Visszatér az újrahasznosítható tejespalack Ausztriában

A Greenpeace-el együttműködve a Tirol Milchet tulajdonló Berglandmilch tejüzem az év végétől újratölthető egy literes üvegben szállítja majd a tejet. A tavaly még eldobható palackokat gyártó cég a környezetvédő megoldás érdekében nyolc millió eurót fektet be a hollandiai aschbachi, és a tirolban található wörgli telephelyeibe. Az extra tőke segítségével az üzemekben meglesz a szükséges technológia az újratölthető palackok gyártásához.

„Az újrafelhasználható üvegpalack kétség kívül a leginkább környezetbarát megoldás, és körülbelül négyszer kevésbé káros, mint egy eldobható üveg.” – mondta Alexander Egit, a Greenpeace vezérigazgatója. A független szervezet nem fogad el pénzt sem kormányoktól, sem cégektől, tevékenységük mozgatórugója kizárólag a fenntarthatóság szorgalmazása és a káros anyagok kibocsátásának csökkentése világszerte.

„Annak érdekében, hogy az újrafelhasználás megvesse a lábát Ausztriában, további bátor lépések kellenek olyan nagy cégektől, mint a Berglandmilch. Emellett kulcsfontosságú lesz, hogy a nagy szupermarketek is partnerek legyenek, és ezeket a palackokat helyezzék ki polcaikra.” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Greenpeace által készített reprezentatív felmérés szerint az osztrákok több, mint háromnegyede több újratölthető palackot szeretne látni a hazai üzletekben.