Egy tésztából kenyér, kifli és zsemle is készíthető! A recept nagyon egyszerű

Sok finomságot készíthetünk egyetlen tésztából. Lehet belőle finom kenyér, puha kifli, vagy akár zsemle is. A tésztával nagyon egyszerű dolgozni, ezért is szeretjük.

Hozzávalók:

  • 20 dkg sima liszt,
  • 20 dkg kenyérliszt,
  • 1 evőkanál burgonyapehely,
  • 1 késhegynyi aszkorbinsav,
  • 2 evőkanál étolaj,
  • 2 kávéskanál só,
  • 2 dkg élesztő,
  • 2,5 dl víz.

Elkészítés

A hozzávalókat egy tálba tesszük. Az élesztőt nem kell futtatni, csak arra szoktam vigyázni, hogy az olajjal közvetlenül ne érintkezzen. Vagyis először az olajat teszem bele és egy kicsit elkeverem a liszttel, aztán mehet bele az élesztő.

Géppel vagy kézzel alaposan kidagasztjuk, tényleg alaposan, attól lesz szép magas, foszlós a kenyér.

Kelesztő tálba teszem, 15 percig pihentetem, akkor finoman átgyúrom. Újra hagyom kelni, de most már addig, amíg kétszeresére dagad. Nem írok időt, mert ebben a melegben 20-25 perc is elég, de télen pl. több kell.
Akkor kiveszem a dagasztótálból, ismét átgyúrom, formázom, díszítem egy kicsi elvett tésztából készült mintákkal.

Egy jénait kibélelek sütőpapírral és kenyeret ebben kelesztem megint, a jénai tetejét is rátéve. Ismét a kétszeresére kell kelnie.

Ennek sem kel túl sok idő. Közben a sütőt előmelegítem. Hőfokot sajnos nem tudok írni, mert nekem csak egy régi típusú gáztűzhelyem van, annak a legnagyobb lángján sütöm a kenyereimet.

Amikor már szép nagy a kenyerünk, megvágjuk, hogy ha még hízni akar, – és mindig akar – akkor ott nyíljon tovább.

A kenyeret lespriccelem vízzel, a jénai belsejét is és beteszem a forró sütőbe. Kb 40 percig sütöm a fedő alatt, az utolsó 10 percre leveszem a jénai tetejét és egy kicsit lejjebb veszem a hőfokot. Valahol a takarék és a nagy láng közé.
Amikor már olyan a színe, amilyet szeretnék, akkor óvatosan kiveszem és rácsra teszem hűlni. Egy leheletnyit ismét ráspriccelek, de tényleg csak keveset, hogy ne ázzon el a kenyér.

Tudjátok mi a legjobb ebben a receptben? Hogy nem csak kenyér süthető belőle. Ahogy a neve is mutatja ezt eredetileg zsemléhez kísérleteztem ki, aztán egyszer lustaságból talán, egyben hagytam a mennyiséget. Így lett belőle zsemlecipó.
De megmutatom milyen zsemlét és kiflit lehet belőle készíteni.

Az eredeti recept alapján elkészítette Krisztina Hajnal, aki a „Bidista – Mit főzöl ma? Süssünk-főzzünk valami finomat” Facebook csoport tagja!