Az érzékeny gyerek nem tutyimutyi! Olyan, mint az orchidea, megfelelő környezetben boldog és kivirul!

A mi kultúránkban az érzékeny szót negatívan kezelik, amikor azt mondjuk valakire, hogy érzékeny, akkor az illetőre azt értjük, hogy gyenge. Minden ötödik ember érzékeny, ezek az emberek a negatív és a pozitív dolgokra is másként reagálnak.

Az érzékeny gyerekek olyanok mint az orchidea, ha kellemes környezetben vannak, akkor virágozni fognak, ha pedig nem kedvező körülmények között nevelkednek, akkor szenvednek és nem fognak annyira ragaszkodni az őket körülvevő környezethez.

Egyszerű és olcsó! (kattints ide) mutatunk egy egyszerű és elronthatatlan receptet! Miért nem ismertem hamarabb ezt a receptet?

A kutatások kimutatták, hogy az ilyen érzékeny gyerekek más érzelmi megnyilvánulásokat produkálnak. Több ezer gyereken végzett kísérletnél megállapították, hogy 5 gyerekből 1 érzékenyebben reagál a stresszre, mint a társai.

Egy másik kutatás szerint pedig, ha az érzékeny gyerekek kedvező körülmények között növekednek, akkor egészségesebbek lesznek mint a társaik, mentálisan és testileg is.

Miért van az, hogy egyes emberek annyira érzékenyek az őket körül vevő környezetre?

A magyarázat a következő: az emberi szervezetben van egy olyan mechanizmus, amely követi a környezetünk változását és a biológiai fejlődést. Ezzel együtt mi emberek úgy vagyunk megalkotva, hogy egyes személyek közülünk gyorsabban reagálnak a rosszabb körülményekre, jó körülmények között pedig jó eredményeket érnek el. Így növekszik a túlélési esélye is az emberiségnek.

Általában a szülők valami rossz dologként kezelik a gyerek érzékenységét és arra biztatják őket, hogy ne legyenek gyengék, szedjék össze magukat és legyenek erősebbek, de ez nem minden esetben használ a gyereknek.

Ha van egy érzékeny gyermekünk, akkor az a legfontosabb, hogy a szülő arra koncentráljon, hogy a gyerek környezete megfelelő legyen.

– Mindennapos rutint kell kialakítani a gyerek számára, olyat amelytől a gyerek magabiztosnak és stabilnak érzi magát.
– Válasszunk pozitív atmoszférájú iskolát, osztályt és megfelelő tanítókat.
– Alakítsunk ki a gyerek számára egy olyan helyet, ahol el tudja mondani az érzéseit és figyeljünk rá.
– Támogassuk a gyerek hobbijait, figyeljünk arra, hogy mi érdekli, milyen játékokkal tölti az idejét.

Megfelelő környezetben az érzékeny gyerekek sikeres felnőttekké válnak.