Betöltötte 86. születésnapját egy ország kedvence, Bodrogi Gyula

Április 15.-én ünnepelte 86. születésnapját Bodrogi Gyula. A Nemzet Színésze saját elmondása szerint meglepődve konstatálta, hogy mennyire hiányzik neki a színház, utalva a mostani helyzetre, ahol ő is, mint a korosztályához tartozó emberek többsége, kénytelen otthon maradni. Fegyelmezett ember, aki elfogadja és betartja a szabályokat, és most szembesült azzal, mennyire fontos számára még mindig a színház, a kollégái, a játék, és persze a közönség.

Bodrogi Gyula Budapesten született, 1934. április 15.-én. Néptáncosként kezdte pályáját. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett. 1954-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1958-ban diplomázott. Később, 1975-től a Színház és Filmművészeti Főiskola tanára. Dolgozott a József Attila Színházban, a Vidám Színpadon, és a Centrál Színházban is. 2002-ben beválasztották a Vidám Színpad örökös tagjai közé. 2003 óta a Nemzeti Színház művésze.

Több, mint 100 film, számos színpadi szerep és rendezés, valamint szinkron fémjelzi hosszú pályafutását. Filmjei közül kiemelkedik a Tanulmány a nőkről (1967), és a Fuss, hogy utolérjenek (1972). Többek között játszott a nagysikerű Linda című sorozatban is. Maradandót alkotott az A kaktusz virága, a Charley nénje, valamint a Szomorú vasárnap című előadásokban is. Pályája során szinte minden elismerést megkapott: Munkáját Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, Kiváló és Érdemes művész díjjal, valamint A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével jutalmazták.

Első felesége Törőcsik Mari volt, akivel a főiskolán ismerkedett meg. Második felesége a szintén színésznő Voith Ági, akitől Ádám nevű fia született. Jelenleg Vass Angéla az élettársa.

Bodrogi Gyula a közönség szeretetén túl a kollégái megbecsülését is élvezi. Mindenki csak pozitív jelzőkkel illeti, és szakmai hozzáértése mellett nagyra tartják emberi értékeit is. Felkészült, tehetséges, humoros, alkalmazkodó, megbízható ember hírében áll. Jókedvét, játékosságát és érdeklődését idős korára is megtartotta, feladatait ma is olyan lendülettel és energiával végzi, mint évtizedekkel ezelőtt. A gyerekek szívét is rabul ejtette, hiszen ő volt Süsü, a sárkány hangja. Bodrogi szabadidejében szívesen hódol nagy szenvedélyének, a vadászatnak.

Isten éltesse sokáig!