A tudomány szerint egy kiruccanás a barátokkal jót tesz az egészségnek

Szinte mindannyian hajlandóak vagyunk pénzt áldozni az egészségünkre. De úgy tűnik, nem mindig a legjobban költjük el az erre szánt pénzt. Persze egy egészséges saláta, vagy egy edzőtermi bérlet jó befektetés, de vannak ennél szórakoztatóbb dolgok is a világon, amik ugyanúgy jó hatással vannak az egészségünkre.

Ilyen például az utazás

Az emberek nagy része azonban sajnos nem nyaral eleget. Az Egyesült Államokban 2015-ben felmérést készítettek, aminek eredménye meglepő volt: A dolgozó amerikaiak több mint fele nem használta ki teljes mértékben a fizetett szabadnapjait. A vakációt gyakran halogatjuk, vagy azért, mert félünk kiesni a munkából, vagy mert azt gondoljuk, nem engedhetjük meg magunknak. Azonban most újabb megerősítést nyert: A pihenés, az utazás nagyon fontos, főleg akkor, ha a barátainkkal együtt tesszük.

A Southern Living nevű internetes oldal nemrég arról számolt be, hogy a legjobb barátokkal való utazás javítja az általános szellemi és fizikai jóllétet. Ez nem is csoda, hiszen egy ilyen út feltölt minket, és minőségi időt, jó élményeket ad, amire mindenkinek nagy szüksége van több hónapnyi folyamatos robotolás után.

A jó baráti kapcsolatok a hétköznapokban is kulcsfontosságúak, hiszen azok, akiknek van néhány igazi jó barátjuk, könnyebben birkóznak meg a stresszel és a traumákkal, ráadásul ezen emberek általános elégedettségi szintje is magasabb. Ráadásul a barátságok fizikailag is jót tesznek nekünk: A Mayo Clinic kimutatása szerint a jó baráti kapcsolatokkal rendelkezők kisebb eséllyel lesznek depressziósak, de esetükben csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata is.

„Életünk egyik legjobb befektetése egy jó, erős baráti kör kialakítása”

– mondta William Chopik, a Michigani Állami Egyetem pszichológusa.

Az érem másik oldala jóval szomorúbb: A magányosan, szoros baráti kapcsolatok nélkül élők általában korábban halnak.

Az utazás bizonyítottan jó hatással van az egészségünkre. A Forbes arról számol be, hogy a szabadságukat kihasználó nők kevésbé feszültek, ritkábban érzik magukat fáradtnak, és jobban érzik magukat a házasságukban is. A jobb általános közérzet pedig a munkahelyi teljesítményre is jó hatással van. A férfiak esetében azt mutatták ki, hogy a rendszeres utazás 32 százalékkal csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A barátainkkal való utazás tehát egy igazi win-win szituáció! Úgyhogy nincs mire várni, épp közeledik a nyár, szólj a legjobb barátaidnak, találjatok egy jó úticélt, és kezdjetek el bepakolni a bőröndjeitekbe!