Az amazonasi törzs beperelte a hatalmas olajvállalatot, félmillió hektárnyi őserdőt megmentve ezzel

Az Amazonas a világ legnagyobb és legsűrűbb erdőterülete, melynek 60 százaléka Brazília területén található. Nem csak a hatalmas Dél-Amerikai országban, hanem világszinten is az egyik legfontosabb környezetvédelmi kérdés az Amazonas-medence sorsa.

A folyamatos, növekvő tempójú (hivatalos adatok szerint egymillió (!) focipályányi erdőt vágtak ki 11 hónap alatt) erdőirtás veszélyezteti a lehengerlően sokszínű élővilágot, emellett fontos megjegyezni, hogy bolygónk felszíni édesvízkészletének csaknem ötöde is itt található. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy ami az Amazonas-medencében zajlik, az a világ klímájára, és élővilágára is nagy hatással van.

Azonban nem mindenki ért egyet azzal, hogy ezt a területet védeni kell: hiába a Greenpeace munkatársak ezrei, az őslakosok kérései, a területen található hatalmas olajkészlet miatt a nagy olajvállalatok nem érdekeltek az Amazonas megvédésében.

Ezt elégelte meg nemrégiben egy helyi törzs,

aki beperelte az egyik óriási olajvállalatot, hogy elkerülhessék az Amazonas további pusztulását. A Waorani törzs megnyerte a pert, és úgy tűnik, ezek a világtól igencsak elzártan élő emberek hatalmas környezetvédelmi sikert értek el.

A helyi törvények szerint minden bennszülött törzsnek joga van azon a területen élni, amelyen él, ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania, és az ő engedélyük nélkül ezek a területek nem értékesíthetőek.

A sikeres akcióhoz a világhírű színész, Leonardo DiCaprio is gratulált a Twitteren

Számítások szerint a per megnyerése miatt félmillió hektárnyi erdőt, és annak különleges élővilágát mentették meg a Waoranik.