A magyar nyugdíjasok kedvenc receptjei

Ohh, azok a boldog, békés nyugdíjas évek. Ki ne szeretne magának boldog és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket, amikor a hosszú munkával telt időszak után végre nem kell semmit sem csinálni, csupán élvezni kell az életet. Valószínűleg nincs olyan, aki erre azt mondaná, hogy ő nem.

Ahhoz, hogy a nyugdíjas éveink boldogan teljenek és viszonylag gondtalanok legyenek, bizony sok tényezőtől függ.

Felkészülés a nyugdíjas évekre, mentálisan

Az egyik ezek közül az, hogy hogyan érkezünk a nyugdíjas évekre mentálisan. Itt arra érdemes gondolni, hogy az illető milyen állapotban van a munkával telt évek után. Ezt talán egy picit az élsportolókhoz lehet hasonlítani. Az élsportolóknak hosszú éveken át az életük az edzésről és a versenyekről szól. Ezt szokják meg, ebbe nőnek bele és ez válik normálissá számukra. Majd, amikor befejezi az sportot, akkor valami egészen más jön, amire érdemes készülni.

Az átlag ember élete is hasonlóan alakul, hiszen hosszú éveken keresztül az adott munka lesz a meghatározó, e köré épül minden, majd a nyugdíjas évekkel egyszer csak ez teljesen átalakul. Ebből következik, hogy érdemes tudatosan készülni a nyugdíjas évekre is, hogy mi lesz majd akkor, amikor már nem kell mindennap bejárni dolgozni, mit fog csinálni az ember, hogyan foglalja el magát, mert bizony számtalan nyugdíjas azzal a problémával küzd, hogy egyszerűen nem tud mit kezdeni magával, mert nem ezt szokta meg. Tehát érdemes erre már tudatosan felkészülni még időben.

Az egészség mindennél fontosabb

A gondtalan évek másik fontos tényezője lehet az egészségügyi állapot. Nyilván, ha valaki betegesen, rossz állapotban érkezik a nyugdíjas évekbe, akkor az valószínűleg nem lesz egy túl boldog időszak. Pláne, ha az idő nagy részét azzal kell töltenie, hogy orvoshoz jár és mindenféle problémával küzd. Ezért nagyon fontos a mozgás, a sporttal és mozgással teli életmód és legfőképpen az, hogy hogyan táplálkozunk. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás az alapja mindennek.

Ezzel kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy a nyugdíjasok kedvenc receptjei talán nem mindig a legegészségesebb ételeket tartalmazzák. Hazánkban az egyik legtradicionálisabb étel a rántott hús, amit ha mondjuk valami olcsó napraforgó olajban sütnek ki és még a hús is az egyik legolcsóbb fajta, jó alaposan bepanírozva, akkor ez talán nem a legegészségesebb étel és nagyban hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához.

Nem csak az idős korban, hanem már fiatal korunktól kezdve érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Persze ez egyénenként változó, mert mindenkinek más és más a jó vagy nem jó, úgyhogy talán az a legjobb, ha az évek során kitapasztaljuk, hogy mik azok az alapanyagok, amik jót tesznek nekünk és mik azok, amik annyira nem. Ehhez ajánlott különböző laborvizsgálatokat is elvégezni, ahol biztosan kiderül, hogy mi jó a testünknek és mi nem.

Idős korban pedig pláne oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk, hiszen ilyenkor más fajta tápanyagokra és ásványi anyagokra van szüksége a szervezetnek, mint mondjuk 20 évesen. Ilyenkor is nagyon fontosak a vitaminok és a minél változatosabb étrend.

Ahhoz, hogy az időskor tényleg gondtalan és anyagi problémáktól mentes legyen az is nagyon fontos, hogy időben elkezdjünk készülni a nyugdíjas évekre és időben elkezdjünk spórolni, megtakarítani. Ennek ma már rengetegféle módja és fajtája van. Az egyik talán legelterjedtebb a nyugdíjbiztosítás.

Mit is takar valójában a nyugdíjbiztosítás?

Napjainkban a magyar állam háromféle nyugdíjcélú öngondoskodási formát ismer el. Ezen formák egyike a nyugdíjbiztosítás. Sőt, nem csak, hogy elismeri az állam, de még adójóváírással támogatja is.

A nyugdíjbiztosítást úgy kell elképzelni mint egyfajta életbiztosítási szerződést. Tulajdonképpen azért köt valaki nyugdíjbiztosítást vagy, ha úgy tetszik egy ilyenfajta életbiztosítást, hogy az ide befizetett pénz mindig biztonságban legyen és még gyarapodjon is. Így, ebben a formában a nyugdíjbiztosításban összegyűlt pénzösszeg egyfajta kiegészítése is a az államtól kapott öregségi nyugdíjnak.

A manapság legnépszerűbb és elérhető nyugdíjbiztosítás relatíve újdonságnak számít, hiszen csupán 2014 óta elérhető ebben a konstrukcióban. Igazán különlegesnek és egyedinek számít, mert a nyugdíj megtakarítás mellett még tartalmaz további minimum egyfajta kockázati biztosítást is. Azért minimum egyet, mert természetesen emellett még további kiegészítő biztosításokat is lehet kötni. Az egyik legjellemzőbb a haláleset, de lehet kötni rokkantságra, ami legalább 40%-os mértékű egészségkárosodást jelent vagy akár a nyugellátásra való jogosultság megszerzésére is.

A nyugdíjbiztosítás két fő típusa

A nyugdíjbiztosításnak alapvetően két típusa van, amelyek elsősorban a vagyon kezelésének módjában térnek el.

Az egyik fajta a garantált hozamú, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás. A kettő közül ez mondható a hagyományosnak vagy klasszikusnak. Az adott biztosítónál befektetett pénzükre a biztosító garantált hozamot ígér. Ezt az összeget akkor kaphatjuk meg, amikor a szerződés lejár. Ez az összeg nem zsákbamacska, mert a szerződésben fix kamat van rögzítve, így ezt az összeget már előre ki lehet számolni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a biztosító a vártnál sokkal jobban forgatta az ügyfél pénzét vagy a vártnál sokkal jobb hozamot ért el, ilyenkor pedig akár extra hozamra is lehet számítani. Ennek a fajta biztosításnak az az előnye, hogy mivel a biztosító egy fix hozamot ígér, így nem fogja akármilyen kockázatos eszközbe fektetni az adott pénzösszeget. Viszont a hátránya is ebben rejlik. Mivel nem fekteti be kockázatos eszközökbe, így a kockázat alacsony és a hozam is relatíve alacsony marad hosszútávon, összehasonlítva más kockázatosabb befektetési eszközökkel.

A másik fajta nyugdíjbiztosítási forma az úgynevezett befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás. Ez logikusan már kockázatosabb, hiszen ebben az esetben a jövőbeni nyugdíj mértéke attól függ, hogy milyen eszközalapba fektetjük a pénzünket. Ebből következik, hogy itt nagyobb az esély arra, hogy jóval magasabb hozamot érjünk el a másik fajtához viszonyítva.

A portfólió összeállítása a mi saját döntésünkön múlik. Ez azt jelenti, hogy szabadon választhatunk a különböző befektetési egységek közül a nagyobb hozam reményében. Persze, mivel itt nagyobb a kockázat, többet is lehet veszíteni, így mindenképpen nagyobb szakértelmet is kíván, mint a másik fajta befektetés. A konstrukciók közül lehet választani rendszeres vagy akár egyszeri díjas nyugdíjbiztosítást.

A tapasztalatok és a gyakorlat azt mutatja, hogy a 2014-es indulás óta a rendszeres díjas, befektetési egységekhez között biztosítások váltak a legkedveltebb nyugdíjbiztosítási formává. Ezt alátámasztja az is, hogy a MNB 2020-as felmérése alapján a nyugdíjbiztosítások több mint 86%-a ilyen rendszeres díjas volt.

Ennek fényében mindenképpen érdemes már időben elkezdeni megtakarítani a nyugdíjas évekre és időben átgondolni, hogy mit kell megtennünk ahhoz, hogy ezek az évek valóban problémáktól és betegségektől mentesek legyenek. Kezdjük el még ma, hogy ne legyen késő!