Egy kínai orvos szerint könnyedén elkerülhetjük az ízületi gyulladásokat, különösen a nyak szédítő fájdalmát!

Neked is ismerős a következő tünet: minden egyes nyakizmod rettentően fáj? Vagy elviselhetetlenül fáj az ágyék környéke? Ezek többek, mint az egyik legkellemetlenebb fájdalmak, ezek sajnos elég rosszat jelentenek. Ha ugyanis a gerinc ezen tájékai fájnak, az biztos jele annak, hogy valami komoly probléma áll fenn.

Amikor ezen fájdalmak kezeléséről van szó, a jógát mind a mai napig mellőzött gyógyító módszernek tartják. Ugyanakkor azok az emberek, akik kipróbálták a jóga többféle módszerét, hogy meggyógyuljon a gerincük, illetve nyakizmaik ne fájjanak, ezután már nem hajlandóak más tornát elvégezni, a jóga annyira hatékonynak bizonyult!

Az alábbiakban közzéteszünk néhány jógapózt, amikkel lehetővé válik, hogy a nyaki izomfájdalom megszűnjön, a gerincoszlop terhelése csökkenjen. Ez különösen azoknak lesz nagyon hasznos, akik ülőmunkát végeznek!

Gyógyító jóga

1. Feküdj a hátadon és kulcsold össze a kezeidet a hátad mögött. Karodat annyira nyújtsad ki egyik irányban, amennyire csak tudod! Fontos, hogy ezt a gyakorlatot lassan, fokozatosan végezzük el, nehogy megsérüljenek az ínszalagjaink!

2. Térdeljünk le, könyökünket helyezzük magunk elé valami magasabb pontra, majd fejünket hajtsuk le. Maradjunk ebben a testhelyzetben, lélegezzünk mélyeket vagy tízszer. A gerincünk fokozatosan nyúlni fog.

3. A kiinduló testhelyzet a sarokülés. Karunkat a hátunk mögött az ábrán látható módon kulcsoljuk össze. Lélegezzünk mélyeket, fejünket mindenképpen tartsuk egyenesen! Ez azon gyakorlatok közé tartozik, melyek végrehajtása fájdalommal is járhat, de ennek ellenére ez egy nagyon hatékony gyógygyakorlat.

4. A következő gyakorlat végrehajtásához álljunk egyenesen, vállszélességű terpeszben. hajoljunk előre úgy, hogy a hátunk mögött összekulcsolt karunkat is hajlítsuk előre annyira, amennyire csak tudjuk, mert így fog gerincünk igazán kiegyenesedni.

5. Álljunk közel egy függőleges felülethez (fal, szekrény) és helyezzük alkarunkat a felületre. Könyökünknek a váll vonala alatt kell lennie, lehetőleg szélesen kitárva, egymástól távol. Lépjünk pár lépést hátra, közben alkarunk helyzete változatlan! Fejünket hajtsuk le. Öt mély lélegzetet vegyünk, ennyi idő elég a gyakorlat végrehajtásához.

6. Tegyünk fejünk, illetve derekunk alá valami tömbszerűt. Ezután mindössze annyit kell tenni, hogy hagyjuk, hogy testünk ellazuljon ebben a testhelyzetben. Maradjunk ebben a helyzetben, öt mély lélegzetvételnyi idő elég is a feladatra.

7. Álljunk négykézlábra, majd egyik kezünket nyújtsuk ki előre, majd a másikat alatta derékszögben dugjuk át, fejünket pedig helyezzük a padlóra (végig ott kell maradnia). Tíz mély lélegzetvétel és készen is vagyunk.

8. Ezen kicsavarodott testhelyzethez először üljünk le és hajlítsuk be a térdünket. Az ellentétes oldali könyökünket és térdünket érintsük össze. A szabad kezünket pedig helyezzük a hátunk mögé, tenyérrel a földre. A másik könyökünkkel is végezzük el ezt a gyakorlatot. Figyeljünk arra, hogy a derekunk izmai megnyúljanak.

És végül, egy nagyon fontos tanács, amely segíthet elkerülni a nyaki fájdalmakat! Ne nézzünk a telefonra vagy egy másik elektronikus eszközre séta közben! Ez egy nagyon természetellenes helyzet a nyak számára!

Annak érdekében, hogy a nyakunk pihenjen, az állunkat enyhén le kell süllyeszteni, és mintha megnyomódna a nyakunk, akkor annak izmai el tudnak lazulni és a fájdalom sem fog jelentkezni.

Gerincoszlopunk egy tengely, melyhez a testünk számos része kapcsolódik, ezért ha nem egészséges, a többi testrészünk is fájni fog. Vedd fel ezeket a gyakorlatokat a napi tornafeladatok közé, és meglátod, hogy sokkal erősebbé válnak az izmaid.

Kívánjuk, hogy ezen gyakorlatok eredményeképpen légy sokkal egészségesebb! Ha tetszett ez cikk, a hasznos egészség-megőrzési tanácsok, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!