Ez a 10 kép megmutatja az állatkertek azon oldalát, amelyet mindig elrejtenek előlünk

Egy állatkerti látogatás mindig szórakoztató programnak tűnik az emberek számára. Az állatkertek lakóinak azonban már nem akkora móka ez az egész. Az alábbi képek valószínűleg mindenkit elgondolkodtatnak majd azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e pár óra szórakozásért cserébe így bánni élőlényekkel. Nem állítjuk, hogy minden állatkert ilyen körülmények között tartja az állatokat, mi most az elrettentő példákat mutatjuk meg.

1. Szeméthegyek

A képen egy krokodil élőhelye látható, telis-tele szeméttel. Amikor az állatok az ételük mellett-helyett ezeket fogyasztják, az komoly egészségügyi kockázatokat jelent rájuk nézve.

2. Megtévesztés céljából befestett állatok

Sajnos ez nem vicc. Annak érdekében, hogy az állatok furcsának, különlegesnek, vagy másmilyennek tűnjenek, befestik őket. A képen egy „zebrára festett” szamár látható. Amellett, hogy a festés értelemszerűen nem tesz jót az állatoknak, az állatkert a fizető vendégeit is átveri.

3. Az állatokat antidepresszánsokkal kezelik

Ha az előbb azt mondtuk, az állatok befestése káros, mit mondjunk erre a gyakorlatra? Az állatkertek lakóinak betegségeit sokszor nem veszik észre, vagy nem kezelik megfelelően, mert jelzéseiket, megváltozott viselkedésüket a gyógyszerek hatásának tudják be. Ezek az antidepresszánsok jelentősen befolyásolják az állatok viselkedését is, ami sokféle veszély forrása lehet.

4. A körülmények sokszor közel sem ideálisak

Egy állatkert fenntartása nem könnyű feladat, a komoly költségeket a szakértők szívesen csökkentik az állatok komfortjának rovására. A falakat nem tisztítják rendszeresen, a ketrecek-kifutók állapota sokszor nem megfelelő, ugyanis nincs olyan keretrendszer, ami ezt szabályozná.

5. Nem megfelelő bánásmód

Tekintettel arra, hogy ezeket az állatokat fogva tartják, távol természetes élőhelyüktől, és annak jellegzetességeitől, nagyon sok gondoskodásra van szükségük. Ahhoz, hogy egy ilyen speciális környezetben jól érezzék magukat, megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerre, tisztaságra, törődésre van szükségük. Sajnos egyértelmű, hogy ez sok helyen nem valósul meg. Ezen a képen egy alultáplált teve látható…

6. Az állatok zoochosis-t kaphatnak

A Zoochosis egy pszichés betegség az állatkerti állatoknál. A korlátozott mozgástér, a bezártság érzése, a természet körforgásából való teljes kiesés egészségtelen számukra, egy állat sem született arra, hogy bezárva éljen. Ezen a képen egy medve próbál meg menekülni, ez a zoochosis egyik fő tünete.

7. Aki nem hoz hasznot, rosszul jár

Sok állatkertben működik az a gyakorlat, hogy azokat az élőlényeket, akik nem képesek szaporodni, vagy túlságosan idősek, kisebb állatkertekbe értékesítik, ahol a körülmények jellemzően még rosszabbak. Néha azonban még ennyi sem kell ahhoz, hogy kegyetlenül bánjanak egy állattal. A képen látható zsiráf Marius, aki fiatal volt, és egészséges, mégis megölték, és az oroszlánok elé dobták. Hogy miért? Nos, úgy ítélték meg, nem érdemes szaporítani, mert adottságai és tulajdonságai túlságosan is „átlagosak” voltak.

8. Nem törődnek az állatok mentális állapotával

Ez a fotó Indonéziában, a Sarabaya állatkertben készült, ami egy pokoli hely volt az itt élő állatok számára. Egy évvel ezelőtt tényfeltáró cikk készült a Sarabaya-ban lévő állapotokról, ami meghökkentette az olvasókat. A képet látva egyértelmű, hogy ez a tigris teljes agóniában van.

9. Biztonsági problémák

Olykor előfordul, hogy a látogatók behatolnak, vagy egy szerencsétlenség következtében bekerülnek az állatok területére. Természetes, hogy ilyenkor az ember védelme az elsődleges, azonban sok olyan esetről is tudunk, amikor a vészjelzés tévesnek bizonyult, az őrök mégis erőszakot alkalmaztak az állatokon.

10. A takarítás ideje alatt is kárt okoznak az állatoknak

A takarítással kapcsolatos problémák leginkább a tengeri élőlényeket érintik. A képen a falakat tisztítják, a folyamat közben a delfinek számára alig marad némi víz.