Az anyukám megkért, hogy ne áruljam el ezt a titkot senkinek, de nem tudtam ellenállni a kísértésnek! Húsvéti gyönyörűségek…

Édesanyám nem igazán tud rajzolni, emiatt mindig elszomorodik. Viszont templomba járó típus, és mint minden hívő, várja a fényes húsvéti ünnepeket. Habár nem rendelkezik valami nagy művészi tehetséggel, édesanyám ennek ellenére minden évben követi a hagyományokat, és tojást fest. Véleménye szerint a tojások díszítése, festése a lélek egy speciális gyakorlata.

Most megmutatom azt a módszert, amit édesanyám használ ilyenkor, húsvét előtt. Ez igazából egy egyszerű módszer, ezért könnyen megeshet, hogy a kedves olvasó már ismeri! A szépsége abban rejlik, hogy teljesen természetesnek hat, és a természet adta mintákat láthatjuk viszont a tojásokon. Ezt a módszert használja hát ez én édesanyám, és ez valóban valami egészen csodálatos! Nézzed például azt a tojást, amin egy kis levél egészen elképesztő módon hagyta hátra a smaragdszínű lenyomatát a tojás héján. Neked hogy tetszik? Igencsak örülnék, ha a kommentrovatban megosztanád visszajelzéseidet, véleményedet!

Egyszer régen, amikor még nagyon fiatal voltam, anyám fantasztikusan szép tojásokat készített, melyek festéséhez a hullámos papagájunk kis tollait is felhasználta. Soha nem fogom elfelejteni ezt, nagyon lenyűgözött! Tehát, ahhoz, hogy ilyen varázslatot alkossunk, nem kell sokáig vesződni. A legfontosabb dolog a kreativitás!

Húsvéti tojások díszítése

Amire szükséged lesz:

  • cérna
  • tojások (jobban tesszük, ha erre a célra barnásabb héjú tojásokat választunk, szebb lesz a végeredmény)
  • nejlon harisnya
  • hagymahéj
  • egy nagyobb edény
  • különböző növények levelei (felhasználható kapor, petrezselyem, hagyma, szobanövények levelei, de még apróbb madártollak is)

Húsvéti tojások festése a hagyományos módszerrel

1. Szükségünk lesz rengeteg vöröshagymára, pontosabban azok héjára! Körülbelül 3 kg hagymát kell megtisztítani, majd a száraz, narancsvörös színű héjakat tegyük az edénybe, öntsünk rá vizet és forraljuk fel. Ebből igencsak erős festőhatású főzet keletkezik. A beburkolt tojásokat az edény aljára kell helyezni, lehetőleg a hagymahéjak alá. 10 perc elteltével a tojásokat kiszedhetjük, egyfelől megfőttek, másfelől pedig a levelek, tollak lenyomatai már megfelelően látszanak.

2. De hogyan burkoljuk be a tojásokat? A legegyszerűbb a levelek, tollak mintáját megalkotni. Erősítsük fel a levelet, vagy a tollat a tojásokra, majd tegyük bele a nejlon harisnyába, melyet egy cérnaszállal szorosan kössünk meg. A harisnya felesleges részét édesanyám rendszerint levágja.

3. Szép minták alakíthatók ki bazsalikomlevél, de akár tűlevelek felhasználásával is. Érdemes nekünk is kísérletezni!

Természetesen számos más ötlet is létezik a tojások festésére… Nekem mégis, édesanyám módszere áll legközelebb a szívemhez, amit gyermekkoromban annyiszor láttam, és csináltam. Amikor csak rá gondolok, nagyon a konyhába kívánkozom, kis leveleket keresgélve és nekiállni…

A húsvéti tojások egyéb, nagyon szép díszítésének módjai

1. Nagyon vékony csipke

Annak érdekében, hogy így díszítsünk húsvéti tojást, be kell csomagolni azt egy darab csipkébe, amit persze rögzíteni kell egy befőttes gumival is. Ezután tegyük bele a tojást a festékbe. Válasszunk egy, a tojáshéj eredeti színétől nagyon eltérő színt, hogy a minta kontrasztja még szebbé varázsolja a húsvéti tojásokat!

2. A tavasz első levelei

A tojásokat levelekkel, apró gallyakkal és virágokkal díszíteni nagyon egyszerű és gyors megoldás. Emellett igencsak szokatlan és modern is.

3. Szalagos tojás?

Ez egy nagyon egyszerű, de igencsak nagyszerű módszer. A végeredmény lenyűgöző!

4. Tojásmozaik

Maga a tojáshéj is lehet kiváló díszítőelem a tojáson! Először fessünk meg pár tojást különböző színekre, majd a pucoljuk meg, a héjára lesz a továbbiakban szükségünk! Egy festetlen tojásra PVA ragasztóval ragasszuk fel a tojáshéj-darabkákat. A végeredmény nagyon szép lesz!

5. A természetesség szépsége

A tojások természetes színe önmagában is megfelelő lehet, ha elegáns rajzokat rajzolunk rá fehér filctollal, esetleg kis matricákkal is díszíthetjük. Ezek csak a tojások szépségét emelik ki.

6. Vintage

Ugyanaz az eredmény érhető el ezzel a technikával, mint a dekupázs módszerrel. Szükségünk lesz szalvétákra, amiken kis rajzok, minták vannak, és pasztára (2 teáskanál keményítő 50 ml vízben elkeverve). Ragasztóként használhatunk fehérjéből és PVA ragasztóból álló keveréket is.

A szalvéta felső, ábrával díszített rétegét válasszuk le az alatta lévőktől. Ezután vágjuk ki a kívánt mintát. Ecsettel kenjünk egy vékony réteg ragasztót a tojás azon részére, ahová a mintát szándékozunk elhelyezni. A kivágott mintát óvatosan helyezzük rá a ragasztós felületre és az ecset segítségével itassuk át ragasztóval. Próbáljuk meg kisimítani a széleit, a ráncokat és távolítsuk el a légbuborékokat. Hagyjuk a tojásokat megszáradni, majd még egy réteg ragasztót vigyünk fel a felületre.

7. A gyermeki fantázia…

Semmi sem ragyogóbb és szebb, mint a gyermekek rajzai.

8. Nem csak tojás, aranytojás!

Ha a húsvéti tojásokat aranyszínű festékkel fújjuk be, kicsit olyan érzésünk lesz, mintha magunk is egy mesében lennénk…

9. Feketén fehér?

Ha kiváló rajzkészséggel rendelkezel, magad is rajzolhatsz hagyományos mintákat a tojásokra. Egy biztos: az ilyen tojások a húsvéti dekoráció fénypontjai lesznek, amik mellett senki sem tud majd szótlanul elmenni!

10. Színárnyalatok

Ez egy nagyon egyszerű, de eredeti módja a tojások festésének. Olyan egyszerű, hogy még a gyermekeknek is bátran ajánlható! Öntsük ki a nagy koncentrációjú tojásfestéket egy tálba, majd tegyük bele a tojásokat két percre úgy, hogy csak az aljukat érje a festék. Ezután a festékhez öntsünk vizet, majd ismét 2 percig tegyük vissza a tojásokat. Majd újra hígítsuk a festéket, és két percre újra tegyük bele a tojásokat. Ismételjük meg ezt az eljárást többször. A hígítás miatt a tojásokon nagyon szép színárnyalatok keletkeznek.

A húsvétra való készülődés, a tojásfestés az egyik legbensőségesebb, legszebb és legjobban megőrzött családi hagyomány Te is légy kreatív és bátran oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel az ötleteidet, módszereidet!