4 féle omlós vajaspogácsa – Alap vajas, leveles, sós és burgonyás!

Mutatunk néhány tippet, hogy milyen fenséges finomságokat süss húsvétra, vagy a hétköznapokra!

I. Alap vajas

30 deka lisztből, 12 deka vajjal, 6 deka zsírral, 2 tojássárgájával, kevés rummal, sóval és tejföllel (melyben 1 deka élesztőt olvasztunk fel) rétestészta lágyságú tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, háromszor kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk és másfél-két óra hosszáig állni hagyjuk. Sütés előtt megkenjük tojással, ha tetszik, meghintjük köménymaggal. Elég erős tűznél sütjük.

II. Leveles

Egyforma mennyiségű lisztet és vajat veszünk. A liszt teljesen száraz, átszitált legyen, a vaj kemény. A lisztből is, vajból is elveszünk 3-4 dekát. A kimért vajat jól összedolgozzuk ezzel az elvett néhány deka liszttel. Viszont a pár deka vajjal a kimért lisztből, sóból és hideg vízből a vajhoz hasonló keménységű tisztát gyúrunk. Ezt is jól kidolgozzuk és a vajjal együtt hűvös helyen, letakarva, 15 percig pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután belisztezett gyúródeszkán hosszúkás négyszög alakú ra nyújtjuk ki. Beletesszük a vajat, ráhajtjuk a tészta mind a négy felét, újra kinyújtjuk, de most jó széles négyszögletesre. Egymásra hajtjuk felébe és Újra kinyújtjuk. Akkor azután kétszeresen egymásra hajtjuk és letakarva 20 percig pihentetjük hűvös helyen. Ezt az eljárást még 2- 3-szor megismételjük, szigorúan megtartva a 20 perc pihentetést és szem előtt tartva, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, amit csak lehet, a nyújtófával kell elintézni. Lisztezni is minél kevesebbet kell, de ha éppen elkerülhetetlen, a lisztet folyton söpörgessük ki a tésztáról. Az utolsó pihentetés után 1/2 cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojássárgájával, vigyázva, hogy a tojás az oldalukon le ne csurogjon és a sütőbe téve megsütjük.

III. Burgonyás

24 deka vajat elmorzsolunk 40 deka liszttel, azután összegyúrjuk 24 deka főtt, passzírozott burgonyával, 3 tojássárgájával, megfelelő mennyiségű sóval és 1 kanál tejföllel. Erősen kidolgozzuk, háromszor kinyújtjuk, összehajtjuk, fél óráig hideg helyen pihentetjük. Kisujj vastagságúra kinyújtjuk, kisebbfajta pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és fél óráig állni hagyjuk. Tojással megkenve, mérsékelt tűzön megsütjük és melegen tálaljuk.

IV. Sós

38-40 deka lisztből, 30 deka vajból, 2 tojássárgájából, körülbelül 5 gramm sóból kevés tejszínnel vagy jó tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ezt hűvös helyen 35-40 percig pihentetjük. Akkor kinyújtjuk másfél-két cm vastagságúra, tetejét késsel bevagdaljuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenve, sóval (ha tetszik, köménymaggal is) meghintve, tepsibe rakjuk és megsütjük. Természetesen másféle formát és kiflicskéket is alakíthatunk belőle.