9 felbecsülhetetlen tipp kertészkedőknek, csodás ötletek, ha lenyűgöző kertre vágysz!

Nem minden kertész szereti radikálisan megváltoztatni a kert arculatát évről – évre, mert idő és munkaigényes. Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan technikát, amelyek segítségével könnyebben szebbé és frissebbé tehetitek a kerteteket.

  1. Érdemes cserepekbe ültetni

Helyezzünk a virágoskert földjébe néhány műanyag cserepet, ezekbe ültessük a szezonális növényeket. Amikor a virágok elhervadnak, könnyen kivehetjük a cserepeket a földből és új szezonális cserepes virágot tehetünk a helyükre. Így a kertünk mindig látványos és gondozott lesz. A nagyobb konzerves dobozokat is felhasználhatjuk virágültetésre, csak fúrjunk néhány lyukat az aljukra.

2. Virágoskert műanyag ládában

Ha kevés helyünk van a kertben, akkor vásároljunk műanyag ládát, kisebb vagy nagyobb méretűt a helytől függően és ebbe ültessük a zöldséget vagy a virágot. Ezt a megoldást a panel házakban is alkalmazhatjuk, az erkélyen.

3. Locsolás rengeteg tápanyaggal

Ne öntsük ki azt a levet, amelyikbe a zöldségeket főzzük, mert sok olyan hasznos vitamint tartalmaznak, amelyek szükségesek a növényeink gyors növekedéséhez. A zöldségek főzőlevét mindig hűtsük és használjuk a növények öntözésére. Felhasználhatjuk cserepes virágokhoz, vagy kerti virágokhoz is. Ebben az esetben a zöldségeket csak akkor fűszerezzük, miután kivettük a főzőléből.

4. Kávéfilter a cserepes növények földjébe

Ha kávéfiltert teszünk a cserép aljára, elősegíti a víz földbejutását. Zseniális ötlet kinti vagy benti növények számára.

5. Öntözés másként

Azok a növények amelyeknek a gyökere mélyen a földben van sok esetben kevesebb nedvességhez jutnak még akkor is, ha gyakran öntözzük. Vegyünk egy nagyobb műanyagból készült vödröt, készítsünk néhány lyukat az aljára és ebbe ültessük a növényeket. Biztosak lehetünk benne, hogy az így elültetett növény mindig elegendő folyadékhoz jut. Ez a megoldás a cukkini ültetésénél nagyon hasznos.

6. Palántanevelő készítése

Ültessük a kiválasztott növényt cserépbe, majd vágjunk el egy műanyag flakont és ezzel borítsuk be. Egyszerű és hatékony megoldás, amely elősegíti a növények gyors növekedését.

7. Pici kert betontéglából

Ha van néhány betontéglánk, akkor helyezzük el úgy, hogy egy kis kertet alakítsunk ki, majd öntsünk virágföldet a közepébe és a téglák réseibe is. Ezekre a helyekre ültessük a növényeinket.

8. Citrusfélék

A citrom vagy a narancs héját felhasználhatjuk növények ültetésére. Tegyünk a közepébe földet, majd ültessük bele a kiválasztott növényt. Nem csak látványos, hanem hasznos vitaminforrás a növények számára.

9. A tojáshéj tápanyag, ne dobjuk ki

Tegyük aprítógépgyár a tojáshéját, majd daráljuk apróra, ebből tegyünk a növényeink földjébe, elősegíti gyors növekedést.