák, amiket szettben lehet kapni, egyben a kabátot és a nadrágot, és vannak, amiknél külön lehet összeválogatni a kettőt. Ezeken kívül az overálok mellett is lehet dönteni, ahol a kabátrész egybe van varrva a nadrággal.

A nadrágok esetében két típus közül lehet választani, a derék és a kertésznadrágok közül. A deréknadrágokon belül további két opció van, ugyanis van részben gumis, és fix derekú is. A kertésznadrágok esetében vállpántok felelnek a rögzítésért, így deréktájékon sokkal lazább az öltözék. A kabát kiválasztása során elsősorban azt kell eldönteni, hogy sima vagy gumis derekú legyen. Ez utóbbi zártabb viseletet biztosít, jobban szigetel, viszont mozgás közben felcsúszhat, ami miatt megszűnik a derék rész takarása. A gumi nélküli változat ugyan nem olyan stabil, viszont nem is kell bajlódni a felcsúszással.

Beszerzés

A munkaruhát biztosíthatja a munkaadó is, de ez nem minden esetben kötelező számára, ezért sok helyen nem is gondoskodnak erről. Ilyenkor érdemes egyénileg beszerezni azt – annak ismeretében, hogy pontosan mi a munka, milyen körülmények között zajlik, és mik a személyes igények, szokások. Ha rendelkezünk ezekkel az információkkal, már tökéletesen megfelelő munkaruhát lehet választani, amiben kényelmesen és biztonságosan láthatóak el a mindennapi feladatok.