A legnagyobb hiba, amit egy szülő elkövethet, hogy megveszi azokat a dolgokat a gyerekeinek, amiket ő nem kapott meg!

Különböző országokban tanítom a szülőket arra, hogy gondolkodjanak és ne kövessék el azokat a hibákat amelyeket a szülők nagy része elkövet. A mi gyerekeink egy új generáció, amely már szinte el van veszve, mert ahhoz vannak szokva, hogy mindent megkapnak amit csak akarnak gyerekkorukban és amikor felnőtté válnak egyszerűen segélyekből élnek, a szakértő szerint.

Denys Johnson szegény családban nőtt fel, 17 éves volt amikor gyereke született, 21 évesen lakás nélkül maradt, majd 23 évesen meg lett az első milliója, munkából. Márciusban az 5 gyerekes Denys Rigába érkezett és egy szemináriumon a gyereknevelés legfontosabb elveiről tartott beszédet.

A gazdagok nagyon jól tudják, hogy milyen célokat kell kitűzni a gyerekeknek. Ők olyan gyerekeket nevelnek, akik a Harvard egyetem diákjai, a jövő kiemelkedő tehetségei, a jövő orvosai, vagy elnökei, míg egy középosztálybeli ember azzal a gondolattal neveli a gyerekét, hátha sikeres lesz.

A következő érdekes történetet mesélte Johnson

Egy ismerősöm fia nem akart tanulni, nem tudta mit is fog kezdeni magával az életben. Ekkor az apja egy radikális döntést hozott, elküldte a fiát egy hétre dolgozni egy hajléktalan szálóra és ez idő alatt nem segítette őt anyagilag. Egy hét múlva a fiú hazatért és kedvet kapott a tanuláshoz.

Televízió és mobiltelefon nélkül

Ki egy gyerek legjobb barátja? A TV, a számítógép és a mobiltelefon. Johnson gyermekei az első telefont 16 éves korukban kapták, az első számítógépjük pedig az apjuk régi számítógépe volt, a TV nem volt fontos a családban.

A gyerekeim nem engedhetik meg maguknak, hogy drága telefonjuk legyen, mert nem dolgoznak.

Tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy szeressék a munkát

Amikor közeledik a hétvége mit hallanak a gyerekek a szülőktől? Azt, hogy hála Istennek végre péntek van, pihenhetünk, megszabadulunk pár napra a munkánktól és a főnökünktől.
Ezek a szavak megmaradnak a gyerekeink gondolataiba, már gyerekkorukban képezzük őket, ezért nem akarnak dolgozni, hanem saját vállalkozást akarnak indítani – de azt nem tudják, hogy ehhez valamiféle tudásra is szükség van.

Nagyon fontos, hogy egy gyerek képes legyen arra, hogy olyan munkát végezzen, amit nem szeret csinálni, ezért meg kell erőltetnie magát, izzadnia kell a munka elvégzésekor, mert így alakul ki a személyisége. Ha csak azt csinálja a gyerek amit szeret, az nem minden esetben jó. A karrierépítés folyamán is olyan dolgokkal kell szembenéznie, amiket nem szeret, mégis el kell végeznie az adott feladatot, ha sikeres akar lenni.

Nem vagyunk pénzautomaták a gyerekeink számára

50 dollárt adok a gyerekeimnek cipővásárlásra és veszek 4 darab farmert. Semmilyen különleges cipőt nem tudnak venni ennyi pénzből, ha jobbat akarnak, akkor menjenek el dolgozni vagy várják meg az árleszállítást – nyilatkozta Johnson.

A gyerekeket el kell látni a szükséges dolgokkal, a különleges kívánságaikat pedig oldják meg ők maguk. A nyári munka jó hatással van a fiatalokra, megtanulják, hogy pénzt kell keresniük, ez segít nekik abban, hogy megtanuljanak takarékoskodni.

A legrosszabb dolog amit egy szülő tehet az az, hogy megveszi a gyereknek azokat a dolgokat, amit ő nem kapott meg gyerekkorában. Amikor a gyerekek felnőnek olyan világba csöppennek, ahol már nem engedhetik meg maguknak, hogy úgy éljenek ahogy nevelve voltak – mondja az Johnson.

Költeni vagy pénzt gyűjteni

A pénzt két módon lehet használni, vegyük meg a szükséges dolgokat, vagy tanítsuk meg a gyereket arra, hogy a pénzt lehet gyűjteni, dolgozni kell és befektetni.

Hogyan motiváljuk a gyereket, hogy ne költsön pénzt olyan dolgokra, amik nem szükségesek?

Nálunk van egy szabály, mondja Johnson, gyűjts össze 10 dollárt és én még adok mellé 10-et. Amikor összegyűlt egy bizonyos összeg, akkor csak építő jellegű dolgot vásárolhat a gyerek, biciklit, egy hangszert, vagy elköltheti a pénzt kirándulásra.

Tanítsuk nagylelkűségre a gyerekeinket

A sikeres emberek többsége nagylelkű. Ezek az emberek nem irigyek, hanem adakozóak.Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy tiszteljenek másokat. Nem hiába olvashatunk a bibliában a tizedről, a gyerekek Johnson családjában 10 százalékot a nyári munkából megkeresett pénzükből az árváknak adnak, 20 százalék marad pihenésre és szórakozásra, a többi pénz pedig a perselybe kerül a jövőjük miatt és az álmok megvalósítására.