Egy tésztából kenyér, kifli és zsemle is készíthető! A recept nagyon egyszerű

Sok finomságot készíthetünk egyetlen tésztából. Lehet belőle finom kenyér, puha kifli, vagy akár zsemle is. A tésztával nagyon egyszerű dolgozni, ezért is szeretjük.

Hozzávalók:

  • 20 dkg sima liszt,
  • 20 dkg kenyérliszt,
  • 1 evőkanál burgonyapehely,
  • 1 késhegynyi aszkorbinsav,
  • 2 evőkanál étolaj,
  • 2 kávéskanál só,
  • 2 dkg élesztő,
  • 2,5 dl víz.

Elkészítés

A hozzávalókat egy tálba tesszük. Az élesztőt nem kell futtatni, csak arra szoktam vigyázni, hogy az olajjal közvetlenül ne érintkezzen. Vagyis először az olajat teszem bele és egy kicsit elkeverem a liszttel, aztán mehet bele az élesztő.

Géppel vagy kézzel alaposan kidagasztjuk, tényleg alaposan, attól lesz szép magas, foszlós a kenyér.

Van otthon liszt és tojás? Kattints ide és tekintsd meg ezt a videót, hogyan készül az elronthatatlan sütőben sült fánk recept!

Kelesztő tálba teszem, 15 percig pihentetem, akkor finoman átgyúrom. Újra hagyom kelni, de most már addig, amíg kétszeresére dagad. Nem írok időt, mert ebben a melegben 20-25 perc is elég, de télen pl. több kell.
Akkor kiveszem a dagasztótálból, ismét átgyúrom, formázom, díszítem egy kicsi elvett tésztából készült mintákkal.

Egy jénait kibélelek sütőpapírral és kenyeret ebben kelesztem megint, a jénai tetejét is rátéve. Ismét a kétszeresére kell kelnie.

Ennek sem kel túl sok idő. Közben a sütőt előmelegítem. Hőfokot sajnos nem tudok írni, mert nekem csak egy régi típusú gáztűzhelyem van, annak a legnagyobb lángján sütöm a kenyereimet.

Amikor már szép nagy a kenyerünk, megvágjuk, hogy ha még hízni akar, – és mindig akar – akkor ott nyíljon tovább.

A kenyeret lespriccelem vízzel, a jénai belsejét is és beteszem a forró sütőbe. Kb 40 percig sütöm a fedő alatt, az utolsó 10 percre leveszem a jénai tetejét és egy kicsit lejjebb veszem a hőfokot. Valahol a takarék és a nagy láng közé.
Amikor már olyan a színe, amilyet szeretnék, akkor óvatosan kiveszem és rácsra teszem hűlni. Egy leheletnyit ismét ráspriccelek, de tényleg csak keveset, hogy ne ázzon el a kenyér.

Tudjátok mi a legjobb ebben a receptben? Hogy nem csak kenyér süthető belőle. Ahogy a neve is mutatja ezt eredetileg zsemléhez kísérleteztem ki, aztán egyszer lustaságból talán, egyben hagytam a mennyiséget. Így lett belőle zsemlecipó.
De megmutatom milyen zsemlét és kiflit lehet belőle készíteni.

Az eredeti recept alapján elkészítette Krisztina Hajnal, aki a “Bidista – Mit főzöl ma? Süssünk-főzzünk valami finomat” Facebook csoport tagja!