Első automatás befőzésem. A cseresznye saját termés

Elfáradtam, de megérte! Az utóbbi pár nap cseresznyés termése. A cseresznye, már csak ilyen, nagy gondoskodás kell, hogy ne legyen kukacos. De idővel a sok gondoskodásnak meglesz az eredménye

Mennyi ideig volt az automatában ? Cukron kívül mást is tettél hozzá? 
80 fok 30 perc,csak cukor és víz itt.Egy másik adag csak a kimagolt cseresznye…se cukor se víz azt 40 percig hagytam.Hogy milyen lesz nem tudom…első alkalom hogy így tettem el.Egyelőre szépek, nem zavaros nem indult erjedésnek.

Barabás Márta konyhájából!

Imréné: – Hagyományosan: hideg víz. Vizes dunsztolással, kétszer, forrástól számítva tíz perc. Tartósító nélkül, a leve is iható!

Gyöngy Veressné: Hideg vizet öntök rá. Tepsiben (egy kis vizet szoktam önteni bele) , elektromos sütőben. 90 fokon 1 óra. Ott hűl ki.

Erzsébet: – Mindenmentes: Szó szerint minden nélkül készült. Csak megtöltöttem az üvegeket a gyümölccsel és felöntöttem hideg vízzel. Rá a tető és kidunsztoltam.

Magozott cseresznye🍒 ès cseresznye szörp😋, eper- cseresznye szörp. 🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒. 🍓🍓🍓🍓

Cseresznyeszörp:

1. Befőtt kèszítèse után a következő lépés:
2. A megmaradt főzőlébe hagyunk cseresznyèt, ezt összeturmixoljuk, majd utánaízesítünk, ha édes citrom leve hozzá, vagy citromsav, ha savanyúb, akkor cukor. Valamint ízlés szerinti fűszerek (fahéj, vaniliàscukor, szegfűszeg) Én ezt simán csináltam most.
3. Forrón üvegekbe töltjük. Szàrazdunsztban kihűtjük.
Tipp: Aki szeretné mással is kombinálható, én csináltam eper-cseresznyét is. Nagyon finom lett az is.😋!

Józsefné Kovács konyhájából!

Fotó: Barabás Márta
Fotó: Barabás Márta
Fotó: Barabás Márta
Fotó: Barabás Márta

László: Alig lehettem több hét-nyolc éves, mikor a sándorfalvai homokos dűnéken megtanulhattam nagynénémtől, hogy is kell a csresznyét szedni! „Szárastól biza’, hogy a következő évben is sokat hozzon.”
Aztán telt múlt az idő, és mire átléptem a harmincat megtanultam azt is, hogy a meggy és a cseresznye szárat nem szabad eldobni!
A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozik, melynek gyümölcsét így nyár közepén élvezhetjük. A szára vagy kocsánya (Pruni cerasi Stripes) nyálkaoldó, vizelethajtó, szívműködést serkentő hatású anyagokat tartalmaz. Teájának fogyasztó, elhízást gátló hatást is tulajdonítanak.
A szárakat gondosan levél és ágrészek nélkül kell megszárítani, majd aprítás után csomagolni. 2 teáskanál szárított meggyszárat leforrázunk egy csésze forró vízzel, tíz percig állni hagyjuk, majd ízlés szerint mézzel ízesíthetjük.
Elhízás elleni teakeverékek alkotórésze lehet!
Egészségetekre 😉

Cseresznye lekvár

Orsolya: Megmosod, kicsumázod, kimagozod, ha kellően tiszta, mehet a lábasba. Botmixerrel szétzúzod, amennyire szeretnéd, hogy darabos legyen vagy sima. Aztán mehet rá a cukor, icipici citromsav, ez kiadja az ízét… Közepes lángon folyamatosan kevergetve, picit rotyogjon csak, kb 20 perc rotyogás után szoktam a dzsemfixet beletenni, a ráírt adagolás szerint, és azzal is 20-25 percig főzöm. Folyamatosan keverd, ne égjen le az alja. Amikor azt gondolod, hogy eltelt ennyi idő, tegyél ki egy csésze aljába egy kanállal. 3-4 perc után már majdnem olyan állagú lesz az a kevés, mint a többi, amikor kihűl majd. Mehet a jól elmosott üvegekbe, ès vagy teszel mindegyik tetejére egy késhegynyi Na-benzoatot vagy csak lezárod a kupakkal anélkül, és állítsd fejre őket. Én jártam már pórul, ìgy marad az icipici Na-benzoat, kupak rá, és be egy ládába, alul felül takaró vagy pléd. Szóval száraz dunsztba. 2-3 nap után mehet a helyére.

Fotó: Orsolya Komjátiné Szabó
Fotó: Orsolya Komjátiné Szabó
Fotó: Orsolya Komjátiné Szabó