Egy újabb “gyors” kenyerünk

Pont így szeretjük. Vékony és ropogós héjjal.

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt,
  • 3 dl kézmeleg víz,
  • 2 csapott teáskanál só,
  • 1 kisebb evőkanál ecet(elhagyható),
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 evőkanál olaj.

Van otthon cukkini? (kattints ide) Egyszerű és olcsó recept! 30 perc alatt csodás ételt készíthetsz belőle!

Elkészítés

Nem kaptam kenyérlisztet, így 25 dkg finomlisztet és 25 dkg réteslisztet összekevertem. Belekevertem a sót, majd a vízben feloldottam az élesztőt és a liszthez öntöttem az ecetet is. Összegyúrtam.

Mikor összeállt gyúródeszkára tettem és jól kidolgoztam kb 15 percig. Utána beledolgoztam az olajat. Tálba tettem és 45 percig kelesztettem, majd finoman átgyúrtam és a deszkára téve beborítottam a tállal és pihentettem 15 percig. Ezután megformáztam és szilikonos sütőpapírral bélelt jénai tálba tettem.

A tál tetejét befújtam vízzel és ráborítottam. Ebben a párában kelesztettem még 50 percet. A sütőt közben előmelegítem. 50 perc után a tészta tetejét több helyen bemetszem, bepermetezem vízzel és a jénai tetejét is és újból ráborítom. 230 fokos sütőbe tolom 15-20 percig, majd mérséklem a hőt 200 fokra így sütöm még kb 30- 35 percig. Az utolsó 10 percben leveszem a tetőt, hogy jobban piruljon a kenyér.

Mikor kész, rácsra teszem és a nagyon forró kenyeret lepermetezem nagyon hideg vízzel. Pár perc múlva elkezd “beszélgetni” a kenyerünk. Gyönyörűen kicserepesedik és ami nekünk fontos nagyon finom vékony, ropogós lesz a héja.

Most dupla adagot sütöttem. Ezt kacsasütő tálban. (1,5 kg)

Andrea Cziráné Nagy konyhájából!