6 nyújtógyakorlat, amit még az ágyban végezz el, hogy egész nap jól érezd magad!

A legtöbb ember reggel felkel, gyorsan elkészül, majd elsiet a munkahelyére. Pedig napi néhány perc óriási javulást tudna hozni egészségi állapotunkban. Ha elvégzünk néhány gyakorlatot, még mielőtt bármi másnak nekifognánk, nemcsak testi, de szellemi állapotunkon is sokat lendíthetünk.

Bemutatunk 6 egyszerű nyújtást, melyeket akár a takaró alatt is elvégezhetsz!

1. Nyújtózás az egész testtel

Miközben levegőt veszel, kezeidet tedd a fejed alá, kulcsold össze az ujjaidat, tenyeredet fordítsd a plafon felé és nyújtsd a karjaid felfelé. A lábujjak nézzenek a karokkal ellentétes irányba, a térd legyen egyenes. Addig tartsd ezt a pozíciót, míg elszámolsz 5-ig, azután fújd ki a levegőt és ereszd el magad. Háromszor végezd el ezt a nyújtást. A gyakorlattal csökkentheted a test merevségét, ami alvás közben alakul ki.

2. Négyes nyújtás

A bal lábat keresztezd a jobb térddel, hogy egy 4-est írj le. Hajlítsd be a jobb térdedet és ügyelj arra, hogy a bal térded is maradjon hajlítva. Vegyél 5 mély lélegzetet, majd végezd el a másik oldalon is a gyakorlatot. Ez a gyakorlat nyújtja a csípőízületeket és a fenékizmokat.

3. Ágytól a padlóig

A lábfejek a padlón, térdek hajlítva, a fejedet ülő helyzetből hajtsd a térdeid közé, karjaiddal pedig érintsd meg a padlót. Lógasd a fejed és a karjaid a padló felé, maradj ebben a helyzetben 5 lélegzetvétel erejéig. Ezzel a nyújtással sokkal könnyebben tudsz felkelni, mivel több oxigén áramlik az agyadba.

4. Térdet a mellkashoz

Fekvő helyzetben hajlítsd be a térdeket, majd karjaiddal kulcsold át őket. Fokozatosan húzd őket a mellkasod felé. Ezzel a gyakorlattal átmozgathatod a derekad, javíthatod a test és az elme állapotát. 10 mély lélegzetvétel erejéig maradj ebben a pózban.

5. Csavart nyújtás

Feküdj hanyatt és tárd szét a karjaidat. A térdeket behajlítva mindkét lábadat fordítsd egyik irányba, de felsőtested maradjon mozdulatlan, vállaid maradjanak egyenesek. Vegyél 10 mély lélegzetet, majd válts oldalt. Ez a nyújtás javítja a gerincizmokban a vérkeringést.

6. Előrehajolás ülve

Fekvő helyzetből üljünk fel. Lábak legyenek nyújtva, lélegezzünk be és nyújtózzunk törzsünkkel felfelé. Kilégzés közben kezünket nyújtsuk a lábujjak felé. Belégzésnél ereszkedjünk még mélyebbre és nyújtsuk még jobban a gerincet. Nyakunkat amennyire csak tudjuk, nyújtsuk a lábunk legtávolabbi pontjáig, hogy kiadjuk magunkból a feszültséget. 10 lélegzetvételig végezzük a gyakorlatot, majd lassan emeljük fel törzsünket. A gyakorlat nagyon hasznos, ha egész éjjel pihentünk és egész napos állás vagy ülés vár ránk. Vele megnyújthatjuk a gerinc és a medence izmait, valamint a combhajlító izmokat.