Bazsarózsa a tavasz kedvence, így ültesd el és így gondozd, hogy sok virágja legyen!

A bazsarózsa egy közkedvelt növény, színes virágai és kellemes illata mindenkit meghódít, egyre több kertben megtalálható. Ez a virág tavasz elejétől őszig virágzik, ha a megfelelő módon van elültetve akkor a bazsarózsa 10 évig is elél. Most pedig lássunk néhány hasznos tanácsot a bazsarózsa ültetésével és gondozásával kapcsolatban. Az ideális időpont a bazsarózsa ültetéséhez az ősz, így lesz ideje akklimatizálódni a tél folyamán, de elültethetjük tavasszal is de ekkor már feltétlenül palántáról.

Ha a bazsarózsa cserépbe van, akkor az ültetést bármikor elvégezhetjük májustól októberig. Ez a növény nagyon jól alkalmazkodik, azonban szüksége van gazdag és laza talajra ezért egy évben egyszer ássuk fel a földet a bazsarózsa sorai között. A talajt termékenyíteni kell ősszel és tavasszal, csak vigyázzunk a növényre trágyázás közben. A bazsarózsát olyan helyre ültessük ahol éri a napfény és védve van a széltől, ilyen hely általában a kerítés mellett vagy a kert szélén található. Miután a bazsarózsát elültettük föltétlenül locsoljuk, tavasszal nem sok vízre van szüksége ezért vigyázzunk ne öntözzük túl, nagy mennyiségű vízzel mert ez a növény érzékeny nem szereti a túl sok vizet.

A bazsarózsa az ültetéstől számított egy éven belül virágzik de több bimbó csak az ültetés után számított három éven belül jelenik meg rajta. Semmi képen ne szakítsuk le a virágot első virágzás után, mert akkor nem fog többé virágozni. A bazsarózsa virágját ültetés utáni harmadik évben, virágzáskor már leszakíthatjuk, a szárát és a gyökerét is három év elteltével mozdíthatjuk.

Néhány jó tanács a bazsarózsa szaporításához: erre a legjobb módszer a bazsarózsa bokrok szétültetése, amit ősszel kell elvégeznünk. Egy öt éve elültetett bazsarózsa bokrot kb. hét részre lehet osztani. Az a gyökér amelyet a szaporításhoz használunk legalább két darab fejlett rüggyel kell rendelkezzen, 5-10 cm-nél lejjebb pedig ne ássuk a földben, mert akkor nem fog virágozni csak 2 – 4 év múlva.

Egy olyan területen ahová csak bazsarózsa van ültetve 80-100 cm-es távolságra kell kerüljenek egymástól a tövek. Egy hatásos módszer nagy mennyiségű bazsarózsa eléréséhez a dugványozás, amelyet májusban kell elvégeznünk úgy, hogy a fiatal hajtásokat homokos talajba ültetjük kevésbé napos helyre, ezek a hajtások őszre gyökerét eresztenek és akkor elültethetjük őket a végleges helyükre. A dugványozás általi szaporításnál legyünk türelemmel, ha egy palánta elkezd virágozni törjük le a bimbót mert majd később kb. három év múlva nem fogja bírni a virágzással járó megerőltetést. A bazsarózsák nyírása ősszel történik, amikor is majdnem a földig lenyírjuk őket.

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy a bazsarózsa hosszabb ideig bírja vázában?

Mielőtt a bazsarózsát vázába tesszük vágjunk le a szárából és a leveleiből azért, hogy hosszabb ideig elálljon a vázában. A vizébe tegyünk egy kiskanál cukrot, a vizet minden nap cseréljük és minden második nap vágjunk még egy keveset a szárából.A bazsarózsa felfrissültebb lesz, ha a szárát 1 percre forró vízbe mártjuk. A bazsarózsa szereti a fényt ezért érdemes a vázát napfényes helyre tenni és szellőztessünk minél sűrűbben, a hőmérséklet pedig kb 24 C fokos