A harag a legrosszabb megoldás! Egy szakértő elmondja, hogyan lehet megbocsájtani!

A legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a negatív érzelmektől az, ha megbocsájtunk, ami sajnos nem mindig könnyű.

„Amikor nem úgy bánnak velünk, ahogyan érdemeljük, kell legyenek olyan eszközeink amellyel harcolunk az igazságtalanság ellen.” – Dr. Robert Enright.

Mindenki tudja, hogy mit jelent a fájdalom, minden ember szenvedett már, azért legalább egyszer az életben, mert elárulták, ez lehet megcsalás, harag vagy bármi más, a fájdalom lassan felemészti az embert.

Minden ember másképp szenved, van aki úgy, hogy hallgat és van aki úgy, hogy elmondja a bánatát, de a negatív érzelmek hosszú ideig megmaradnak bennünk és ez nem tesz jót a lelkivilágunknak. Mindenképpen meg kell szabadulni ezektől az érzésektől, de ehhez erő és idő kell.

Meg kell értenünk, hogy a megbocsájtás nem azt jelenti, hogy elfeledjük azt ami történt, hanem azt, hogy megszabadulunk az ártó gondolatoktól és nem engedjük, hogy az illető személy hatással legyen a hétköznapjainkra. Ez a legjobb választás.

Ma szeretnénk megismertetni benneteket 10 olyan jótanáccsal, amelyek dr .Robert Enrigh-től származnak.

1. Jusson eszünkbe: a megbocsájtás lehetséges

Nem fogunk tudni megbocsájtani, ha úgy gondoljuk, hogy ez lehetetlen, meg kell értenünk, hogy a problémák megoldása és a fájdalom elmúlása csak a megbocsájtás által kezelhető.

2. Bocsássunk meg

Ha aztért tesszük, mert úgy érezzük, hogy muszáj, akkor nem fog sikerülni, tiszta szívünkből kell akarjuk és akkor sikerül.

3. Készítsünk egy listát azokról a személyekről akik megbántottak minket

Készítsünk egy listát, írjuk fel azoknak az embereknek a nevét, akik a gyerekkorunktól kezdődően egészen mostanáig megbántottak. Akik nagyon megsértettek bennünket, azoknak a neve a listánk felső részén kell legyen. Kezdjünk el megbocsátani azoknak az embereknek, akik a listánk alján vannak, majd haladjunk felfelé.

4. Szabaduljunk meg a büszkeségtől

Nem kell az érzelmeket és a haragot eltitkolnunk, ki kell adnunk magunkból, a szavak segítségével, vagy a gesztusokkal, vagy ha szükséges akkor kiabáljunk. Ezt mindenképpen egy erre felkészült személy előtt tegyük.

5. Kezdjünk el megbocsájtani

Ha félretesszük a büszkeségünket, akkor tudunk relaxálni és tudunk a megbocsájtásra gondolni. Amikor rájövünk arra, hogy a haraggal csak magunknak ártunk, akkor fogjuk elkezdeni a megbocsájtást.

6. Képzeljük el magunkat annak az embernek a helyébe, aki megsértett minket

Az lenne a legjobb, ha megpróbálnánk úgy gondolkodni mint az az ember aki megsértett minket és megvizsgálnánk a problémát az ő szemszögéből. Kérdezzük meg, hogy vajon ő is szenvedett, akarattal tette-e vagy csak túlságosan ideges volt.

7. Minden ember hibázik

Mindenki követ el hibákat, mi is, a másik ember is és egyikőnknek sincs igaza.

8. Próbáljunk meg jobbá válni

Ha a szívünk tele van nehézségekkel, akkor is meg kell próbáljunk kedvesebbek, szerényebbek lenni és meg kell tudjunk bocsájtani.

9. Fogadjuk el a fájdalmat

Normális dolog, hogy fájdalmat érzünk, ez nagyon fontos dolog ahhoz, hogy megbocsássunk.

10. Fedezzük fel ismét önmagunkat

Miután elmúlik a fájdalom, elkezdődik önmagunk újra megismerése. Ebben az időszakban célokat keresünk, megértünk néhány dolgot, újult erőnk és motivációnk lesz a boldogsághoz. Meg fogjuk érteni, hogy mi is volt az oka annak az esetnek.

A megértés, a megbocsájtás, az elengedés nagy erőt igényel, de a végeredmény a megkönnyebbülés, annak a lehetősége, hogy egy mély levegőt vegyünk és menjünk tovább.