Egy autó, amit csak 100 évente kell megtankolni!

A Laser Power Systems (LPS) nevű Connecticut állambeli (USA) cég egy új meghajtási rendszert fejlesztett ki a természetben ismert egyik legnehezebb anyag, a tórium felhasználásával.

Mivel rendkívüli sűrűsége van, a tórium hihetetlen mennyiségű hőt termelhet. A cég jelenleg olyan kis tórium darabokkal kísérletezik, amelyek képesek lézersugarat létrehozni, ezáltal vizet felmelegíteni. Így gőz keletkezik, ami egy mini turbinát forgat. A tórium hajtású motor jelenlegi modellje 200 kilogramm súlyú, és könnyen beépíthető a hagyományos autók motorterébe. Egyes szakértők szerint mindössze egy gramm tóriumból több energiát szabadíthatunk fel, mint 28 ezer liter benzin elégetésével. Egy évszázadnyi autózáshoz mindössze 8 gramm tórium elégséges.

Robert Hargraves szakértő szerint:

„a jövő kicsi vagy semleges CO2-kibocsátású energiaforrásoknak olcsóbbnak kell lenniük, mint a szén, ellenkező esetben eleve kudarcra van ítélve minden próbálkozás, hogy a fosszilis energiaforrásokat helyettesítsük”.

Példának okáért az Egyesült Államok fogyasztja a világ energiájának 20 százalékát, és a Hargraves szerint még akkor is, ha az USA CO2-kibocsátása nullára csökken, a többi ország által termelt 80 százalék továbbra is égető problémát jelent. Továbbá, mivel a széndioxid kibocsátás minden elképzelhető határt átlép, rendkívül innovatív megoldásokra van szükségünk.

A tórium ebben az esetben válasz lehet a világ atomenergia kérdésére is. Nézzük meg a száraz tényeket: a tórium felhasználásával 10-től 10 ezerszer kevesebb hosszú élettartamú radioaktív hulladék keletkezik; a tórium előállítása során csak egy tiszta izotóp keletkezik, míg a természetes uránizotópok keverékek, megkövetelik a legtöbb hagyományos atomerőműben való dúsítást; a tórium csak különleges körülmények fennállása esetén hajlandó láncreakciót végrehajtani, ezen feltételek nélkül a láncreakció magától megszakad; Hargraves azt is megjósolja, hogy a gyárak és üzemek át fognak térni a tóriumra. Ezt a közeljövőben saját szemünkkel is láthatjuk.