A madártartás alapfeltételei

Amikor úgy döntünk, hogy hobbiállatként szárnyas-tollas barátot választunk, azzal meg is határozzuk a kapcsolat alapját: nekünk kell alkalmazkodni a madár saját ritmusához. Egy madárral is rendkívül szoros kapcsolat alakítható ki, ha megadjuk neki az időt és a tiszteletet. A madártartás azonban tárgyi feltételeket és előkészületeket kíván. (A továbbiakban a madár kifejezés alatt természetesen a hobbiállatként tartható madarakat értjük.)

A madártartás minimális felszereltsége

A hobbiállatként tartott madarak javarésze trópusi-szubtrópusi, valamint mediterrán és félsivatagos régióból származik. Az alapvető igényeiken az sem változtat, ha az egymást követő generációk egy európai tenyészetből származnak. Hazánk éghajlata akkor mérvadó a madártartásban, ha van kertünk és egy, a lakásunktól különálló épületben, vagy kültéri röpdében tartjuk a madarakat. Ilyen esetekben téliesíteni kell azokat.

Alapesetben azonban fűthető, beltéri környezetbe kerülnek a madarak, amikor hazavisszük őket. Az alapfelszerelést is ennek megfelelően állítottuk össze.

A kalitka

A kalitka típusa és nagysága a madarak számától és fajtájától függően lehet szolidabb alapterületű és magas, vagy nagyobb alapterületű és alacsonyabb belmagasságú, de sosem lehet kerek!

  • A kalitkát úgy kell elhelyezni a fal mellett, hogy legyen egy biztonságos menekülő sarok, ahol a madár elbújhat, ha szükségét érzi.
  • A kalitkát sose helyezzük radiátor mellé, közlekedési útvonalak mellé, alacsony asztalra és a körbejárható elhelyezést is felejtsük el.
  • A hobbiállatként tartható madarak ugyanis – kevés kivétellel – a saját élőhelyükön nagyobb csoportokban együtt élő, szoros szociális közösséget alkotó prédaállatok.
  • A viselkedésük és ösztöneik ennek megfelelően alakultak ki.
  • Ha közlekedő útvonalakra, alacsony és/vagy körbejárható helyre tesszük őket, az állandó stressz idő előtt elpusztítja a tollas szépségeket.

A madárhordozó

A madárhordozóba lehetőség szerint egyetlen madarat tegyünk, és ezt viszont már tényleg le kell takarni. Minél kevesebb inger éri a madarat, annál kevésbé fog csapongani, így a sérülés kockázatát is csökkenthetjük.

Az aljzat

A kalitkák általában kivehető alomtálcával rendelkeznek, amibe madárhomokot tegyünk, sosem újságpapírt, vagy kéztörlőt.

  • A madárhomok nemcsak aljzatként szolgál.
  • A madarak emésztéséhez szükséges, hiszen a zúzógyomorba kerülve segítik a táplálék feldolgozását, ezenkívül fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Az ülők

A madár lábának és karmainak egészsége szempontjából minél természetesebb, ám változatos alapanyagú és formájú, szélességű ülőket válasszunk, például

  • különféle, nem gyantásodó fafélékből, elsősorban gyümölcsfából készült ülőket,
  • valamint a textillel bevont drótülőket.

A csőrkoptató

A csőrkoptató általában szépia, ami egyrészt a folyamatosan növő madárcsőrt koptatja, másrészt a benne lévő ásványi anyagoktól egészségesebb és szebb tollazatot tud növeszteni a madár.Az etető, itató és fürdető valamint egyéb kiegészítőkről később ejtünk szót.

Élelmezés

Ha magevő madarakról van szó, a fajta szerinti optimálisan összeállított magkeveréket kell megvásárolnunk, illetve tájékozódjunk arról is, hogy abból mennyit kell és milyen gyakran adagolni az etetőbe. (Nem magevő madarak esetében olvassunk alaposan utána az optimális tápanyag-összetételnek.)

Ugyanakkor a készen kapható magkeverékek nem elegendőek. Ha csak azt adjuk a madárnak, az egyoldalú táplálkozás következtében hiánybetegségek alakulhatnak ki. A hozzátápláláskor követhetjük el a legnagyobb hibákat. Nem bízhatjuk magunkat a madarak ösztöneire, ugyanis, ha eléjük tesszük, azt is megeszik, amit nem szabadna.

A hozzátáplálás

A madárnak, fajtájától függően napi szinten van szükségük a változatos összetételű nyerseleségre is, amely lehet például lisztkukac, vagy különböző növényfélék, áztatott zabpehely, főtt, sózatlan rizs és tojás. A hozzátáplálást illetően tájékozódjunk arról, hogy az adott fajtájú madár milyen élelmezést igényel, valamint milyen növényeket, rovarokat és lárvákat ehet egyáltalán.

Annyit tehetünk még az érdekükben, hogy megnehezítjük számukra az étel elérését. Ez nyilván nem a magkeverékre vonatkozik, azt adagoljuk továbbra is az etetőbe, a nyerseleséget pedig a nyerseleségtartóban kínáljuk fel nekik.

A plusz zöldeleséget azonban belógathatjuk csokorba kötve, esetleg a gömbölyű, rácsos madárjátékok belsejébe gyömöszölve, így a madárnak idejébe és energiájába kerül megszerezni a táplálékot, ahogy az a természetes közegében is történne. Ez nem állatkínzás. A madár problémamegoldó-készségét fejleszti, valamint leköti a figyelmét, tehát nem unatkozik, és nem utolsósorban kiváló játéklehetőség is a számára.

A vitaminok

Bizonyos életszakaszokban a madarak plusz vitaminokat igényelnek, ilyen a vedlés, a párzás, a tojásrakás, a fiókák nevelése. Itt kell megjegyeznünk, hogy egy felelős állattartó nem szaporítja otthon a madarait, hiszen a madártenyésztés sokévnyi tanulást, elméleti és gyakorlati felkészültséget igénylő szakma! Ha mégis úgy döntünk, hogy engedjük őket szaporodni, akkor azt csakis a saját állományunk bővítésére használjuk, ne haszonszerzés céljára.

Ezek az életszakaszok nagyobb kihívás elé állítják a madarakat, amit az alaptáplálékukból nem tudnak teljes egészében fedezni. Ilyenkor multivitamin-keveréket tegyünk az itatójukba. A multivitaminok mellett olyan speciális magkeverékek is kaphatók, amik megkönnyítik például a vedlés folyamatát.

A folyadékpótlás

Az élelmezés részét képezi a napi vízmennyiség biztosítása is. Mindennap kapjanak friss vizet az itatóba, amiből a madarak számának megfelelő mennyiséget tegyünk jól hozzáférhető helyre.

A vizet mindennap legalább egyszer ki kell cserélni, de még jobb, ha délután is kapnak friss vizet a madarak. A víz hőmérséklete sose legyen szobahőmérsékletnél melegebb.

A fürdetés

A madarak egy része kifejezetten szeret fürdeni, például a kanárik és a zebrapintyek, más fajták pedig lassan, vagy egyáltalán nem fogadják el a fürdetőt. Ettől függetlenül a fürdés lehetőségét mindig kínáljuk fel a madaraknak, hiszen a tollazat rendben tartását és az élősködők elszaporodását is megakadályozhatjuk.

Ha nyitott itatót helyezünk a kalitba és nincs külön fürdető, akkor a madarak az itatóban fognak fürdeni, ezért itt szintén nem használhatunk meleg vizet, mert az leoldja a tollászkodás közben felvitt faggyúréteget a tollakról.

Egyéb kiegészítők

A madárjátékok, létrák, mászók a madarak ügyességét fejlesztik, olyan szerepet töltenek be a kalitkában, mint számunkra a sport, vagy fitneszeszközök, valamint a koordinációt fejlesztő játékok. Mivel a madarak a természetes élőhelyükön rengeteget repülnek – a nimfák és hullámos papagájok akár 40-80 kilométert is naponta –, valamint sokat másznak. A kalitkában igen szűkös számukra a hely mindehhez. Ha nem tudjuk mindennap kiengedni őket szabadon repkedni, akkor célszerű „sporteszközöket” elhelyezni a kalitban.

Nemcsak arról szól, hogy milyen tárgyi feltételeket biztosítunk leendő szárnyas barátunknak, hanem arról is, hogy valóban elkötelezzük magunkat a kapcsolat kiépítése mellett. A felelős állattartás első szabálya, hogy csak akkor tartsunk állatot, ha annak igényeit minden szempontból ki tudjuk elégíteni. Ha erre bármilyen okból is, de nem vagyunk képesek, bármennyire is szeretjük őket, inkább ne tartsunk saját állatot.