A 22 legjobb házi pohárkrém és zselé! Szédületes gyűjtemény!

Ilyen desszert kell minden nehéz pillanatra! Egy lágy és finom pohárkrém csodákra képes!

Madártej

Egy liter tejet felforralunk, és amikor már lobogva forr, hat-hét tojásfehérje felvert habjából galuskákat szaggatunk bele, két-három galuskánál sohase főzzünk többet egyszerre, mert nagyon megduzzadnak. Ha megnőttek, és feljöttek a tej tetejére, óvatosan tálba szedjük őket. Ha az egész habot kifőztük, a hat tojássárgáját elkeverjük hat evőkanál vaníliás porcukorral, és folytonos keverés közben beleöntjük a forró tejbe, amelyben a galuskák főttek. Tűzön addig keverjük, amíg a krém sűrűsödni kezd. A tűzről elvéve tovább kavarjuk, amíg kissé kihűl. A kihűlt madártejbe beletesszük a habgaluskákat és tálalásig hűtőben tartjuk.

Vaníliakrém

Hat tojássárgáját és három egész tojást habosra kavarunk húsz deka porcukorral és egy evőkanál liszttel. Feleresztjük fél liter tejjel, beleteszünk fél rúd vaníliát, és gőz fölött addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, a vaníliát kiszedjük belőle, és kihűlésig tovább keverjük. Akkor belekeverünk másfél deci kemény tejszínhabot. Poharakba töltve hűtőbe tesszük, és tálaláskor cukros tejszínhabot nyomunk a tetejére.

Karamellkrém

Öt deka porcukrot megpirítunk, és kevés vízzel feleresztve, sűrűre főzzük. Hat tojássárgáját habosra kavarunk húsz deka porcukorral, és feleresztjük hét deci tejjel. Tűzön addig vetjük, amíg megsűrűsödik. Levéve belekeverünk előbb hideg vízben áztatott, majd kevés forró vízben feloldott egy és fél deka zselatint és hozzákeverjük a sűrűre főzött cukorkaramellt is. Az egészet szitán áttörjük, majd ha kihűlt elkeverjük három deci cukros tejszínhabbal. Poharakban hűtőbe tesszük és tálaláskor cukros tejszínhabot nyomunk a tetejére.

Kávékrém

Három púpozott kávéskanálnyi darált kávéból erős feketét főzünk, és feleresztjük annyi tejjel, hogy az egész hat-hét deci tejeskávé legyen. Most hat tojássárgáját elkeverünk hat evőkanál porcukorral. Mikor sima, feleresztjük a tejeskávéval és tűzön addig verjük, amíg megsűrűsödik. Beleszűrünk másfél deka feloldott zselatint, majd kihűlésig tovább keverjük. Hidegen összekeverjük két és fél deci vaníliás, cukros tejszínhabbal és poharakba töltve hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal tálaljuk.

Kávébabkrém

Fél deci nagyon erős feketekávét elkeverünk tizenhét deka vaníliás cukorral, hozzászűrünk forró vízben feloldott két és fél deka zselatint, majd az egészet elkeverjük fél liter, nagyon kemény tejszínhabbal. Kikent formában néhány óráig hűtőben tartjuk. Tálalás előtt a formát forró vizes ruhába csavarjuk, hogy a krémet könnyen kiboríthassuk a tálra.

Malakoff-krém

Tizenkét deka vajat habosra kavarunk három tojássárgájával és tizennégy deka vaníliás cukorral. Hozzákeverünk tizennégy deka hámozott, pirított mandulát és két evőkanál finom rumot. Egy kristálytál alját kirakjuk babapiskótával és meglocsoljuk kevés vaníliás cukros tejjel, majd a fenti krémből egy réteget töltünk rá. Megint tejjel locsolt piskóta és krém következik, amíg a készletből futja. Néhány órára hűtőbe tesszük. Cukros tejszínhabbal, befőtt gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Tejszínhabos piskóta

Tizenkét darab rumba mártott piskótával kirakjuk egy üvegtál alját és vegyes, cukorban eltett gyümölcsöt szórunk rá. Hat tojássárgájából, tíz deka vaníliás cukorból és egy evőkanál lisztből gőz fölött sűrű krémet főzünk és befedjük vele a gyümölcsöt. Megint rumba áztatott piskóta, cukrozott gyümölcs és krém következik. A tetejére kúposan felhalmozott, cukrozott gyümölccsel díszített tejszínhab jön. Hűtőben hűtjük.

Rizskrém pohárban

Negyed kiló megmosott rizst fél liter tejben puhára főzünk, majd szitán áttörjük. Elkeverjük tizenkét deka vaníliás cukorral és ha kihűlt, fél liter tejszínhabbal. Poharakba töltve, és a tetejére két ujjnyi csokoládékrémet téve, hűtőbe tesszük. Tálalás előtt még tejszínhabbal díszítjük.

Barackkrém

Fél kiló áttört kajszibarackot vagy barackízt habosra keverünk negyed kiló porcukorral. Hozzákeverünk harminc percig hideg vízben áztatott, majd kevés forró tejben feloldott két deka zselatint és fél liter tejszínhabot. Vízzel kiöblített üvegtálban hűtőben megfagyasztjuk, majd lapos üvegtálra borítva, habcsókokkal díszítve tálaljuk.

Eper-, szamóca-, málna- és ribizlikrém

Ugyanúgy készülnek, mint az előbbi barackkrém, csak hogy megfelelő áttört gyümölcsöt vagy gyümölcsízt, veszünk hozzá.

Finom kakaókrém

Hat tojássárgájából, hat evőkanál vaníliás cukorból, négy evőkanál finom kakaóból és fél liter tejszínből vagy tejből gőz fölött folytonos keveréssel sűrű krémet főzünk. Teljesen kihűlve elkeverjük fél liter tejszínhabbal, és poharakban néhány óráig hűtőben tartjuk. Tejszínhabkúppal díszítve tálaljuk.

Csokoládés grillage-krém

Tíz deka porcukorból tíz deka mogyoróval griliage-t készítünk. Ha kihűlt, mozsárban finomra megtörjük. Hat evőkanál porcukrot összekeverünk két púpozott kanál kakaóval, és egy kis csésze erős feketekávéval sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Negyed kiló vajat habosra kikavarunk három tojássárgájával, összekeverjük a kakaós masszával és három tojásfehérje kemény habjával. Egy ovális formát jól kivajazunk, behintjük a megtört grillage felével, beleöntjük a krémet és a tetejét beszórjuk a megmaradt grillage-zsal. Hűtőben megfagyasztjuk, és kiborítva tálaljuk.

Orosz tea-krém melegen

Két deka finom orosz teát fél liter tejszínnel leforrázunk és néhány perc múlva leszűrjük. Négy tojássárgáját elkavarunk tizenkét deka vaníliás cukorral és a forró tejszínes teát tűzön, folytonos keverés közben hozzátöltjük. Addig keverjük, amíg forrni kezd, akkor mokkás csészékbe töltve forrón tálaljuk.

Pörköltmogyoró-krém

Két egész tojást kikavarunk tizenöt deka vaníliás cukorral, egy evőkanál kakaóval, három deka darált, pörkölt mogyoróval és fél liter tejjel. Tűz fölött folytonos kavarás közben addig főzzük, amíg rotyogni kezd. Ekkor tovább keverve, belecsurgatunk három evőkanál vízzel elkavart egy púpozott evőkanálnyi étkezési keményítőt. Azonnal megsűrűsödik. Poharakba vagy vízzel kiöblített formákba töltjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A formákból kiborított krémet kistányérokra tesszük és tejszínhabbal körítjük. A poharakban felszolgált krémnek a tetejére nyomjuk a habot.

Puncskrém

Hat tojássárgáját habosra keverünk húsz deka. porcukorral, majd két deci tejjel feleresztve, gőz fölött folyton keverve, sűrűre főzzük, de felforrni nem hagyjuk. Kihűlésig keverjük, akkor beleszűrünk előbb hideg vízbe áztatott, majd kevés forró vízben feloldott két deka zselatint és négy evőkanál finom rumot, fél liter tejszínhabbal elkeverve kiöblített formában hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal körítve tálaljuk. Tálalhatjuk poharakban is, akkor azonban a tetejére nyomunk tejszínhabot és minden poharat egy-egy szem rumos meggyel díszítünk.

Narancskrém

I. Negyed kiló porcukrot elkeverünk két narancs és egy citrom levével, valamint egy narancs reszelt héjával. Összekeverjük fél liter kemény tejszínhabbal és négy lap, az előző recept szerint feloldott zselatinnal és kikent formában három-négy órára hűtőbe tesszük.

II. Hat tojássárgáját kikavarunk hat kanál cukorral. Három deka két deci forró vízben feloldott zselatint elkeverünk narancshéjon ledörgölt tizenkét kockacukorral és egy citrom reszelt héjával. Felforraljuk és folytonos keverés közben beleszűrjük a kikavart tojásokba, majd az egészet elkeverjük három narancs és két citrom levével. Habverővel keverve, sűrűre főzzük. Kihűtve elkeverjük fél liter cukros tejszínhabbal és poharakba töltve hűtőbe tesszük. Tálalás előtt cukrozott narancshéjjal és egyéb cukrozott gyümölccsel díszíthetjük.

Ribizli-málnakrém

Szitán áttört egy liter ribizlit és egy liter málnát összekeverünk negyed kiló cukorral és három deka kevés forró vízben feloldott zselatinnal, majd háromnegyed liter kemény tejszínhabbal elkeverve, mély porcelántálban hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal tálaljuk.

Hófehérke

Egy liter kemény tejszínhabba belekeverünk kevés forró vízben feloldott három deka zselatint, hat evőkanál porcukrot, fél kávéskanál reszelt citromhéjat és különféle friss idénygyümölcsöt (cseresznyét, meggyet, málnát, epret stb.). Télen eltett gyümölccsel pótolhatjuk őket. Légmentesen elzárható kiöblített formába töltjük és hűtőbe rakjuk. Ha megfagyott, a formát egy pillanatra forró vízbe mártva, kiborítjuk.

Gyümölcsös rizs

Negyed kiló rizst megdarálunk vagy mozsárban megtörünk, majd a rizslisztet egy liter tejben puhára főzzük, megcukrozzuk és ha kihűlt, egy deci tejszínből vert habot keverünk hozzá. A habos rizspép felét kiöblített formába tesszük, cukorban eltett gyümölccsel jól megrakjuk és befedjük a habos rizspép másik felével, majd hűtőbe tesszük. Kiborítva tejszínhabbal tálaljuk. A rizspépbe ízlés szerint kevés vaníliás cukrot vagy rumot keverhetünk.

Almakocsonya

Hat-nyolc sült almát szitán áttörünk és elkeverünk ugyanannyi súlyú porcukorral, valamint két tojásfehérjével és egy citrom levével. Habverővel fél óráig verjük, majd tálra tesszük, és tálalásig hűtőben tartjuk.

Borzselé

Négy citrom héját harmincnyolc deka kockacukron ledörzsöljük és a cukrot a vékony sűrűségű fokig (1-2 perc) fűzzük. Akkor belekeverünk háromnegyed liter könnyű fehér bort, három-négy citromból facsart levet, fél deci narancslikőrt és hideg vízben áztatott, forró vízben feloldott hat deka zselatint. Tűzre tesszük és amikor felforrt, belekeverjük két tojás fehérjét, amellyel együtt babverővel kevergetjük. A képződő habot gondosan leszedjük és az egészet beáztatott és kicsavart tiszta szalvétán átszűrjük. Ebből a zseléből hüvelykujj vastagságú réteget töltünk egy megfelelő méretű mély tálba és ha megdermedt, egy réteg hámozott, illetve kimagozott gyümölcsöt szórunk rá úgy, hogy a gyümölcs ne érjen a tál széléig. Megint egy réteg töltünk rá és azt is megfagyasztjuk. Így folytatjuk a réteges lerakást mindaddig, amíg a forma megtelik. Hideg helyre tesszük és ha jól megdermedt, a tálat néhány percre forró vízbe mártott ruhába csavarva, kiborítjuk. Télen a zselébe gyümölcs helyett jól lecsöpögtetett befőtt gyümölcsöt tehetünk.

Narancszselé

Negyvenöt deka kockacukrot, két narancs reszelt héját tálba téve, elkeverjük tizenkét narancs és két citrom levével, valamint négy deci vízzel. A cukrot mindaddig keverjük, amíg a vízben teljesen fel nem oldódik, akkor belekeverünk előzőleg hideg vízben áztatott, majd kevés forró vízben feloldott három és fél deka zselatint, vízbe áztatott és jól kicsavart tiszta szalvétán kétszer átszűrjük és kivajazott formába töltve hűtőben megfagyasztjuk. Ha megfagyott, üvegtálra borítva tálaljuk.

Citromzselé

Úgy készül, mint az előbbi, csak a narancs helyett citromot veszünk hozzá.