Adjuk el vagy adjuk ki? Hosszú távon mi a jó döntés egy nem használt lakás esetén?

Eladó lakás vagy kiadó lakás? A bizonytalan gazdasági helyzet miatt ma nem egyszerű ingatlanügyi döntéseket hozni. Az adók nőnek, az infláció mértékével is egyre nehezebb kalkulálni, a hétköznapi kiadásokról nem is beszélve. Vajon érdemes-e eladni, vagy érdemesebb kiadni már meglévő lakásunkat?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az előnyöket és a hátrányokat mindkét lehetőség esetén, valamint kitérünk olyan szempontokra is, melyeket érdemes alaposan végiggondolni a döntés előtt.

Kiadás és eladás – előnyök és hátrányok

Amikor egy ilyen kérdést mérlegelünk, sok különböző szempontot kell figyelembe vennünk, ám van néhány objektív mutató, amivel mindenképp jó, ha tisztában vagyunk.

Az ingatlan kiadása

Először is, a kiadás passzív bevételt jelenthet. Egy stabil bérlővel a havi bérleti díjból folyamatos bevételt generálhatunk, ami hosszú távon jelentős pénzügyi előnyöket hozhat. Emellett a kiadott ingatlannal kapcsolatos fenntartási költségek, például a karbantartás és a javítások a bérlő felelőssége is lehet – ez utóbbi attól függ, hogy mit foglal magába a szerződésünk.

Ugyanakkor bérlőkkel való kapcsolattartás, szerződések kezelése és a problémák megoldása mindennapi teendőkké válhatnak. Emellett előfordulhat, hogy időszakosan nem találunk bérlőt, és az ingatlan üresen áll, ami csökkenti a bevételünket. Ha a lakást hosszú ideig nem lakja senki, akár állagromláshoz is vezethet – ráadásul a közüzemi számlákat, a közös költséget akkor is fizetni kell, ha fogyasztás nem történik.

Nézzük az eladás szemszögét!

Azonnal jelentős összeget kapunk a lakásért, amit felhasználhatunk más célra, például egy másik ingatlan vásárlására, esetleg befektetésre. Az eladás során megszabadulunk az ingatlan fenntartásával járó költségektől és az értékvesztés kockázatától is, ami hosszú távon jelentkezhet.

Az eladás hátránya azonban az, hogy csak egyszeri bevételre számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy gondosan meg kell terveznünk, mire szeretnénk felhasználni az eladásból származó összeget. Emellett az eladás időzítése is fontos tényező, hiszen a piaci feltételek és az ingatlanok értéke folyamatosan változnak. Az eladó lakás akkor válthatja be a hozzá fűzött reményeket, ha szakértőhöz fordulunk a folyamat lebonyolításához.

Mi a legjobb döntés hosszú távon?

Az eladó lakás nem csak anyagi szempontból befolyásolhatja a hétköznapokat. Bár túlzottan szentimentálisnak tűnhet, de egy ingatlantól való megválás érzelmi teher, vagy akár megkönnyebbülés is lehet, körülményektől függően. Érdemes tehát ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Egy ilyen hosszú távú döntés meghozatalakor többféle szemszögből vizsgáljuk meg a helyzetet! Először is, fontoljuk meg, hogy mire szeretnénk felhasználni az ingatlannal szerzett összeget. Ha például más ingatlan vásárlása vagy befektetés a célunk, akkor az eladás lehet a jobb választás. Ha viszont hosszú távú, stabil bevételt szeretnénk, akkor érdemes lehet a kiadás mellett dönteni. Szintén jó opció lehet a kiadás akkor, ha a gyermekünk örökli majd meg a hajlékot. Amíg a lakás vár az új tulajdonosára – azaz a gyermekre – addig is hasznot hoz.

Ha mégis az eladás mellett döntünk, kérjük bátran szakértő segítségét az eladó lakáshoz! Az aktuális ingatlanpiaci körülményekkel ugyanis leginkább ő van tisztában, hiszen nap mint nap ezzel foglalkozik. Ha jelenleg magas árfolyamon lehet eladni az ingatlant, akkor az eladás időszerű lehet. Ugyanakkor, ha a lakáspiac erős és a bérbeadás jól működik, akkor a hosszú távú bérleti díjbevétel lehet a kifizetődőbb opció.

A konkrét ingatlan jellemzőit is latba kell vetni. Vegyünk egy példát: ha az ingatlan egy népszerű területen található, ahol nagy a kereslet, akkor jó esély van arra, hogy jó áron sikerül kiadni. Ha azonban az ingatlan régi és rengeteg karbantartást igényel – mi pedig már nem szeretnénk fordítani a felújítására komolyabb összegeket – akkor az eladás lehet a jobb választás, hogy megszabaduljunk a fenntartással járó terhektől.

Fontoljuk meg alaposan!

Az ingatlanügyi döntések mindig hosszú távú hatással járnak. Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik lehetőség áll leginkább összhangban az egyéni céljainkkal és az egyéb körülményekkel. Minden esetben érdemes konzultálni egy ingatlanszakértővel vagy pénzügyi tanácsadóval, aki segíthet meghozni a lehető legjobb döntést.

Egy nem használt lakással kapcsolatban fontos kérdés, hogy érdemes-e eladni vagy kiadni. Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és bizony hátrányai is: hozzuk meg úgy a döntést, hogy a lehető legtöbb tényezőt feltárjuk és átgondoljuk – mint például a lakásból származó összeg felhasználása, az ingatlanpiaci feltételek és az ingatlan sajátosságai. Egy szó, mint száz: az alapos megfontolás és a szakértői tanácsadás segíthet abban, hogy évek múltán is úgy gondoljunk vissza a döntésünkre, hogy megérte!