A pápa térdre borult Szudán vezetői előtt, és arra kérte őket, hogy fejezzék be a háborút…

Mindenkit mélyen megérintett a katolikus egyházfő ezen cselekedete!

Ferenc pápa térdre borult és megcsókolta az egymással rivális Dél-Szudán vezetőinek lábát, ezzel a példátlanul alázatos cselekedettel ösztönözve őket arra, hogy tegyenek lépéseket a törékeny békefolyamatok felújításra ebben az afrikai országban.

Az afrikai vezetőkkel, a Vatikán területén megrendezésre került zártkörű, kétnapos találkozón a pápa felkérte Dél-Szudán elnökét és az ellenzék vezetőjét, hogy a növekvő nehézségek ellenére kössenek békeszerződést.

A jelenlévők nagyon megdöbbentek az egyházfő cselekedetén, annál is inkább, hiszen tudvalévő, hogy a 82 éves pápa, akit állandóan krónikus láb-fájdalom gyötör, állandó segítségre szorul, de hirtelen letérdelt, és megcsókolta a vezetők és a szobában lévő néhány más ember cipőjét.

A pápa általában a szent csütörtökön végzi a börtönben büntetésüket töltők lábának rituális mosását, de soha nem mutatott ilyen tiszteletet a politikai vezetők iránt.

„Őszintén remélem, hogy végül megszűnik az ellenségeskedés, hogy tiszteletben tartják a fegyverszünetet, a politikai és etnikai különbségeket leküzdik, és hogy tartós béke köszönt be majd mindazok közös javára, akik egy nemzetet akarnak építeni” – mondta a pápa Dél-Szudánról záró nyilatkozatában.

Salva Kiir elnök és az ellenzék vezetője, Riek Machar is részt vett a lelki visszavonuláson. Ezen kívül Kiir három alelnöke is jelen volt. A pápa megcsókolta az ő lábukat is.

Dél-Szudán alelnöke, Rebecca Nyandeng Garang elmondta, hogy Ferenc pápa cselekedetei mélyen megérintették őt.

– Soha nem láttam még ehhez hasonlót, és könnyek szöktek a szemembe – mondta.

Dél-Szudán 2011-ben függetlenné vált Szudántól, de 2013-ban az ország véres polgárháború színterévé vált, aminek következtében legkevesebb 400 000 embert öltek meg.

A vatikáni kétnapos találkozót egy hónappal a béke-megállapodás megkötését megelőző időszak vége előtt tartották. Május 12-én Machar ellenzéki vezető várhatóan vissza fog térni Dél-Szudánba, és újra Kiir helyettese lesz.

Ugyanakkor a szudáni fővárosban, Khartoumban aláírt megállapodást egyre halogatva, a határidők tologatásával és a még nem valósult kulcsfontosságú feltételek körüli alkudozásokkal folytatták.

A csütörtöki szudáni katonai puccs fokozta azon félelmeket Dél-Szudánban, hogy Omar al-Bashir egykori elnök megdöntése megzavarhatja a már-már megkötött, törékeny békeszerződést.

És te mit gondolsz erről a cselekedetről?