A család azt hitte, hogy egy kutyát nevelnek, aztán ahogy az állat felcseperedett, kiderült, hogy… …hogy egy medve az!

2016-ban egy Szu Jun nevű kínai ember egy tibeti masztiff kutyakölyökkel tért haza. Az ember az úton találta a kölyköt, miközben az erdőben sétált.

Az egész család elérzékenyült, amikor a „kutyakölyök” szinte szó szerint óráról órára nőtt, és a normális adag közel háromszorosát fogyasztotta el. Ahogy az idő telt, az állat egyre kevésbé hasonlított kutyához.

Szu Jun emlékeztet arra a pillanatra, amikor rájött, hogy valójában nem egy kutyát, hanem egy medvét nevel. Hogy hogyan történhetett ez meg, a kínaiak nem tudták megmagyarázni. Zavarában a hatóságokhoz fordult. Kiderült, hogy gyanakvásuk beigazolódott: a „tibeti masztiff” igazából egy örvös medve!

Egyébként ez a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, természetvédelmi státusza „sebezhető”, azaz nagy az esélye, hogy kihal természetes élőhelyén. Természetesen az állatot egy különleges medveotthonba vitték.

Most a fiatal medvével szakemberek foglalkoznak, hiszen a medvét ebben az állapotban nem szabad kiengedni a természetbe, mert túl háziasítottá vált, előbb vissza kell vadítani, és csak azután szabadon engedni.

Így áll most a „hamis kutya” helyzete, ami hamarosan szabadon bocsáttatik az erdőbe, és élheti a medvék szokásos életét.