8 dolog ami elengedhetetlen a konyha tisztaságához! Így lesz mindig rend és tisztaság a konyhában!

Egy ügyes és szorgalmas háziasszony mindig arra törekszik, hogy a konyhában makulátlan rend és tisztaság legyen, még akkor is, ha nagy a család.

Ez sokszor hálátlan és időigényes feladat, hiszen minden nap ugyanazt a dolgot kell ismételnünk főzés, mosogatás, a morzsák felseprése, a konyha felmosása, még akkor is ha fáradtak vagyunk. Van néhány olyan dolog amelyet, ha betartunk akkor a konyhánk mindig ragyogni fog a tisztaságtól. Most ezeket a fontos ötleteket szeretnénk bemutatni nektek.

Hogyan őrizzük meg a rendet a konyhában

1. Minden étel elkészítését kezdjük tisztalappal

Mielőtt nekilátunk az étel elkészítéséhez, távolítsunk el minden fölösleges dolgot az asztalról, a mosogatógépből és a mosogatókagylóból is. Ha minden alkalommal így járunk el, akkor nem kell egyszerre sok edényt elmosnunk és a helyére raknunk. Tervezzük meg gondosan a konyhai eszközök helyét. Rögzítsünk a falra akasztókat és polcokat, hogy mindennek meg legyen a helye. Így könnyebben meg tudjuk őrizni a rendet és a tisztaságot.

2. A konyha tisztán tartása kötelező

Ne hagyjuk felgyűlni a mosatlan edényeket, távolítsuk el az ételmaradékokat, a megmaradt ennivalót tároljuk a hűtőben. Főzés közben mosogassuk el az edényt, amelyben előkészítettük az ételt és tegyük a helyére. Ennyivel is kevesebb mosogatni és elpakolni valónk marad ebéd után.

3. Hordozható szemét tároló

Egyre több bútorkészítő üzem készíti úgy a konyhabútorokat, hogy az asztal lapjába beépít egy szeméttároló edényt, így hamarabb letudjuk tisztítani a morzsát vagy az ételmaradékot anélkül, hogy mindent bepiszkolnánk. Akinek nincs beépített szeméttárolója, az használhat egy kisebb zsákot is erre a célra.

4. Ne hagyjuk, hogy a konyhai felületek piszkosak maradjanak

Aki sűrűn készít sült ételeket és nincs  páraelszívója, az nagy valószínűséggel lerakódott olajfoltokkal találja magát szemben. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük az étel sütése közben takarjuk le a lábast vagy a serpenyőt egy speciális fedővel. Sok háziasszony rémálma a tűzhely tisztítása. Takarjuk le a tűzhely felületét alufóliával, így sokkal egyszerűbb lesz a tisztán tartása. Ha szeretnénk, hogy a tepsink hosszú ideig karcolásmentes legyen, akkor süssünk sütőzacskóban vagy használjunk sütőpapírt.

5. Ne hagyjunk ételmaradékot a tányéron

Ne gyűjtsük az ételeket a hűtőben, egy merőkanál levest, egy kanál tejfölt a doboz alján vagy egy kisebb darab szalámit, ezeket már úgysem fogja senki sem elfogyasztani. Távolítsuk el ezeket a maradékokat a hűtőből, így megelőzhetjük a kellemetlen szagokat, a fertőzést és a penész kialakulását.

6. Ragasszunk címkéket

Minden étel amelyet tárolunk friss kell legyen azért, hogy elkerüljük a gyomorrontást. Ragasszunk cimkéket az edényekre, dobozokra és erre írjuk rá az étel készítésének az idejét, amelyeket a hűtőben tarolunk.

7. Az asztalt is le lehet tisztítani porszívóval

Az apró morzsák annyira kellemetlenek, szétszóródnak, lehullnak. Szerezzünk be mini porszívót az asztal tisztán tartásához.

8. Mossunk el minden piszkos edényt lefekvés előtt

Soha ne feküdjünk le addig, amíg a konyhában nem raktunk rendet! Mossuk el a használt edényeket, seperjünk és mossunk fel, így sokkal könnyebb dolgunk lesz másnap a reggeli készítésekor. Fogadjuk meg ezeket a tanácsokat és így kevesebb időt kell a konyhában töltenünk.